Keski-Suomen väkiluku oli vuoden 2023 lopussa 273 271 henkilöä, joista yli 75-vuotiaita oli noin 32 000. Tämä vastaa 11,7 prosenttia väestöstä, mutta ennusteiden mukaan heidän osuutensa nousee valtakunnallisesti 15 prosenttiin vuoteen 2040 mennessä. Ikääntyminen kohdistuu erityisesti yli 75-vuotiaisiin ja 2030-luvulla yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa merkittävästi. Tämä kehitys tuo valtavia haasteita sosiaali- ja terveyspalveluille ja pakottaa meidät kysymään, miten järjestelmämme selviää kasvavasta palvelutarpeesta.
Nykyinen “palveluralli”, jossa ikäihmisiä siirrellään kunnasta toiseen, on epäinhimillinen ja kestämätön. Ikääntyneet ansaitsevat hoitoa ja palveluja, jotka ovat lähellä heidän kotikuntaansa. Hyvinvointialueilla on lakisääteinen vastuu palveluverkosta ja sen kehittämisestä, mutta kuntien ja hyvinvointialueiden välinen yhteistyö ei tällä hetkellä riitä takaamaan ikäihmisille sujuvaa ja arvokasta palvelua.
Osasyynä tilanteeseen on ollut kuntien puutteellinen tiedon toimittaminen sosiaali- ja terveysministeriölle vuosina 2018–2022, mikä on ollut merkittävänä osatekijänäliian alhaiseen palvelutarvearvioon vuosien 2022-25 rahoituksessa. Kunnat eivät kuitenkaan enää vastaa palveluiden järjestämisestä, mutta niiden rooli ennaltaehkäisevien toimien, kuten yhteisöllisyyden, liikuntamahdollisuuksien ja kulttuuripalveluiden tarjoamisessa, on olennainen. Näillä keinoilla voidaan tukea hyvinvointialueita ja vähentää raskaiden hoivapalveluiden tarvetta.
Hyvinvointialueiden on puolestaan priorisoitava hoidon paikallisuus ja varmistettava, että resurssit ja henkilöstö riittävät vastaamaan kasvavaan palvelutarpeeseen. Erityisesti kotihoitoa ja kevyempää palveluasumista on kehitettävä, jotta jokainen ikäihminen saa juuri hänen tarpeisiinsa sopivaa hoitoa. Samalla on tärkeää panostaa hoitohenkilöstön työolosuhteisiin, palkkaukseen ja koulutukseen.
Palvelurallin lopettaminen vaatii konkreettisia päätöksiä, resurssien oikeaa kohdentamista ja kuntien sekä hyvinvointialueiden tiivistä yhteistyötä. Ikäihmiset, jotka ovat tehneet työuransa ja maksaneet veronsa, ansaitsevat arvokkaan vanhuuden. Nyt on aika varmistaa, että hoiva ja palvelut ovat paitsi inhimillisiä myös läheisiä ja laadukkaita. Yhteistyö ei ole valinta, vaan välttämättömyys.
Pekka Neittaanmäki, professori (emer) Jyväskylän yliopisto, aluevaltuutettu (keskusta), Tutkimus-, koulutus-, kehitys- ja innovaationeuvottelukunnan pj, alevaltuustoehdokas
Leila Lindell, maakuntaneuvos. aluevaltuutettu (keskusta), aluevaltuustoehdokas