Kun muodostettiin nykyinen kaupungin täysin omistama yhtiö Äänekosken Kiinteistönhoito oy, sen kirjoihin siirrettiin suuri joukko kaupungin työntekijöitä. Yhtenä operaation tarkoituksista oli välttää hankintalain määräämät töiden kilpailutusvelvoitteet. Yhtiö oli kaupunkiin nähden ”in-house” asemassa, jolloin se voi tarjota omistajalleen ja Ääneseudun Asunnot oy:lle palvelujaan ilman kilpailutusta ja lisäksi 10-15 prosenttia liikevaihdosta ulkopuolisille. Kärsijöinä tässä operaatiossa olivat muun muassa paikalliset pienyrittäjät.
Vuoden 2019 alusta alkaen tuli voimaan lainmuutos ”in-house” yhtiöiden osalta. Siinä määriteltiin, että ulosmyynnin osuus saa olla enintään 5 prosenttia tai 500 000 euroa.
Yhtiön perustamisen yhteydessä linjattiin, että siirtymäajan jälkeen ”in-house” asema puretaan ja yhtiö siirtyy toimimaan täysin vapaillamarkkinoilla. Yhtiö ryhtyikin toimenpiteisiin varautuakseen uuteen tilanteeseen, jonka seurauksena toteuttiin muun muassa henkilöstön koulutusprojekti. Myöskin organisaatiota ja toimintamalleja on kehitetty vastaamaan paremmin uusia haasteita.
Vuoden 2019 alussa, lakimuutoksen tultua voimaan, nykyinen vasemmistoenemmistöinen kaupunginhallitus valmisteli omistajapoliittisen asiakirjan muutoksen. Käytännössä se merkitsi, että aikaisempi päätös ”in-house” aseman purkamisesta peruuntui. Hallitus esitti asiakirjan muutoksen valtuustolle, jossa se hyväksyttiin. Päätös siis merkitsi, että Kiinteistönhoidon ”in-house” asema säilyi ja sen oikeus tehdä töitä ulkopuolisille tahoille vuositasolla rajoittui joko 5% liikevaihdosta tai maksimissaan 500 000e per vuosi.
Tilinpäätöstiedoista kuitenkin ilmenee, että vuosina 2017, 2018 ja 2019 ulos tehtyjen töiden arvo on ollut vuosittain tasolla 1,3-2,0 miljoonaa euroa, siis noin 2–kertainen sallittuun nähden. Tämän vuoden ennakkotiedot osoittavat, että ylitys on säilynyt samalla tasolla.
Huomautuksista huolimatta, joita on tehnyt muun muassa kaupunginhallitus ja tarkastuslautakunta, ei yhtiön hallitus ole valvonut, että toimiva johto olisi ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin laittoman tilanteen korjaamiseksi. Vihdoin tänä syksynä asiaan tartuttiin kaupunginjohdon ja kaupunginhallituksen toimesta. Omistajapoliittiseen asiakirjaan tehtiin uusi muutos, jonka hallitus hyväksyi. Sen perusteella Kiinteistönhoito pilkotaan ja osa työntekijöistä ja toiminnoista siirretään Proavera Oy:n kirjoihin, joka toimii vapailla markkinoilla. Kiinteistönhoito jatkaa ”in-house” asemassa ja saa kaupungin sekä Ääneseudun Asunnot oy:n työt ilman kilpailutusta.
Valtuuston käsittelyssä Tommi Lunttila ehdotti, että ”Kiinteistönhoidon toimintaa kehitetään niin, että jatkossa (asteittain) kaupunki hankkii kaikki yhtiön toimialaan kuuluvat palvelut hankintalain mukaisilla, kaikille avoimilla, tarjouskilpailuilla”. Käytännössä tämä ehdotus parantaisi paikallisten yritysten asemaa huomattavasti sillä niillä tulisi mahdollisuus kilpailla kaupungin ja Ääneseudun Asunnot oy:n töistä tasavertaisesti Kiinteistönhoidon kanssa. Suoritetussa äänestyksessä Lunttilan ehdotus hävisi kaupunginhallitusen ehdotukselle äänin 28/15. Lunttilan ehdotusta vastaan äänestivät molempien vasemmistopuolueiden kaikki edustajat sekä yksi keskustalainen, kaksi vihreää ja kaksi perussuomalaista valtuutettua.
Käsityksemme mukaan kaupungin Elinvoimyksikön toiminnassa on viime vuosina tapahtut positiivista kehitystä paikallisten pienyrittäjien suuntaan. Valitettavasti tämä, puhtaasti poliittinen, päätös Kiinteistönhoidon ”in-house” aseman osalta ei tue tätä myönteistä suuntausta.
Hienoa, että meillä on modernia kehittyvää suurteollisuutta, mutta tarvitsemme myös elinvoimaisia työllistäviä pienyrittäjiä.
Äänekosken Kokoomus, Kunnallisjärjestö
Oisko ollut nyt aika siirtää äänekosken kaupungin työntekijät äänekosken kaupungille. Suuri joukko taitaa jo olla eläkkeellä. Huh heille. Ja palauttaa kiinteistönhoito siihen missä oli vuonna 2012. Riittäis hommia myös yrittäjillekkin. Kiitos kuitenkin kun joku joukko näkyy muistavan mitä tapahtui 2013.