Pohjoisen Keski-Suomen alueella on yöaikaan ajossa huolestuttavan vähäinen määrä ambulansseja. Äänekosken ambulanssin toimintasäde saattaa hälytysten määrästä riippuen olla Konnevedeltä Kyyjärvelle. Jos oman alueen ambulanssi on hälytystehtävällä toisella alueella, kuinka varmistetaan kuntalaisten hoitoon päästy sen omalla alueella? Öisin valmistetaankin hölmöläisen pöytäliinaa, jos Äänekosken auto on pitkällä keikalla, tulee paikalle auto Laukaasta jne. Odotusajat venyvät ja inhimillinen kärsimys lisääntyy.
Yöaikaan tulevat hälytykset ovat pääosin akuutteja, apua soitetaan paikalle vain todelliseen tarpeeseen. Ensihoidon henkilökunnan jaksaminen on riittämättömien resurssien ja työn kuormittavuuden vuoksi koetuksella, halu tehdä työnsä hyvin on heillä vahva. Kentältä, kuntalaisilta tuleva kriittinen palaute usein kohdistuu juuri heihin, vaikka syy avun viivästymiseen on riittämättömissä resursseissa. Kun avun tulo viivästyy, leikitään ihmishengillä!
Ambulanssipalveluiden saatavuudesta yöaikaan tulisikin tehdä kattava selvitys, uskoisin sen kiinnostavan myös muita pohjoisemman Keski-Suomen kuntien vastavalittuja valtuutettuja. Kyse on peruspalvelusta, peruspalvelusta minkä saatavuus tulee turvata myös jatkossa.
Henna Penttinen
Kiitos Henna !
Tämä asia on erikoisen tärkeä juuri nyt, kun Soten käytäntöjä aletaan perustaa. Miten on silloin mahdollisuus saada hätäapua terveysongelmien takia tai kuinka kauan joutuu kyytiä odottamaan. Mitä se merkitsee sairauden komplikaatioiden kannalta ja jopa elämän menetyksinä. Tähän vielä voi valtuutetut tahtonsa nyt ilmaista, mutta kun maakuntavaalit on käyty, ei joka kunnasta tule sinne edes yhtään valtuutettua.
Tavoitteiden ei voi odottaa toteutuvan, jos niitä ei ole sanottu edes ilmoille.