Kaikki saa alkunsa siitä, että työnantajajärjestöt ovat voineet siirtää omat tavoitteensa suoraan hallitusohjelmaan. Uuden hallituksen koalitio on ollut työnantajajärjestöjen märkä uni, jota he ovat vesi kielellä odottaneet ja nyt he käyttävät tilaisuuden armotta. Normaali duunari ei ehkä vaalien aikaan ymmärtänyt sitä, miten kova halu työnantajajärjestöillä on siirtää omat tavoitteensa suoraan maan hallituksen toteutettavaksi. Tämä tapa muuttaa neuvotteluasetelman mutkikkaaksi palkansaajan näkökulmasta. Hallituksella ei ole suurta intressiä aitoon kolmikantaneuvotteluun, ja työnantajajärjestöt nauttivat tilanteesta, koska heidän ei tarvitse neuvotella kun omat tavoitteet ovat jo toteutuksessa.
Palkansaajaa ollaan lyömässä kovaa ihan perusoikeuksien puolesta lakko-oikeuden rajoittaminen höystettynä henkilökohtaisten sakkojen uhalla, joka ollaan toteuttamassa kiireellä ensimmäisenä. Työehtosopimusten yleissitovuutta romuttamalla ja luottamusmiesten aseman nujertamisella on selkeä halu päästä sopimaan tai sanelemaan alle valtakunnallisten eli yleissitovien työehtosopimusten. Kohta ei työntekijä uskalla ja voi sairastaa, kun ei henkilökohtainen talous sitä kestä ja irtisanomisuhka kasvaa, kun siihen ei tarvitse enää painavaa syytä. Hallitus leikkaa palkansaajien ansiosidonnaista, joka kohdistuu kovalla tavalla yksin huoltajiin, pienipalkkaisiin ja niihin työntekijöihin, jotka työskentelevät nopean suhdannevaihtelun aloilla. Työmatkakustannukset kasvavat, kun työmatkavähennyksien omavastuuosuutta korotetaan ja ylärajaa leikataan, joka ei kata hallituksen lupaamaan bensavero alea. Tämä lista on pidempi ja sitä toteutetaan harkitusti porrastetusti. Kannattaa tutustua.
Nykyiset maailman tapahtumat aiheuttavat monitahoisesti huolia ihmisten arjessa ja työelämän heikennyksillä huolia ei pitäisi kasata enää lisää. Työelämä on menossa rajusti konfliktiin mikä ei ole hyvä asia. Työmarkkina-asiat olisi syytä pitää työmarkkina osapuolien käsissä eikä työntää niitä maan hallitukselle. Elämme nyt työelämän vaiheita, jossa ideologiat kohtaavat rajuinten vuosikymmeniin.
Ville Kivimäki