ÄKS

Mielipide: Arvokas vanhuus

10.05.2021 11:36 (muokattu 10.05.2021 11:38)

Miten sinä haluaisit viettää vanhuutesi päivät, kun et enää itseksesi pärjää kotona, sitten kun aistisi ovat heikentyneet ja tunnet turvattomuutta tulevaisuudestasi, kysyy kokoomuksen kuntavaaliehdokas Kati Somiska. 

 

Suomessa on aikoinaan vanhustenhoitoa ajateltu hyvin laitoskohtaisesti. Vanhus laitettiin makaamaan terveyskeskuksen vuodeosastolle keskimäärin viideksi vuodeksi.  Kansainväliset gerontologiset tutkimukset ovat antaneet vanhustenhoidolle aivan uudenlaiset tavoitteet: sairaalat eivät ole kenenkään koteja, niissä voi olla vain lääketieteellisin perustein.

Hyvin iäkkäiden ihmisten määrä kasvaa Suomessa nopeasti. Siinä missä 1970-luvulla Suomessa oli vain kolmisen tuhatta yli 90-vuotiasta, tällä hetkellä heitä on noin 45 000. Ennusteen mukaan vuonna 2060 yli 90-vuotiaiden määrä on jo yli 190 000. Tähän valtavaan ikäihmisten määrän kasvuun on meidän pystyttävä vastaamaan, kunta- tai maakuntatasolla.

Ikääntyvien vanhusten tulisi saada asua kuten nuoretkin: siellä missä itse tahtovat. Tutuin ja vanhusten mielestä usein turvallisin paikka on oma koti. On tärkeää, että mahdollistetaan vanhusten asuminen kotona läheistensä huolenpitämänä. Arvokkaaseen vanhuuteen kuuluu välittäminen, turvallisuus, yksilöllisyys ja kunnioitus. Näihin tärkeisiin arvoihin parhaiten pystyvät vastaamaan vanhuksen omaiset (puoliso tai lapset).

Omaishoitajiin kohdistuneet tutkimukset ovat osoittaneet, että omaishoito voi olla sisällöllisesti sekä palkitsevaa että erittäin raskasta. Omaishoitajalla on oikeus hoitopalkkioon, jonka taso määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden perusteella. Hoitopalkkio on 1.1 2021 vähintään 413,45 €/kk ja hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen aikana maksettava hoitopalkkio on vähintään 826,90€/kk. Hoitopalkkio on verotettavaa tuloa ja koska se on palkkio-nimellä se huomioidaan bruttona ja siitä menee veroa enemmän kuin palkkatyöstä.

Kunnan kanssa sopimuksen tehneillä omaishoitajilla on omaishoitajalain mukaan oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kalenterikuukautta kohti. Ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäiseen hoitoon sidotuilla omaishoitajilla on oikeus vähintään kolmeen vuorokauteen kuukaudessa.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan tavoitteena on vanhusten ja vammaisten henkilöiden kotona asumisen tukeminen. Huolenpito omaisista on yhteisön sosiaalista pääomaa, jolla on suuri inhimillinen ja taloudellinen vaikutus.

Yhden vanhuksen hoito laitoksessa maksaa noin 4000-5000€ /kk. Jokainen kuukausi, jonka vanhus pystyy asumaan kotonaan omaisen huollettavana on säästöä kunnalle ja vanhukselle tärkeää aikaa läheisensä kanssa.

Omaishoidon tuen kehittäminen on yksi tapa, jolla kunnat voivat vastata ikääntyneen väestön määrän kasvusta aiheutuvaan lisääntyvään hoidon ja huolenpidon tarpeeseen.

Omaishoito tulee tehdä houkuttelevaksi ja omaisia tulisi kannustaa huolehtimaan ikääntyvistä läheisistään. Vapaapäivien lisääminen, verotuksen keventäminen, hoitopalkkion nostaminen ja omaishoitajan jaksamisen tukeminen ovat asioita joilla voitaisiin kannustaa omaisia huolehtimaan läheisistään.

Olen seurannut hyvin läheltä omaishoitajan arkea: äitini hoiti vanhempansa heidän elämänsä loppuun asti. Omaishoitajavuosia hänelle kertyi 16. Niihin vuosiin liittyi iloa, rakkautta, vanhenemisen haasteita, väsymistä ,henkisiä ja fyysisiä haasteita. Mummini sai nukkua pois 100-vuotiaana omassa sängyssään, kivuttomana, harmaat hiukset puhtaina ja kammattuina, puhtaissa ja raikkaissa lakanoissa. Se oli inhimillistä, kaunista ja arvokasta.

Kati Somiska, kuntavaaliehdokas Äänekoski, kokoomus

Vastaa

  1. Petteri Nieminen sanoo:

    Se on vaan kylmä tosiasia että sieltä kotoa on lähdettävä ja useimmiten se paikka on joko vanhainkoti tai sairaala.Tottakai jos asiaa kysytään alkavalta muistisairaalta tai muutoin kyvyttömältä ihmiseltä huolehtimaan itsestään ei halua lähteä kotoa.Siksi meillä on yksinäisiä vanhuksia jotka kaatuilee ja karkailee kotoaan ja sosiaalitantat laitospaikkojen puutteen vuoksi lässyttää hyvähän sinun on kotona olla vaikka paikka olisi aivan jossain muualla kuin kotona.PPP

  2. Äänekoski rules sanoo:

    Tyypillistä porvareitten politiikkaa. Pitäisi saada vanhukset halvalla hoidettua, eikä yhtään hoitajaa lisää eikä mitoituksia inhimillisiksi. Ne ei vaan vanhukset pysty asumaan loppuun asti kotona eikä iäkkäät puolisot jaksa hoitaa heitä. Porvari pystyy varmaan noilla omaishoitaja palkkioilla jäädä hoitamaan vanhempiaan kotia.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy