Keski-Suomen kolmannen sektorin työllisyyttä edistävät organisaatiot ovat huolissaan työllisyyden kentän uudistusten vaikutuksesta järjestöjen ja toiminnassa mukana olevien ihmisten tulevaisuuteen.
Kunnat ovat vähentäneet tai lopettaneet työllisyyttä edistävien yhdistysten ja järjestöjen avustuksia tai ostopalvelusopimuksia ja siirtyneet hankintamenettelyyn palvelujen tuottamisessa. Työllisyyspoliittista avustusta myönnettiin vuodelle 2022 Keski-Suomessa aikaisempiin vuosiin verrattuna pienemmälle määrälle hakijoita, ja myönnetty avustus edellyttää toimijoilta 25 %:n omarahoituksen, joka tuli järjestöille yllätyksenä. Muutosten seurauksena työllistymistä edistävää toimintaa tekevät yhdistykset joutuvat supistamaan toimintaansa ja pahimmassa tapauksessa lopettamaan kokonaan. Vaikutuksia tällä on erityisesti paljon tukea tarvitsevien työnhakijoiden saamaan palveluun.
Keski-Suomessa arviolta 30 yhdistystä, järjestöä tai säätiötä toimii työllisyyden kentällä. Ne tarjoavat monenlaista työllistymiseen liittyvää tukea sekä kehittävät hankerahoituksella uusia menetelmiä työllisyyden edistämiseksi. Järjestöjen vahvuus on siinä, että ne pystyvät saavuttamaan luottamuksellisen suhteen heikossa työmarkkina-asemassa oleviin ihmisiin ja tukea heitä työllistymisen polulla pitkäjänteisesti ja henkilökohtaisesti. Järjestöjen toimintakykyä ja elämänlaatua kohentavat toiminnot lisäävät ihmisten hyvinvointia ja työkykyä. Julkisten palveluiden näkökulmasta järjestöjen panos pienentää kuntien maksuosuuksia ja säästää sosiaali- ja terveyspalveluiden resursseja.
Työllisyyden kentällä tapahtuu useita suuria muutoksia, joiden tavoitteena on työllisyysasteen kasvattaminen (työllisyyden kuntakokeilut, pohjoismainen työvoimapalvelumalli, palkkatukiuudistus ja Työkanava Oy). Oman lisänsä tuo uusien hyvinvointialueiden työn käynnistyminen. Uudistusten yhteydessä on korostettu yhteistyön ja kolmannen sektorin työllisyystoimijoiden merkitystä. Käytännössä Keski-Suomessa uudistukset ovat kuitenkin näyttäytyneet järjestöille yhteistyön hiipumisena sekä työllisyyttä edistävien järjestöjen toimintaedellytyksiä murentavina. Nyt on viimeiset hetket käydä arvokeskustelua siitä, nähdäänkö työllisyyttä edistävien järjestöjen toiminta arvokkaana ja yhteiskunnallisesti merkittävänä. Onko meillä varaa menettää järjestötoimijoita työllisyyden kentältä?
Henna Autio ja Suvi Järvinen, Huhtasuon ASA ry
Tiina Sivonen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry
Emmanuel Sibomana, Paremmin Yhdessä ry
Jani Liimatainen, Äänekosken katulähetys ry