Harrastustakuu on monien puolueiden kuntavaalitavoitteissa, mutta konkreettisia toimia sen toteuttamiseksi on esitetty hyvin vähän. Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi teki harrastustakuumallin, jonka lähtökohtia ovat nuorten osallisuus ja yhdenvertaisuus. Kuntavaaliehdokkaana allekirjoitan täysin mallin tavoitteet. Tiedossa on, että harrastaminen edistää nuorten hyvinvointia, tuo kavereita ja tukee nuoren kasvua kokonaisvaltaisesti. Ohjattu toiminta ja aikuisen läsnäolo antavat nuorelle monenlaista tukea. Niinpä jokaisella lapsella ja nuorella on oltava mahdollisuus ainakin yhteen harrastukseen varallisuudesta riippumatta.
Meillä kuntapäättäjillä on vastuu sen varmistamisesta, että kaikille nuorille on tarjolla kohtuuhintaisia matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia ja –paikkoja. Paljon voidaan tehdä yhteistyössä eri järjestöjen ja yhdistysten kanssa, mutta iso rooli on myös kunnan ylläpitämillä nuorisotiloilla ja lähiliikuntapaikoilla. Harrastuspaikkojen kuntoon tulee Äänekoskella jatkossakin panostaa. Yhtenä esimerkkinä kunnostuksen tarpeesta on Suolahden keskustan urheilukenttä, jossa Suolahden Urhon järjestämät lasten kesäkisat liikuttavat lähes 300 eri lasta kesän aikana. Keskimääräinen kävijämäärä v. 2016 oli 125 lasta/kisa, joka on todella paljon jo parhaat päivänsä nähneelle kentälle. Lisäksi kenttää käyttävät mm. pienet ja isot jalkapalloilijat.
Myös nuorisotilojen aukioloajat puhuttavat aika ajoin. Nuorilta tulleen toiveen mukaan olisi hienoa, jos kaikki nuorisotilat olisivat edes osittain auki myös joulu- ja kesälomien aikana. Nyt esimerkiksi Suolahden nuorisotilat ovat pääsääntöisesti kiinni noina aikoina, eikä mahdollisuutta ohjattuun toimintaan ole juuri silloin, kun päivät ovat yksinäisimpiä. Harvan vanhemmilla on yhtä pitkät lomat kuin koululaisilla. Vähimmillään tilojen tarjoaminen järjestöille turvaa harrastusten toteutumisen sekä niiden pitkäkestoisuuden.
Yhdenvertaisuuden toteutuminen on erittäin tärkeää harrastustoiminnan järjestämisessä. Esimerkiksi vammaisten nuorten oikeus avustettuun mielekkääseen vapaa-aikaan toteutuu nyt alueellisesti epätasa-arvoisesti, koska vapaa-ajan toimintoihin on vaikea saada kunnan myöntämää avustajaa.
Ennen kaikkea harrastamisen täytyy lähteä nuorten omasta halusta, joten tarjolla on oltava tarpeeksi vaihtoehtoja. Nuoret on otettava mukaan päättämään siitä, mitä mahdollisuuksia kunta heille tarjoaa. Ei vain kuulla, vaan kuunnellaan ja tehdään yhdessä. Nuoriso- ja vapaa-ajantoimen ennaltaehkäisevät investoinnit ovat aina pieniä rahoja ja tekoja verrattuna jälkikäteen tehtyihin korjaaviin toimiin sosiaali- ja sivistystoimen puolella.
Kari Kiiskinen
kuntavaaliehdokas (sdp)