ÄKS

Mielipide: Hyvinvointia ja onnistumisen elämyksiä nuorten arkeen

09.06.2021 10:24
Kuvituskuva.

Huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista on yhteinen. Kevään aikana on tuotu esille tärkeitä näkökulmia aiheeseen, niin kasvatuksellisesta kuin resurssien riittävyyden näkökulmasta sekä peräänkuulutettu kokonaisvaltaista koronakuorman jälkihoitoa. Pahoinvointioireilu ilmoittaa itsestään usein hieman kriisin jälkijunassa.
Kuntana olemme onnistuneet tarjoamaan koko Suomen tasolla hyvät mahdollisuudet harrastaa läpi poikkeusolojen. Kiitos tästä kuuluu kaikille, jotka ovat omalla vastuullisuudellaan sekä joustavuudellaan edesauttaneet tätä korvaamatonta toimintaa.

Vähintä mitä voimme kuntana tehdä, on sijoittaa tulevaisuuteen – lapsiin ja nuoriin. On huomioitava, että he ovat myös tulevia nuoria aikuisia, jotka tekevät päätöksen jäävätkö paikkakunnalle vai lähtevätkö muualle – ja haluavatko joskus takaisin juurilleen. Vastaammeko kuntana tarpeeksi monipuolisesta ja tasapuolisesta mahdollisuudesta tehdä vapaa-ajasta mielekästä ja innostavaa? 

Vapaa-ajan harrastaminen lisää hyvinvointia ja osallisuutta sekä ehkäisee syrjäytymistä. Tärkeää on, että nuori saa jonkun kiinnityskohdan, joka auttaa irrottautumaan koulutyön kuormituksesta sekä halutessaan myös perheen arjesta. Se voi olla liikuntaa, musiikkia, valokuvausta tai mitä tahansa nuorelle jatkuvuutta ja pystyvyyden tunnetta tarjoavaa mielekästä toimintaa. Näin nuori saa toimia yksilönä onnistuen tai halutessaan ryhmässä vuorovaikuttaen.
Ohjattu harrastustoiminta antaa myös monelle nuorelle lisää turvallisia ja kuuntelevia aikuisia ympärilleen. Siksi harrastuspaikkojen saavutettavuus ja käytettävyys on taattava. Harrastuksen aloittamisen ja kokeilemisen kynnystä tulisi madaltaa ja antaa lupa olla aloittelija missä vain. Nuori ansaitsee tulla kohdatuksi juuri sillä tasolla kuin hän sillä hetkellä on.

Äänekoskella tehdään jo hyvää yhteistyötä koulu- ja nuorisopuolen, perhetoiminnan sekä vapaa-aikapalveluiden, seurojen sekä yhdistysten kesken. Harrastamisen Suomen mallin mukaisesti koululaisten harrastustoiminta tulisi saattaa luonnolliseksi osaksi arkipäivää. Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee yhtäläisen mahdollisuuden saada tsemppausta, onnistumisen elämyksiä sekä turvallisen yhteenkuuluvuutta tarjoavan kasvuympäristön. Esteeksi ei saa muodostua resurssien riittämättömyys tai tuen ja kannustamisen puute, oli vaikuttava taho sitten yksittäinen huoltaja tai koko kunnan kattava laajempi yhteisö. 

Kari Kiiskinen, kuntavaaliehdokas, (sdp)

Vastaa

  1. Vilen sanoo:

    Eipä haittaisi, vaikka yöllinen harrastaminen vähenisikin.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy