Suomen tulevaisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että metsäeollisuutemme tulevaisuus turvataan. ”Suomi tarvitseen uudistuvan puujalan.” Toisaalta pitää huomioida riittävässämäärin luonnon monimuotoisuus, hiilinielut, suojelualueet ja ennallistaminen. Eri tarpeet on sovitettavissa yhteen. Tässä valtionmetsien roolin on oltava merkittävä. Yksityismetsien osaalta on omistajan valinta miten omaisuuttaan hoitaa. Kuinka paljon metsiään suojelee vapaaehtoisesti ja miten talousmetsiään käyttää.
Hiilinielujen kasvattamiseksi metsänhoidossa ja korjuussa on vielä parannettavaa esimerkiksi: taimikonhoito, harvennukset päätehakkuut, ajourat.
Taimikonhoito ei ole rutiinitoimenpide vaan siinä vaaditaan ammattimiehen silmää. Mitkä toimenpiteet ovat oikeita erityyppisissä metsissä ja missä vaiheessa tehtynä. Kokeneen metsäammattilaisen kommenti on, ”velka ja vesakko kasvavat huonollakin hoidolla”. Harvennus tehdään kahdessa vaiheessa siten, että molemmilla kerroilla määritellään jättöpuiden määrä. Näin maksimoidaan järeiden tukkipuiden määrä päätehakuuseen. Hakkuusuunnitelmat ilmoitetaan aina Metsäkeskukselle, joka valvoo, että suunnitelmia noudatetaan. Suunnitelmien käytännöntoteuttaja on motokuski, jonka hyvä ammattitaito on tärkeää. Ajourien kohdalla menetettään aina kasvupinta-alaa. Niiden kaventaminen vaatisi metsäkonein tuotekehitystä.
Kun siirryttiin pinta-ala verotuksesta myyntiverotukseen, otettiin käyttöön tukkipuun minimi läpimitta. Tästä oli tästä seurauksena, että päätehakkuita tehtiin liian aikaisessa vaiheessa. Näin menetetään viimeisten vuosien huippukasvu ja hiilensidonta. Ongelmana on usein yhteisomistusessa olevat kuolinpesien metsät, joissa pyritään pikavoittoihin ja tehdään päätehakkuut liian aikaisin. Toinen ongelma on, että laiminlyödään kokonaan. Mikä on metsänhoitoyhdistysten rooli tässä?
Minkä takia leppää ei huomioida hiilinielulaskennassa ja vältellään polttohakkeessa?
Uudistuvan metsäteollisuuden osalta pitäisi ajatella globaalisti ja ottaa käyttöön hiilikädenjälki hiilijalanjäljen rinnalle. Jo nykyisin, mutta varsinkin tulevaisuudessa uudet innovatiiviset tuotteet avauttavat asiakkaita parantamaan omaa hiilijalanjälkeään. Esimerkkinä tekstiilikuitu, jota valmistetaan märästä sellusta. Se auttaa tekstiiteollisuutta pienenttämään hiilijalanjälkeään siitymällä pois puuvillasta ja öljypohjaisista kuiduista, polyesteri ja polyamidi.
Matti Vihelä, kansanedustajaehdokas, Kokoomus