ÄKS

Mielipide: Kaikkia palveluita ei voida keskittää isoihin keskuksiin

17.01.2022 10:47

Suhteellisen tuoreena äänekoskelaisena ja aluevaaliehdokkaana hieman ajatuksiani. Olen asunut täällä nyt kaksi vuotta ja viihdyn erittäin hyvin. Toimin Äänekoskella Hoitotason ensihoitajana. Olen myös Suomen Ensihoitoalanliiton puheenjohtaja sekä Tehyn valtuustossa.

Äänekoskella on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet ja maisemat sekä luonto. Kaupunki on pääsääntöisesti viihtyisä ja mistä Äänekoskelaiset saa olla tyytyväisiä on Peruspalvelut. Esimerkiksi täällä on Terveyskeskus joka päivä auki ja päivystys 8-18.00, tuo alkaa olla muissa kunnissa katoava luonnonvara ja siitä täytyy pitää kiinni kuntalaisia mutta myös palveluntuottajia ajatellen.

Mielenterveys- ja päihdetyöhön täytyy tulevaisuudessa panostaa sekä ennaltaehkäisevään työhön koska yhteiskuntamme voi huonosti ja sosiaaliset hätätilanteet ovat kasvussa. Vanhustenhoitopalveluissa olen huomannut niin hoitopaikkojahan täällä tuntuu olevan hyvin sekä kunnallista mutta myös yksityistä palveluntuottajaa. Tulevaisuudessa hoitopaikkoihin täytyy varautua sekä vanhustenhoitoon panostettava niin hoitopaikkojen kuin hoitohenkilökunnankin osalta, tällä hetkellä hoitajista on jo valtakunnallisesti pulaa ja ala ei enää vedä yhtä hyvin kuin ennen.

Yrittäjyyttä olisi tuettava jotta saisimme lisää eloa äänekoskelle sekä työpaikkoja. Nelostie valmistuu kohta ja myös sitä kautta vetovoimaisuutta olisi lisättävä tänne suuntaan. Jollain tavalla yhteisöllisyyttä olisi lisättävä täällä ja tuotava ihmisiä yhteen kunhan ”korona”helpottuu ja pääsisimme pikku hiljaa normaaliin elämään.

Kommenttia minkä kuulin kuntalaisen sanomana:  ”Meillä on hieno Terveyskeskus, uusi Pelastus- ja poliisilaitos” niin komppaan tätä. Ja onneksi meillä on ammattipalokunta- ja hyvänä vahvuutena sekä tukena Äänekosken VPK. Meillä on myös kaksi ensihoidon yksikköä missä on ammattilaisina ensihoitajat sekä pelastajat, täällä asemalla henki on hyvä missä kehitämme toimintaamme koko ajan ja tuotamme mahdollisimman hyvää palvelua kuntalaisille, jatkossa on oltava myös näin.

Kaikkea palveluita ei voida keskittää isoihin keskuksiin vaan ihmisille täytyy järjestää palveluita myös asuinpaikasta huolimatta. Ihmisten täytyy päästä hoitoon tai sitä on  järjestettävä paikan päälle esimerkiksi erilaisilla liikkuvilla yksiköillä tulevaisuudessa. Myös etäpalveluita- ja digitalisaatiota tulee käyttää hyväksi tulevalla hyvinvointialueella. Mielestäni tarvitsemme myös ympärivuorokautista terveyskeskuspäivystystä esimerkiksi pohjoiseen keski-suomeen jossa ihmiset voitaisiin hoitaa ilman erikois-sairaanhoitoa, emme myöskään kuormittaisi alueen ambulansseja niin paljon.

Ihmisten terveyttä ei saa vaarantaa ja apua täytyy saada äkillisen sairastumisen tai onnettomuuden kohdatessa ilman liian pitkiä odotusaikoja. Alueellamme tulee siis olla riittävä määrä ensihoidon ja pelastuksen yksiköitä.

Vanhuksista täytyy pitää huolta! tukea heidän hyvinvointia, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista sekä mahdollistaa kotona pärjääminen mahdollisimman pitkään ja estää myös syrjäytymistä.

Ihmiset ja yhteiskunta voi tällä hetkellä huonosti. Meillä on paljon mielenterveys ja päihdeongelmia etenevässä määrin ja yhä nuoremmilla. Tähän täytyy ennaltaehkäisevästi puuttua jo kouluissa sekä apua on tarjottava. Ennaltaehkäisevällä toiminnalla voimme vaikuttaa ihmisen ja koko yhteiskunnan tulevaisuuteen sekä esimerkiksi sairaalan osastohoitojen pituuksiin.

Tulevalla hyvinvointialueella meillä täytyy olla ammattitaitoinen ja hyvinvoiva henkilöstö mihin voimme vaikuttaa alan palkkauksella ja työolojen parantamisella. Henkilöstöä täytyy motivoida ja johtaa hyvin sekä mahdollistaa lisäkouluttautuminen.

Lastensuojelussa työmäärä on yhteiskunnassamme lisääntynyt ja tulevassa hyvinvointialueessa tärkeässä roolissa on myös tähän panostaminen. Tarvitsemme perheille tukea, sekä ensi- ja turvakotien toiminta on turvattava ja sijaiskotien toimintaa on oltava niin julkisella kuin myös yksityisellä puolella.

Juha Hyötyläinen, aluevaaliehdokas, ensihoitaja-sairaanhoitaja AMK, Suomen ensihoitoalanliiton puheenjohtaja, Tehyn valtuusto

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy