ÄKS

Mielipide: Eli mikä voima?

05.06.2021 09:31

Elinvoima sana on monitulkintainen. Minusta sitä saa luonnosta, liikunnasta ja kampaajalta. Ainakin. Ja eläimiltä! Sana on kuitenkin humahtanut myös julkisiin yhteyksiin. 

Sitra käynnisti jo vuonna 2011 Suomen elinvoiman lähteet -nimisen kehitysohjelman ja siellä elinvoimaa kuvattiin näin: ”Elinvoima on tahtoa ja kykyä, sekä mahdollisuuksia ja voimavaroja uudistua eli kehittää tai synnyttää, toimeenpanna ja saavuttaa asioita. ….Mutta samalla sen moniselitteisyys ja laaja-alaisuus voi luoda kommunikaatio-ongelmia ja hajaannusta työskentelyyn.” 

Niin, minkälainen on elinvoimainen kunta? Sana on kunnallisissa yhteyksissä liitetty julkisesti ainakin energiatehokkuustoimiin, eriarvoisuuden vähentämiseen, luottamukseen ja maahanmuuttoon. Ei ihme, ettei täysin avaudu kaikille. Päätoimittaja Jari Partanen Kotiseutu-uutisista nostaa kissan pöydälle: ”Elinvoimaa ja hyvinvointia on sanapari, johon törmää nykyään entistä useammin. Sanat tarkoittavat ilmeisesti nimensä mukaisesti jotakin hyvinkin täsmällisesti tai sitten vastuu niiden ymmärtämisestä jää lukijalle tai kuulijalle.” 

Äänekosken kaupungin elinvoimayksikkö on määritellyt tehtävänsä selkeästi: Äänekosken alueen elinvoiman vahvistaminen mahdollistamalla elinkeinotoimintaa, parantamalla kilpailukykyä ja lisäämällä työllisyyttä. Liittyy siis vahvasti talouteen ja yrittäjyyteen. 

Näinhän se on. Yritykset ovat elinvoimaisen kunnan selkäranka, ne luovat työpaikkoja, tuottavat palveluita asukkaille ja maksavat veroja kunnille. Kunta ei yksinkertaisesti pärjää, jos sillä ei ole vetovoimaisia, kaikenkokoisia yrityksiä, joille se luo jatkuvasti mahdollisuuksia toimia alueellisina työllistäjinä. Yritykset tarvitsevat ammattitaitoista ja osaavaa työvoimaa, muuten ei saranat narise virtuaalisesti tai livenä. Nykymaailmassa osaaminen vanhenee nopeasti, joten koulutustarjonnan tulee olla tasokasta ja osuvaa. Esim. digitaalisen liiketoiminnan koukerot on oltava yrityksillä hallussa, jos mielii menestyä. 

Kuulostaa helpolta kuin heinänteko. Mutta haastavin osuus on vielä jäljellä. Elinvoimaisuuden edistäminen edellyttää yhteistyötä! Ensin pitää olla yhteinen strateginen näky siitä, minkä varaan kuntaa rakennetaan ja sitten vision toteuttamisessa on oltava kunnan, yritysten, kuntalaisten ja yhteisöjen mukana puhaltamassa yhteen hiileen. Niin kauan kuin suunnasta neuvotellaan, asioista voidaan olla eri mieltä, mutta sitten kun yhteinen suunta on päätetty, tulee joka iikan olla toteuttamassa ja edistämässä yhteistä visiota omilla päätöksillään. 

“Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success.” –Henry Ford-

Nina Välimäki (kesk)

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy