ÄKS

Mielipide: Jonosta hoitoon – äänekoskelaisten sotepalvelut kuntoon

16.03.2023 18:40

Seuraavalla hallituksella on edessään paljon tehtävää. Kovin kiire koskee sote-palveluita.

Kauan vatvottu sote-uudistus on nyt tehty, mutta samaan aikaan sote-palvelumme ovat kriisissä. Jonot palveluihin ovat kasvaneet. Esimerkiksi Äänekoskella perusterveydenhuollon palveluiden pariin pääsi 7 päivän sisällä vain 45 prosenttia potilaista.

Tämän lisäksi hoitaja- ja lääkäripula on kärjistynyt ja vuoden vaihteessa aloittaneet hyvinvointialueet tekevät työtään alijäämäisin budjetein. Keski-Suomen osalta alijäämää oli 44 miljoonaa euroa.

Hallituksen toimet kriisin ratkaisemiseksi ovat olleet riittämättömät. Se on toki osoittanut viimeisessä lisätalousarviossaan lisää rahaa hyvinvointialueille, mutta vain hallinnollisiin kustannuksiin. Sote-palveluissa jonottavan äänekoskelaisen asema ei tällä tempulla helpotu. Suurista puheista ja lupauksista huolimatta hallitukselta ei löytynyt selkärankaa, saati rahaa hoitovelan purkuun.

Tähän on saatava muutos. Sote-kriisi on ratkaistava. Suomalaiset on saatava jonoista hoitoon. Siksi Kokoomus on julkaissut oman vaihtoehtonsa sote-palveluiden kehittämiseksi.

Sen ytimessä on suomalaisten oman tahdon parempi kunnioittaminen. Nykyistä laadukkaammat mutta myös kustannustehokkaammat sote-palvelut ovat mahdollisia, jos annamme suomalaisille itselleen enemmän tilaa ja mahdollisuuksia valita. Esimerkiksi palveluseteleiden ja Kela-korvausten nykyistä parempi hyödyntäminen on toimiva väline jonojen lyhentämisessä.

Suomalaisten oman tahdon kuunteleminen on myös taloudellisesti järkevää. Mitä nopeammin suomalaisten ongelmat hoidetaan kuntoon, sitä vähemmillä taloudellisilla kustannuksilla selvitään. Se myös mahdollistaa sen, että palveluiden painopiste on siirrettävä kalliista erikoissairaanhoidosta sujuvampaan perusterveydenhuoltoon ja terveysongelmien ennaltaehkäisyyn.

Siksi julkisen sektorin ohella myös yritykset ja järjestöt pitää ottaa nykyistä laajemmin mukaan tuottamaan palveluita. Palveluiden laatua ja kustannustehokkuutta parantavat myös eri alueiden parhaiden käytäntöjen hyödyntäminen kaikkialla Suomessa.

Laadukkaat ja kustannustehokkaat sote-palvelut edellyttävät myös nykyisen hoitajapulan ratkaisua. Alan opiskelupaikkoja on edelleen lisättävä ja kansainvälistä rekrytointia on nopeutettava. Lisäksi sote-alan veto- ja pitovoiman lisäämiseksi hoitajien ja lääkäreiden ehdotukset oman työnsä kehittämiseksi pitää ottaa jatkossa paremmin huomioon.

Sote-palvelumme ovat hyvinvointiyhteiskuntamme kovinta ydintä ja nykyisen hallituksen jäljiltä ne ovat kriisissä. Nyt on oikea aika muuttaa suuntaa ja parantaa sote-palveluiden saatavuutta ja laatua meidän kaikkien hyväksi.

Sinuhe Wallinheimo, kansanedustaja, Kokoomus

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy