Äänekosken kaupunginvaltuusto päättää, hyväksytäänkö vai hylätäänkö Liimattalan tuulivoimaloiden kaavoitushanke?
Kaupunginvaltuuston 43 valtuutetusta 29 eli 67,5 % on Liimattalan hanketta vastaan, Keskisuomalaisen vaalikoneen mukaan. Näin lupasivat molemmat kristilliset, kaikki 8 keskustalaista ja koko perussuomalaisten ja Maltillisten valtuustoryhmät. Heidän lisäkseen 4 valtuutettua SDP:stä Tiina Liimatainen, Kari Kumpulainen, Marko Tuhkanen ja Jorma Paajanen olivat kaavan hylkäämisen kannalla. Samoin 4 valtuutettua vasemmistoliitosta eli Juho Kautto, Ilidio Flores, Tiia Turunen ja Riikka Happo. Tommi Lunttila, Mikko Somiska ja Tarja Pullinen kokoomuksesta eivät myöskään kannattaneet hanketta. Heille iso kiitos!
Seuraavassa muutamia vaalikoneen vastauksia, joissa otetaan huomioon alueen asukkaita:
Paula Maukonen, Kesk: Tässä asiassa laitan paljon painoarvoa alueen asukkaiden mielipiteille. He vastustavat tuulivoimapuiston tekemistä kotinurkilleen ja tätä tulee mielestäni kuulla. He siellä joutuvat asumaan myllyjen keskellä, emme me muut. Toisekseen en näe asiasta olevan mitään hyötyä kaupungille, jos ei jonkinlaista rahantuloa oteta huomioon.
Riikka Happo, Vas: Tällaisissa asioissa pitää kuunnella paikallisia asukkaita. He eivät halua tuulivoimapuistoa näin lähelle asutusta ja siksi en voi hanketta nykyiselle paikalle kannattaa
Tommi Lunttila, Kok: Kaupungin tulee edistää kuntalaisten hyvinvointia.
Marja Kolari, Maltilliset: Emme tarvitse tuulivoimalaa keskelle asutusta, josta aiheutuu haittaa asukkaille. Tuulivoimalat ovat ympäristölle haitallisia melun yms. haittojen takia.
Piia Flink-Liimatainen, Krist: Tuulipuistoa ei tule rakentaa liian lähelle asutusta.
8 valtuutettua eli 19 % ei osannut sanoa kantaansa: Jorma Kiviranta (kok), demareiden Timo Pulli, Ville Kivimäki, Johanna Vertainen ja Kari Kiiskinen, vasemmistoliiton Sirpa Martins ja Simo Holopainen, sekä vihreiden Pilvi Honka. Toivomme heidän paneutuvan asiaan ja ymmärtävän, kuinka huono ratkaisu tämän kaavan hyväksyminen on alueen ihmisille. Ihmisten pitäisi kuitenkin olla tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.
Jäljellä jäävät 6 valtuutettua (14 %) ilmoittivat kannattavansa tätä hanketta. He ovat Rolf Nyholm, Pekka Ouli ja Seppo Ruotsalainen demareista, Kimmo Tuikka vihreistä sekä vasemmistoliitosta Matti Virtanen ja Pasi Hartikka, joka tosin vastasi: ”Jos Liimattalassa on hyvä paikka tälle ja se ei häiritse asukkaita niin tuulivoima on ympäristöystävällinen ratkaisu.” On hyvin selvää, että Liimattala ei ole mm. pohjaveden läheisyyden takia ympäristöystävällinen, hyvä paikka ja se häiritsisi asukkaita.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen vastasi vaalikoneessa näin: ” Tämä asia tulee selvittää tarkkaan. Tämän hankkeen osalta tulee järjestää kunnollinen yleisötilaisuus alueella. Selvitystyö on koko hankkeen osalta vielä osittain kesken, joten en ole vielä muodostanut lopullista kantaani asiaan. Tuulivoimapuistohanke on yksityisen yrityksen toimintaa, joten pitää tarkoin miettiä hyödyt ja haitat.”
Missä ja milloin tuo kunnollinen yleisötilaisuus järjestetään? Konginkankaan asukkaat tulevat sankoin joukoin keskustelemaan Kiiskisen ja koko valtuuston kanssa tästä kaavahankkeesta. Lisäksi Konginkankaan kyläyhdistys esittelee mielellään tuulivoimakaavaan liittyvän asukaskyselyn tulokset valtuutetuille. Tästä kyselystä selviää 235 henkilön mielipide, joista yli 84 % on vastustavia.
30.11.2021 järjestetty ns. asukkaiden kuulemistilaisuus kaavoitushankkeesta ei todellakaan ollut kunnollinen yleisötilaisuus, jota Kiiskinen lupaili. Tuo tilaisuus oli ala-arvoinen ja surkea farssi, jossa asukkaille ei juuri annettua puheenvuoroja ja eikä kysymyksiin saatu vastauksia. Saksalaisen tuulivoimayhtiön Energiequellen ja sen palkkaaman konsultin Rambollin taktiikka jättipitkine yksinpuheluineen piti huolen, ettei aikaa asukkaille jäänyt. Tilaisuuden ainoa positiivinen asia oli, että paikalla olleet valtuutetut: keskustan Jari Halttunen, Nina Välimäki, Marjatta Huhta, Henna Penttinen ja Anna-Riitta Pentinpuro ja perussuomalaisten Antti Peltomäki toivat rehellisesti ja selkeästi vastustavat mielipiteensä julki. Paikalla olleista valtuutetuista vain vasemmistoliiton Matti Virtanen pysyi hiljaa.
Me asukkaat emme suostu olemaan hiljaa. On kyse meidän elinympäristöstämme ja meille aiheutuvista haittavaikutuksista, jos nuo liian lähelle asutusta suunnitellut myllyt rakennetaan. Monilla paikkakunnilla kunnanvaltuustot ovat päättäneet minimirajaksi 3-4 km asutuksesta. Liimattalassa lähimmät kodit asukkaineen olisivat vain 1,5 km päässä. Se on aivan liian vähän.
Valtuutetuille on lähetetty sähköpostia ja kyselty, mitkä ovat hankkeen hyvät puolet? Yksikään valtuutettu ei ole kertonut, mitä hyötyä kaupungille tai asukkaille saadaan, jos tämä teollisuusalue rakennetaan asutuksen, perinnemaiseman ja pohjavesialueen viereen. Ainoa vähän positiivinen asia on tuulivoimalaitoksista saatava kiinteistövero, joka olisi kuitenkin säälittävästi noin 7e/asukas vuodessa. Sillä hinnallako meidät asukkaat uhrattaisiin, jotta saksalaisen tuulivoimayhtiö voisi käydä täällä rahastamassa maksimivoiton?
Energiequellen edustaja Karl Schultheis kertoi, että heidän bisnes on rakentaa nuo myllyt ”avaimet käteen-periaatteella” ja sitten myydä ne. ”Veni. Vidi. Vici.” sanoi Julius Ceasar aikoinaan: ”Tulin. Näin. Voitin.” Energiequelle on ainoa, joka tässä pelissä voittaa, jos valtuusto antaa sille vapaan pelikentän. Eikä kukaan tiedä minkämaalainen ja minkälainen omistaja noille myllyille rakentamisen jälkeen tulisi ja mihin se sähkön myisi? Ei ainakaan Liimattalaan tai edes Äänekoskelle.
Kun valtaosa valtuutetuista selkeästi vastustaa Liimattalan tuulivoimakaavaa, niin ei voi olla muuta mahdollisuutta kuin, että valtuuston äänestyksessä tämä kaava menee nurin. Jos ei mene, niin sitten on pelattu todella likaista peliä kulissien takana ja johdettu äänestäjiä tietoisesti harhaan. Se on demokratian halventamista.
Äänekosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kiiskinen, valtuuston puheenjohtaja Halttunen ja kaupunginjohtaja Matti Tuononen kaikki korostavat avoimuutta, asukkaiden kuulemista ja huomioon ottamista. Nyt myös uudenlaista innovatiivista Äänekoski-ilmiötä. Jos meidän asukkaiden ääntä ei nyt kuunnella, niin milloin sitten?
Teillä kaupunginvaltuutetuilla on valta hylätä tuo asukkaita eriarvoistava kaavahanke. Toivottavasti teillä on sydän paikallaan ja tahto asettaa omat asukkaat etusijalle. Me äänestimme teidät hoitamaan yhteisiä asioitamme ja pitämään omien puolta. Saksalaisen tuulivoimayhtiön maksimaalisen voiton tavoittelun asettaminen etusijalle ei kuulunut diiliin.
374 allekirjoittajaa (aakkosjärjestyksessä):
Ahonen Marko
Ahonen Miika
Aimonen Erkki
Ajamo Maija
Ajamo Vesa
Berg Juha
Bom Jari
Bräysy Ville
Eerola Eila
Eerola Kaisa
Eiramo Jukka
Friman Edla-Maria
Grönroos Mira
Haapakoski Niina
Haaranen Taika
Hakkarainen Arvo
Hakkarainen Jussi
Halla-aho Sirpa
Hannula Antti
Hannula Hilkka
Hannula Jaana
Hannula Johannes
Hannula Juho
Hannula Markus
Hannula Matias
Hasa Petri
Hattara Hemmo
Heikkinen Jarkko
Heikkinen Maria
Heikkinen Miro
Heiskanen Pinja
Heiskanen Timi
Heiskanen Timo
Hiironen Katja
Hiironen Paula
Hilpinen Irma
Hilpinen Jukka
Hiltunen Hannu
Hirvonen Niko
Hirvonen Raimo
Hokkanen Pertti
Holmström Valtteri
Holttinen Marjut
Honkonen Eero
Honkonen Katja
Huikari Tia
Humalajoki Teemu
Huuskonen Tapani
Hytönen Anne
Hytönen Eemeli
Hytönen Eetu
Hytönen Eeva
Hytönen Eveliina
Hytönen Hannu
Hytönen Hilkka
Hytönen Jaana
Hytönen Kalevi
Hytönen Toini
Hyvärinen Hannu
Hämäläinen Mikko
Hämäläinen Roosa
Hämäläinen Tuija
Hänninen Kaija
Härkin Niina
Ilves Juhani
Ilves Marjatta
Ilves Mervi
Ilves Pasi
Janhonen Pasi
Janhonen Tanja
Janhonen Tino
Jokihalme Erkki
Jokihalme Marko
Jokihalme Matti
Jokihalme Mirja
Jokihalme Paula
Jokilehto Elina
Junikka Janne
Junkkari Tuula
Juntunen Elisa
Juntunen Juho
Juntunen Merja
Juntunen Salla
Jämsen Sari
Järvinen Niina
Kaastinen Ismo
Kaastinen Mika
Kainulainen Ida
Kainulainen Markku
Kaipio Tomi
Kalliokoski Sami
Kalliokoski Sanni
Kalliokoski Santtu
Kalliomäki Mika
Kalliomäki Toni
Kallioniemi Tommi
Kangas Arto
Kauhanen Marika
Kauko Ari
Kautto Emma
Kautto Esko
Kautto Harri
Kautto Kyösti
Keinonen Jouni
Kerminen Hannu
Keurulainen Pasi
Kilpeläinen Ari
Kinnunen Jani
Kinnunen Joonas
Kinnunen Jouni
Kinnunen Kati
Kinnunen Pekka
Kinnunen Riitta
Kivelä Sauli
Kivilahti Henry
Kivilahti Ossi
Kivimäki Erno
Koivisto Hanna
Koivu Joonas
Koivu Merja
Koivu Veli-Matti
Kokkinen Kalle
Kokkinen Maija
Koponen Taina
Korhonen Pertti
Korjonen Esko
Korjonen Reetta
Korpinen Jani
Kotilainen Harri
Kovanen Kari
Kovanen Tomi
Krook Eija
Krook Elias
Krook Jan
Kunelius Janne
Kunelius Marja-Leena
Kunelius Minna
Kyläniemi Marianne
Kyläniemi Marko
Kyläniemi Teija
Kytöjoki Jari
Köykkä Terhi
Lahtinen Harri
Lahtinen Tiina
Laitila Hanna Mari
Laitila Marko
Lamberg Juhani
Lamberg Linda
Lamberg Satu
Latikka Heikki
Latikka Riitta
Lehtonen Jussi
Lehtonen Tuomo
Lehtonen Viljo
Leinonen Teija
Leinonen Vili
Leppänen Jukka
Leppänen Mikko
Leppänen Päivi
Leskinen Jouni
Lesonen Teemu
Liimatainen Antti
Liimatainen Eeva
Liimatainen Isa
Liimatainen Janne
Liimatainen Juho
Liimatainen Marja-Liisa
Liimatainen Matti
Liimatainen Mervi
Liimatainen Niina
Liimatainen Pasi
Liimatainen Pertti
Liimatainen Pinja
Liimatainen Pirkko
Liimatainen Raimo
Liimatainen Risto
Liimatainen Ritva
Liimatainen Sanna
Liimatainen Tarja
Liimatainen Venla
Liimatainen Vesa
Lindeman Markku
Lohtaja Jukka
Lohtaja Sanna
Louhelainen Marja
Louhelainen Veijo
Lupsakko Netta
Lupsakko Vesa
Lång Minna
Maijala Johanna
Maijala Mikko
Mankisenmaa Anna
Mankisenmaa Minna
Manninen Aleksi
Manninen Miika
Manninen Mikko
Manninen Pertti
Manninen Seppo
Mayer-Sohlman Nana
Moisio Anniina
Moisio Jani
Moisio Kari
Moisio Osmo
Moisio Pauliina
Moisio Petri
Muli Petteri
Mäenpuro Antti
Mäkinen Anna-Kaarina
Mäkinen Merja-Sisko
Mäkäräinen Ismo
Mäkäräinen Isto
Mäkäräinen Janina
Mäntylä Toni
Nieminen Pekka
Nieminen Roosa
Nikkinen Marjo
Nikkinen Pekka
Niskanen Jukka
Niskanen Mikaela
Niskanen Tuula
Näkkäläjärvi Jouni
Näkkäläjärvi Lars-Antti
Ojala Unto
Ojanen Mika
Oksanen Juha
Oksanen Pentti
Orbinski Eila
Orbinski Esko
Ouli Eeva
Paananen Markku
Paananen Riitta
Pajari Johanna
Pakarinen Aapo
Pakarinen Jarkko
Pakkala Henna
Pakkala Väinö
Palmroos Nanto
Parantainen Petri
Parantainen Taneli
Parkatti Antti
Parkkonen Janne
Parola Jari
Parola Pauliina
Partanen Pasi
Pasanen Aino
Pasanen Asko
Pasanen Erkki
Pasanen Heikki
Pasanen Jarno
Pasanen Lea
Pasanen Tuuli
Patronen Ilkka
Pekkarinen Jukka
Pekkarinen Ritva
Penttinen Ismo
Penttinen Tiina
Penttinen Timo
Penttinen Timo J.
Peura Markku
Pigg Salla
Piilonen Ilkka
Piilonen Jari
Piilonen Jarmo
Piilonen Matias
Pitkänen Pekka
Pitkänen Sirkka
Pitkänen Tuomo
Porrassalmi Tapio
Purola-Heiskanen Pirjo
Pylväinen Anne
Pylväinen Ari
Pylväinen Saimi
Pylväinen Seija
Raassina Markku
Raivio Jaana
Rantanen Terttu
Rauhala Raili
Rautava Suvi
Rautiainen Airi
Rautiainen Juha
Rautiainen Kimmo
Rautiainen Miro
Rautiainen Pasi
Rautiainen Tamara
Rautiainen Tero
Ronkainen Teija
Rutanen Arja
Rutanen Kari
Rutanen Sami
Rämä Tanja
Rämä Teemu
Räsänen Harri
Röntynen Arjo
Röntynen Samuli
Röntynen Sara
Röntynen Vesa
Saarela Kari
Saarela Kirsti
Saarela Tarja
Salmelin Jarno
Salmelin Mia
Salmi Ritva
Salminen Henna
Salojärvi Marko
Sariola Jukka
Sariola Tanja
Savolainen Niko
Sergejeff Veeti
Setälä Tapani
Setälä Tuula
Siekkinen Henri
Siekkinen Ismo
Siekkinen Isto
Siitonen Mira
Siitonen Veli-Pekka
Siltanen Elina
Silvasti Marika
Sipponen Jouko
Sipponen Minna
Sneck Raimo
Sohlman Andrea
Sohlman Jani
Stolt Monica
Sulin Markku
Suomalainen Tytti
Suomela Elena
Sällinen Keijo
Sällinen Simo
Sällinen Tiia
Sällinen Tomi
Sällinen Vieno
Talvitie Anneli
Tammela Karita
Tammela Kristiina
Tammela Markku
Tepponen Markku
Tervo Heidi
Tervo Lassi
Tolvanen Tuomo
Tourunen Henna
Tourunen Raija
Tourunen Sakari
Turpeinen Antti
Turpeinen Arja
Turpeinen Tarja
Turunen Mira
Ulmanen Seppo
Vainiontaus Ari
Vainiontaus Jenni
Vainiontaus Satu
Vakoniemi Annika
Vakoniemi Eija
