”Olga Kolarille
Parahin Olga,
Ihanteellisuus on ihana asia, mutta sen ei saa antaa sokaista elämän todellisuudelta.
Kulttuuri on sinänsä mukava asia, siitä nautitaan kunhan vatsa on ensin tullut täyteen. Niin pahoilta kun nuo tehtaat saattavat josta kusta tuntuakin, niin niillä on kuitenkin yksi piirre, joka on pakko hyväksyä. Ne tehtaat ja siellä työskentelevät tuottavat sen rahan, jolla tämän kaupungin palvelut, kulttuuri mukaan luettuna, kustannetaan.
Tehtaat ovat täällä olleet, tuota tarkoitusta täyttämässä, jo yli satavuotta. Perustettu 1896.
Naisten kohtelusta en uskalla mitään muuta lausua kuin sen, että kokemani perusteella se ei ole tarkastelujaksoni, n 70v, aikana ainakaan heikentynyt. Muuta kuin puheissa.
Yst. terveisin ja menestystä toivottaen
Harri”
Kirje on vastaus torstaina ilmestyneen ÄKSän haastatteluun.
Upeaa että tällaiset asenteet tulevat esiin, niin niistä on hedelmällisempi keskustella. Taitaa olla monelle yllätys että Suomessa esittävä taide tarjoaa nelinkertaisen määrän työtä metsäteollisuuteen verrattuna. Olisipa hyvä päästä Harrin kanssa kahville keskustelemaan lisää elämän todellisuudesta ja naisten historiallisesta asemasta Suomessa. Tämä oli siis ihan vilpitön kutsu ja hörtymät tarjoan paikallisessa kahvilassa, jos Harri uskaltaa tulla nimimerkin takaa esiin.
”Suomessa esittävä taide tarjoaa nelinkertaisen määrän työtä verrattuna metsäteollisuuteen”. Mielenkiintoinen väite. Olisi hienoa myös nähdä luvut väitteen takana.
On vähän tylsää vertailla eri aloja keskenään, mutta pointtini on se, että kulttuurilla on yleisesti tunnustamaton ja isompi työllistävä vaikutus kuin ymmärretään. Se ei ole ainoastaan kuluerä, vaan myös tuottaa sitä hilloa. Ja sellainen yhteiskunta vasta kalliiksi tulisikin, jossa vaikka lapset eivät kuulisi satuja, katsoisi piirrettyjä, pääsisi sirkukseen tai tekisi nukketeatteria.
Tässä alla vähän lukuja:
Kulttuurialat tuottavat Suomen bruttokansantuotteesta 3,6%. Eli enemmän kuin esimerkiksi metsätalous. (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/79725)
Metsäteollisuus työllistää 22000 henkeä. Tilastokeskuksen mukaan ”[k]ulttuuritoimialoilla työskenteli vuonna 2017 lähes 110 000 henkilöä. […] Kulttuuriammateissa toimi vuonna 2017 noin 127 000 henkilöä.
Hei Harri! Kiitos mielipidekirjoituksesta, tässä maassa on oikeus olla eri mieltä ja hyvä niin. Kuka sanoi etten hyväksy tehtaita? Tehdaskaupunkien perinteissä onkin paljon myönteistä (vauraus joita teollisuus paikkakunnille toi, yhteisöllisyys, yritysten silloinen yhteiskuntavastuu). Sen aika on kuitenkin ohi sillä globaaleissa korporaatioissa yksi tehdas tai vaikka koko kaupunki on vain yksi pelinappula. Turhaa on tätä surkutella, näin globaali talous toimii mutta pitää ymmärtää ettei ole mitään takuuta siitä että sama tehdas on täällä vielä sadan vuoden päästä. Tai ensi vuonna.
Naisen tilanteesta työmarkkinoilla voit tutustua vaikkapa THL’n tilastoihin ja Pohjoismaiden vertailuun. Perhevapaauudistusta ei olisi kaavailtu ellei tarvetta siihen olisi.
Ihanteellisuudesta ja täydestä vatsasta joudun tuottamaan pettymyksen. Tiedän ettei koko maailma voi elää taiteella mutta yritttäjyyttähän on monenlaista. Se ettei Äänekoski ole kannustavin paikka yrittäjälle ei ole minun mielipide vaan mm. yritysbarometri kertoo omia lukuja ja kaikki siihen vastanneet yrittäjät eivät ole ”taiteilijoita”. 🙂
Terveisin,
Olga