Olen työskennellyt terveydenhuollon kehittämisen parissa yli neljäkymmentä vuotta. Se on opettanut, että vaikuttavat ratkaisut eivät synny hetkessä. Ne vaativat pitkäjänteisyyttä ja rohkeutta katsoa pidemmälle – silloinkin, kun päätökset ovat vaikeita.
Keski-Suomessa uskallettiin tehdä iso päätös, kun vanhan keskussairaalan sijaan rakennettiin uusi, moderni Nova. Vastaavasti Äänekoskella päätimme uuden terveysaseman rakentamisesta, kun vanha ei enää ollut turvallinen potilaille tai henkilökunnalle. Molemmat päätökset varmistavat, että palvelut ovat laadukkaita ja saavutettavia – nyt ja tulevaisuudessa.
Valitettavasti kaikkia ratkaisuja ei ole viety maaliin. Aster-hanke, jonka tarkoitus oli tuoda Keski-Suomeen yhtenäinen potilastietojärjestelmä, kaatui kuntien vastustukseen. Keskisuomalaisen pääkirjoitus (15.3.) nosti esiin sen seuraukset: ilman yhteistä järjestelmää alue voi menettää jopa 50–70 miljoonaa euroa vuodessa, ja potilastiedon pirstaleisuus heikentää raportointia, potilasturvallisuutta ja jopa hoidon laatua.
On syytä kysyä, punnitaanko päätöksiä tarpeeksi pitkällä aikavälillä? Lyhytnäköiset ratkaisut voivat tulla kalliiksi – sekä rahassa että ihmisten hyvinvoinnissa.
Hyvinvointialueen on pidettävä huolta siitä, että hoito on turvallista, sujuvaa ja saavutettavaa kaikkialla alueella. Samalla on huolehdittava, että henkilöstö jaksaa ja voi tehdä työnsä kunnollisissa olosuhteissa. Vain näin varmistamme toimivan. Turvallisen hoidon – myös huomenna.
Leila Lindell, maakuntaneuvos, aue- ja kuntavaaliehdokas, keskusta Äänekoski