Vakoniemi Jari
Vakoniemi Sami
Valkoniemi Jon-Erik
Vanhala Tuula
Vasama Kalle
Vasama Mari
Vasama Merja
Vasama Miia
Vasama Satu
Vekki Jarmo
Vekki Kirsi
Vekki Markus
Vertainen Juhani
Vertainen Päivi
Vertainen Rebekka
Viikari Ira
Vähäkainu Jarmo
Vähäkainu Kirsi
Ylönen Anmari
Yrjölä Jake
Yrjölä Juha
Öhman Juhani
En olisi ikinä uskonut, että tämän yksityisen saksalaisen firman hankkeen puolustajat löytyvät demareista ja varsinkin vasemmistoliitosta. Mihin on unohtunut pienen ihmisen etu ja puolustaminen? Missä on solidaarisuus ja tasapuolisuus? Miksi saksalainen kapitalismi on tärkeämpää kuin omat asukkaat? Vastatkaa!
Valtuuston äänestyksessä se nähdään, kuka valtuutetuista puolustaa omia asukkaita ja kenellä saksalaisen tuulivoimayhtiön bisnes menee asukkaiden edelle? Valtuutettu, mietipä kahdesti, ketä edustat siellä valtuustossa: Äänekosken asukkaita eli äänestäjiä vaiko Energiequelle-yhtiötä? Jos äänestää Liimattalan tuulivoimahankkeen hylkäämistä, niin silloin viesti on selvä: asukkaat voittaa. Jos taas äänestää hankkeen hyväksymistä, viesti on ihan yhtä selvä: Energiequellen etu on tärkeämpi.
Jos koronatilanne sallii kokoontumiset, niin siihen valtuuston kokoukseen kannattaa pitopaikaksi varata Liikuntatalo tai Pankkari. Valtuustosaliin ei nimittäin mahdu kaikki innokkaat, jotka haluavat tulla seuraamaan valtuutettujen edesottamuksia. Ja omin silmin näkemään, miten kukin äänestää.
Suurin osa (2/3) valtuutetuista vastustaa, kaupunginhallitukset jäsenet vastustavat äänin 7-2. Asukkaat vastustavat voimakkaasti. Joten on aiheellista kysyä, kuka tätä hanketta oikein ajaa kuin käärmettä pyssyyn ja miksi? Onko taustalla joku salainen kassakaappisopimus? Energiequelle on jo aiemmissakin hankkeissaan ollut esillä lahjusepäilyistä, joten jatkaako se samaa linjaa Äänekoskellakin. Kuka tietää?
Vaikka valtuutettu kannattaisikin tuulienergiaa, niin täytyy silti ymmärtää, ettei tuulivoimaloita voi ihan mihin tahansa rakentaa. Liimattalan laaja pohjavesialue on mittaamattoman arvokas luonnonvara eikä sitä saa asettaa pilaantumisvaaraan. Äänekosken kaupunki on vastuussa siitä, että puhdasta vettä riittää myös Liimattalan vedenottamolla, josta vesi tulee alueen asukkaille. Ilman vettä ei kukaan voi elää.
Nyt kun tämän julkaisusta on jo aikaa, on hanke nytkähtänyt viivytysvivulla eteenpäin niin, että hanketta yritetään väkisin maaliin. Hanke on verhottu kaupunkistrategiaan nimellä, Äki tukee luonnonvoimien ottamista energiakäyttöön. Siis tämä ei ole ainoa, jos valtuusto sen sallii. Täysin ristiriitainen kaupunkistrategia ja piti olla asukkaiden laatima. Tuolla ylätasolla olevista viitteistä ei edes tunnista strategiaa ja sen henkeä Äänekoskella syntyneeksi.