Vapaa-aikalautakunnan suunnittelema säästö kohdistuu kutojien lisäksi heidän läheisiinsä, sillä kotitalousneuvonnassa kudotaan paljon, lapsille, lastenlapsille, sukulaisille ja ystäville.
Missä pääsee kutomaan, ompelemaan tai harrastamaan käsitöitä jos kotitalousneuvonta sulkee puoleksi vuodeksi ovensa?
Meistä kutojista tuntuu, ettei käsityöharrastusta arvosteta tässä kaupungissa! Äänekosken vapaa-aikatoimella on varaa huolehtia uuden luistinkentän jäädyttämisestä Viiskulmaan, mutta ei kiinnostusta säilyttää jo olemassa olevia hyviksi havaittuja harrastusmahdollisuuksia! Tänä vuonna kaupungin säästötalkoisiin vapaa-aikalautakunta osallistuu kotitalousneuvonnan määrärahojen puolittamisella, kirjaston sakkomaksujen tarkistuksella ja musiikkiopiston oppilaspaikkojen korotuksella. Kuulostaako tämä oikeudenmukaiselta? Kotitalousneuvonnan säästössä on kyse 10 000 eurosta ja meidän mielestä säästöt olisi pitänyt kohdistaa koko harrastuskenttään Äänekoskella, tasaisesti vähän kaikilta! Nyt säästöt sulkevat kotitalousneuvonnan ovet puoleksi vuodeksi, eli kutomaan pääsee kolme kuukautta joulun molemmin puolin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että astioiden vuokraus kevään ylioppilasjuhliin ja kesän muihin juhliin ei ole mahdollista.
Kotitalousneuvonta on yli 60 vuoden ajan tarjonnut mahdollisuuden toteuttaa itseään kankaita kutomalla, roppakaupalla hyvää mieltä ja onnistumisen iloa. Missä muualla harrastus yhdistää eri sukupolvien naiset 20-90 vuotiaisiin samalla tavalla? Kudonta ei ole mikään ”vanhojen” mummojen harrastus, vaan kutojat ovat ympäristönsä tiedostavia naisia ja heidän yhteisenä tavoitteena on jatkaa tekstiilijätteen elinkaarta kutomalla niistä perinteisiä räsymattoja ja huolehtia näin omalta osalta yhteisestä maapallostamme. Kutomalla on solmittu ystävyyssuhteita, kunto on kohentunut ja parisuhde parantunut, sillä loimien väliin on kudottu ilot, surut ja menneitä muisteltu, –usein kuteina käytetyt vanhat kankaat tuovat jo unohtuneita asioita ja tunteita mieleen – kotitalousneuvonta on mukava paikka harrastaa Äänekoskella!
Ilmeisesti näistä säästötoimista päättäneet eivät ole kokeneet kuinka upea tunne on heittää itsetehdyt matot lattialle, kääriytyä itse kutomaan huopaan kylmänä talvi-iltana tai juhlistaa pöytä oman mummon kutomalla liinalla!
Liisa Parkkonen
Sirpa Kärkkäinen
Kaija Selin
Raili Knuuttila
Kyllikki Kurkinen
Marja-Liisa Taipale
Seija Salminen
Arja Puurunen
Tanja Kirjanen
Reija Pohjaranta
Katri Paananen
Merja Parantainen
Maija-Riitta Varis
Anne Heimonen
Sanna Kumpu
Sirpa Kärkkäinen
Kaija Selin
Raili Knuuttila
Kyllikki Kurkinen
Marja-Liisa Taipale
Seija Salminen
Arja Puurunen
Tanja Kirjanen
Reija Pohjaranta
Katri Paananen
Merja Parantainen
Maija-Riitta Varis
Anne Heimonen
Sanna Kumpu
Sanna Kinnunen-Johanson
Jaana Poranen
Sinikka Uusitalo
Tuire Tuittula
Ulla-Maija Taipale
Raija Sirkka
Sirkka-Leena Perälä
Siiri Kangasniemi
Pirjo Kiviniemi
Silja Sipponen
Salome Hytönen
Marja Sääski
Arja Janhonen
Leena Sarja
Eija Puttonen
Pirjo Luukkainen
Jarna Salmikuukka
Tarja Kytölä
Jaana Tani
Mervi Vilen
Pyörittäkää hommaa vapaaehtoisvoimin. Joukostanne löytyy kyllä osaamista niin kudonta- kuin ompeluneuvontaan. Tehkää aikataulu ja vuorotelkaa. Monessa kunnassa avaimet kudontatuvalle ovat muutamalla vastuuhenkilöllä, jotka vuorotellen ovat paikalla päästämässä muita sisälle.
Neuvontaa, materiaaleja ja malleja löytyy netistä pilvin pimein. Ei kaikkeen kuntaa ja viranomaisia tarvita. 10 000 euron säästössä lienee kyse yhden osa-aikaisen henkilön palkasta. Perustakaa käsityökerho tai -yhdistys ja kerätkää palkkarahat jäsen- tai kannatusmaksuna ja palkatkaa neuvoja itse.
En usko ihan vapaaehtoisvoimin loimien puihin laittoon. Kyllä ne Tuija on laittanut ja tulee kunnolla laitettua. Loimi on kuitenkin montakymmentä metriä pitkä eikä se saa olla sinne päin.
Kuinka monta luistelijaa on ollut Viiskulmassa, ohiajaessani aina on ollut tyhjä. Kauhea pakkomielle Auviselta näyttää Helsingiltä kun tämä in nyt niin kärkihanke kaupunki.
Tänäänkin autolla ajaessa tiet ovat kuin kettingillä ajetut, kauheita kuoppia, mutta aurata ei. Jokikinen vuosi sama peli. Eikö uusi kaupunginjohtaja jo vois puuttua tähän jos paikalliset luottamusmiehet eivät tähänkään saakka ole korvaansa lotkauttaneet.
Lahden kokoisessa kaupungissa tuo käsityöyhdistys onnistuu, mutta onko tämä liian pieni siihen..