Upendon sulkeminen on lyhytnäköinen päätös, joka iskee kiertotalouteen, talouteen ja ihmisten hyvinvointiin. Äänekoski on ollut edelläkävijä kierrätyksessä, mutta nyt toimiva ja kestävä järjestelmä romutetaan.
Upendo ja Ecocenter auttoivat pidentämään tavaroiden elinkaarta ja kannustivat ilmastoviisaisiin valintoihin. Ilman niitä edullisia ja ekologisia vaihtoehtoja on vaikeampi löytää. Moni nuori on löytänyt Upendosta kaiken ensimmäiseen kotiinsa, ja vähävaraisille perheille sekä sotapakolaisille se on ollut korvaamaton apu. Kun tällaiset palvelut katoavat, eriarvoisuus kasvaa.
Ubendo on ollut myös tärkeä tukityöllistäjä paikallisille ja maahan muuttaneille. Työn merkitys on valtava, erityisesti heille, joilla on vaikeuksia löytää työpaikkaa. Lisäksi Upendon tuotot ovat tukeneet lastenkotia Tansaniassa – mitä tapahtuu nyt, kun rahoitus loppuu? Kirpputorit ovat myös kohtaamisen paikkoja, joissa voi viipyä ilman ostamisen pakkoa.
Upendon sulkeminen ei ole säästöä vaan vahingollista tuhlausta. Nyt tarvitaan ratkaisuja. Kaupungin operatiivisen johdon ja poliitikkojen on yhdessä lähdettävä etsimään keinoja toiminnan jatkamiseksi. Onko yhteistyö kaupungin tai järjestöjen kanssa mahdollista? Voidaanko toimintamallia kehittää? Voisiko kaupunki myös vahvistaa järjestöjen tukemista hankerahoituksen hakemisessa? Olisiko tarve järjestöneuvojalle samaan tapaan kuin yritysneuvontaan?
Äänekosken on tehtävä päätöksiä, jotka tukevat kestävää kehitystä – ennen kuin menetämme vielä enemmän.
Johanna Arho-Forsblom, kuntavaaliehdokas, Äänekoski (keskusta)
Leila Lindell, maakuntaneuvos, kunta- ja aluevaaliehdokas, Äänekoski (keskusta)
Voisiko Upendon kirjoittaa oikein eli p niin kuin b:n paikalle!
Toimitus korjasi Pekusen huomioiomat virheet.
Eikun laitetaan kaikki liikenevät varat uusiin aukioihin ja roomalaisiin kiviladontoihin.