Mielestäni laiskuudesta johtuen ohitettiin tärkeä asia, joka koski kuljetusetuutta kahdesta osoitteesta.
Yritystoimintaa tarkasteltaessa, jos perustetaan uusi yritys, tai olemassa olevaan yritykseen perustetaan täysin uusi toimiala, on odotettavaa uuden toiminnan alkaessa, että se kokee pilottijakson (kokeilujakson aikana) varmasti haasteita, niin toiminnallisesti ja lukujen osalta tappiollista tulosta alkumetreillä.
Jos halutaan toimiala, tai uusi yritys tuottamaan tulosta, kuten osakeyhtiössä laki näin myös velvoittaa, niin viisautta on ensimmäisen vuoden aikana haasteet listata, ja seuraavana vuonna määritellä korjaavat toimenpiteet, sekä ottaa käyttöön, jotta yritys tuottaa tulosta omistajilleen tulevaisuudessa.
Itse asiaan: Kokouksessa esille tuli, että palvelun kysyntä oli kasvanut, sekä myös toiminnalliset ja taloudelliset haasteet.
Palvelun päättämisen syitä kuulin (suuret kustannukset, sekä toteuttamiseen liittyvät haasteet), jonka lopputuloksena valitettavasti lautakunta teki päätöksen viranhaltijan esityksestä päättää palvelun tuottaminen.
Laki ei palvelun järjestämiseen toki velvoita, kuin toisen väestörekisteriin merkityn huoltajan kotiosoitteesta. Huoltajilla on ilman muuta elatusvelvollisuus omista lapsosistaan, koska minulle tuli esityksestäni johtuen mielikuva muiden puheenvuoroista, että en itse kolmen lapsen isänä velvollisuuksiani tietäisi. Niin minä mieleni pahoitin.
Jätin päätöksestä eriävän mielipiteen ja esitin asiasta seuraavasti: koulukuljetusta jatketaan täysimääräisenä molempien vanhempien kotoa. Mikäli näin ei toimita, ei mielestäni yhteishuoltajat ole yhdenvertaisessa asemassa, ja tämä puolestaan saattaa aiheuttaa muita mahdollisia negatiivisia lieveilmiöitä vanhempien eriarvoisesta asemasta johtuen vanhemmille, tai vanhempi / lapsi välisiin suhteisiin, jotka tulevat yhteiskunnalle maksamaan myöhemmin.
Kustannuksien osalta tulisi miettiä, kuinka kuljetuspalvelut saadaan tehtyä kustannustehokkaiksi, kun molempien vanhempien osoitteesta tarjotaan koulukuljetus etuuden myöntämisen periaatteiden mukaisesti (esityslista 1/2022 S.6/20). tai vaihtoehtoisesti kokemuksen pohjalta laatia uudet myöntämisen periaatteet, jotka palvelevat itse asian tarkoitusta paremmin.
Heli Vuorinen esitti asiaa koskien seuraavasti vaihtoehtoisen mallin: ”kannatan esitystä siten muutettuna, että säilytetään mahdollisuus kulkea käyttämällä reittiliikennettä”. Valitettavasti noviisina vasta jälkikäteen ymmärsin, että Helin ehdotusta olisi minun pitänyt ymmärtää kannattaa, koska olisi ollut mielestäni hyvä ja riittävä vaihtoehto liittyen myöntämisen perusteisiin, ja tuolloin ei voisi ns. hyvää asiaa väärin käyttää ja myös kustannukset pysyisivät siedettävinä asian osalta.
Pahoitteluni Helille, mutta toivottavasti asiaa vielä tullaan valtuustossa käsittelemään, koska tämä on etuutena, ja asiana mielestäni sellainen, joka lisää Äänekosken houkuttelevuutta, ja ennen kaikkea tekee yhdenvertaiseksi molempien vanhempien asemaa, eikä etuutta pitäisi siis kokonaisuudessaan päättää, vaan kehittää.
Ari Joutsimatka
Äänekosken Keskustan kunnallisjärjestön vpj.
Tämäkin asia on yksi esimerkki siitä asiain valmistelusta, mihin avoimmuus olisi tuomassa edullisia ja kehittäviä vaihtoehtoja. En tiedä kuinka paljon näitä lapsia on, mutta jos keskusteltaisiin yhdessä vanhempien vastuusta asiassa, mitä siihen voidaan tuoda lisää kaupungilta, auttaisiko kuljetusavustus sille yksin muuttaneelle vanhemmalle tai kulukorvaus, että voi ostaa kyyditysapua jne. Seikkoja on monia, uskon, että kaikkia ei ole pohdittu. Mitä kaupunki voi tehdä erotilanteessa lapsen hyväksi, olisi se kaikki tuki molemmille , siis lapselle ja vanhemmille, että siirtyminen uuteen vaiheeseen olisi helpompi.
Luin noista uusista strategioista, että teemme lapsiystävällisiä päätöksiä. Näin samana päivänä, että hallitus palautti asiaa vasten kaupunginjohtajan esitystä, pitää lautakunnan esitys voimassa. Tämä on juuri ydintehtävä sen strategian sisällä, jota tehdään. Ei riitä pelkät puheet, sanoi isäni aikoinaan, kun tuli uskon asioista puhe. Tarkoitti, että pitää elää niinkuin kirjoittaa siitä lapsiystävällisyydestä.