ÄKS

Mielipide: Kuka päättää arkiturvallisuudesta?

16.03.2023 20:05

Eduskunta sen tekee – eli siis ne ihmiset, jotka sinä valitset sinne päättämään.

Työelämä on kovaa, lapsiperheitten talous koetuksella. Arjen pyöritys uuvuttaa vanhempia ja lapsia. Jatkuva kuormitus vaatii hyvää tukiverkkoa niin läheisiltä kuin yhteiskunnalta. Yhteiskunnan on opittava katsomaan perheiden vinkkelistä, jossa kiire, kiusaaminen ja someähky hallitsevat liikaa. Kiusaamisessa on oltava nollatoleranssi niin koulussa kuin harrastuksissa. Arjen stressin vaikutuksia nähdään usein mielenterveyden ongelmina – yhä useammin ja yhä nuorempien. Nuorten mielenterveyspalvelut on turvattava niin, että kallista nuoruutta ei vietetä mielenterveysjonossa vaan hyvässä hoidossa. Tämä tarkoittaa panostuksia mielenterveyspalveluihin. Tarvitsemme jokaista nuorta omine kykyineen ja haaveineen. Minä tarjoudun ajamaan parempaa tukea lapsiperheille ja nopean avun mielenterveyspalveluja.

Kaikki me vanhenemme. Vain vähän puhutaan senioreiden ylivertaisesta kokemuksesta, osaamisesta ja vapaaehtoistyön panoksesta yhteiskunnan hyväksi. Parantunut ruokavalio, terveydenhoito ja aktiivisuus ovat tuoneet lisää ikää niin, että nykyinen 70-vuotias voi elää rikasta elämää, josta sodanajan 50-vuotias saattoi vain haaveilla.

Mutta vanhuuden heikkous tulee ennen pitkää. Silloin yhteiskunnan on taattava turvallinen vanhuus, riittävästi tukea ja myös hoitopaikkoja. Tehtiin iso virhe, kun terveyskeskusten vuodeosastot lakkautettiin ja oletettiin, että vanhus kuntoutuu 3-5 vuorokaudessa. Ei monikaan kuntoudu. Tästä seurauksena kotioloissa elää nyt aivan liian heikkokuntoisia vanhuksia. Joillakin on turvanaan perheenjäsen omaishoitajana. Omaishoitajien asemaa on parannettava. Haluan vaikuttaa siihen, että omaishoitajien asemaa parannetaan ja hoitopaikkoja lisätään. Kun hoitajia puuttuu, heitä on voitava tuoda ulkomailta ja koulutettava suomalaiseen hoitotyöhön. Eduskunta päättää, rahoitetaanko vanhusten parempaa turvaa. Sinä päätät, onko äänesi turvassa.

Valitse vaaleissa turvallisen arjen puolesta.

Jari Halttunen, kansanedustajaehdokas, Keskusta

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy