ÄKS

Mielipide: Kuntalaisten kuulemiseen on keinoja – otetaan ne käyttöön

07.04.2021 13:43

Kuntalaisten toiveet ja viranhaltijoiden sekä poliittisen päätöksenteon tarjoamat keinot eivät aina kohtaa. Vaikka keskustelutilaisuuksia esimerkiksi kaavaehdotuksista järjestetään, jää aina joukko kuntalaisia kuulematta. Sitten alkaa somessa ja kuppiloissa kuhina ja arvostelu päätöksiä kohtaan kielenkantoja säästelemättä.

On hyvä tiedostaa se tosiasia, että kuntapalveluiden kehittämisessä arvokkainta tietoa tarjoavat käyttäjät eli kuntalaiset. Päätöksenteko on parempaa ja sujuvampaa silloin, kun kuntalaiset on otettu mukaan jo asioiden valmisteluun. Päätöksiä on helpompi kannattaa, kun kokee tulleensa kuulluksi. Tämä kuntalaisten kehittämispotentiaali kannattaa ehdottomasti hyödyntää päätöksenteossa.

Toimivin tapa kuulla mennä ihmisten pariin, koulujen vanhempainiltoihin, järjestöjen kokouksiin, kirjastoon, kauppaan, torille tai koululaisten pariin. Kuulemisen pitää olla aidosti ratkaisuja hakevaa, ja ajatukset on kirjattava sekä vietävä aidosti osaksi päätöksentekoa.

Keskisuomalaisessa olleessa mielipidekirjoituksessa 27.3.2021 ”Kunnan me-henkeä rakentamassa” (Pauliina Maukonen ja Niina Vuori) oli tuotu esille kaksi hyvää esimerkkiä kuntalaisten osallistamisesta Kyyjärvellä ja Viitasaarella. Kyseisissä kunnissa otettiin nuoret mukaan kehittämistyöhön – hienoa! Aktiiviseen kehittämiseen pääsemisessä tarvitaan paitsi osallisuuden kokemusta, myös konkreettisia tekoja ja yhteisön aitoa osallistamista. Valitukset vähenevät ja luottamus lisääntyy, samalla kasvavat myös kunnan yhteishenki ja yhteisöllisyys. Mikä vahvistaisi paremmin kunnan identiteettiä?

Tulevaisuuden kunnan tehtävä on huolehtia kunnan elinvoimasta ja kuntalaistensa hyvinvoinnista sekä tukea kaikkien kuntalaisten osallisuutta omassa lähiyhteisössään. Maaseudun Sivistysliitto tarjoaa kunnille uusia välineitä ja luovia toteutuksia kuntalaisten kuulemiseen ja asukkaiden osallisuuden vahvistamiseen – näitä työkaluja kannattaa hyödyntää, jotta mopoa ei tarvitse keksiä uudestaan.

Äänekoskella, kuten muissakin Keski-Suomen kunnissa tulee olla rohkeutta lähteä kehittämään päätöksentekoa ja ottamaan näiden esimerkkien innoittamana uusia toimintamalleja käyttöön kuntalaisten osallistamiseksi päätösten valmistelussa.

Leila Lindell, maakuntaneuvos. kuntavaaliehdokas (Kesk)

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy