ÄKS

Mielipide: Öljylämmitys kielletään

12.04.2021 20:43

Hallitus on päättänyt, että öljylämmityksestä on luovuttava asuinkiinteistöjen osalta 2030 alkuun mennessä. 

 

Julkisten tilojen osalta aikataulu on todella kireä, öljyn polttamista ei sallita enää 2023 jälkeen. Tämä koskee paljolti kuntien kiinteistöjä. Toimenpide on osa hallituksen ilmastonmuutoksen torjuntaohjelmaa ja se koskee n. 130000 kotia, joissa öljy on pääasiallinen lämmitysmuoto. Tällä toimenpiteellä saavutetaan n. 2% pudotus Suomen vuotuisista fossiilisista hiilidioksiidipäästöistä!!

Vauhdittaakseen öljylämmityksesta luopumista on hallitus päättänyt tuesta, kun kiinteistöstä poistetaan öljylämmitysmahdollisuus. Tuen suuruus on 4000€, kun siirrytään maalämpöön, kaukolämpöön tai ilmalämpöpumppuun. Tällä hetkellä tukirahaa on varattu  noin 37 miljoonaa euroa, joka riittää siis vajaan 10 000 asunnon muutokseen. Hakemuksia on tullut yli 12 000 ja myöteisiä päätöksiä on tehty 5500. Tällä hetkellä hakemusten käsittelyaika on noin puoli vuotta. 

Jos valtio pakottaa vaihtamaan lämmitysjärjestelmän on kaikkia, joita se koskee kohdeltava tasapuolisesti. On siis taattava kaikille vähintään sama tuki. Valtion on  siis myönnettävä tämän vuosikymmenen aikana tukea lisää yli 400 miljoonaa euroavaikka huomioidaan, että luonnollistakin siirtymää tapahtuu. Toinen, joskin huono vaihtoehto, on keppi. Ohjataan kiinteistöjen omistajat pois öljylämmityksestä polttoaineen veronkorotuksilla. Käytetään siis samaa keinoa kuin sähköautoilun edistämisessä

Öljylämmityksestä luopumisen kustannukset siirryttäessä muihin lämmitysjärjestemiin ovat  10000- 20000 euroa. Valtion tuki korvaa tästä siis korkeitaan puolet. Halvinta on siirtyminen kaukolämpöön, mutta se ei ole todellinen vaihtoehto kuin pienelle osalle asunnoista. Toinen kysymys on vielä miten kaukolämpö tehdään. Äänekoskella, varsinkin keskustaajaman osalta, tilanne on hyvä sillä biotuotetehtaalla on ”ylijäämälämpöä” ainakin toistaiseksi tarjolla.

Siirtymäaika öljylämmityksestä luopumiselle on pitkä, se on hyvä asia.  Monille ikääntyneille, pienellä eläkkeellä eläville, on kuitenkin ylitsepääsemätön kynnys löytää tarvittava oma rahoitusosuus (10000-15000 euroa). Myöskin asunnon myymiselle on rasite, jos siinä on vielä öljylämmitys. Tuleeko tästä uusi  vastaava ongelma kuin oli haja-asutusalueiden jätevesi tapaus? 

Kustannusten lisäksi ongelma monille on, ettei tunneta hallituksen päätöstä ja tukimahdollisuutta sekä varmasti myös tukianomuksen tekeminen. Ehdotankin, että kaupungin toimesta tehtäisiin selvitys öljylämmitystilanteesta Äänekoskella ja tarvittaessa anettaisiin tukea siirtymäsuunnitelman avustusanomuksen tekemiseen. Voisiko olla opinnäytetyö?

Jorma Kiviranta, kunnallisvaaliehdokas, Kokoomus

Vastaa

 1. Petteri Nieminen sanoo:

  On tämä vihervasemmisto hallitus koko ajan kyykyttämässä köyhää ja Kepu siunaa nämä hulluudet.No eihän se sosialistista tunnu niin pahalta kun oma koira puree mutta anna olla jos se on naapurin rakki.Hieno esitys Jormalta olen Perussuomalaisena samaa mieltä Äänekoski voisi auttaa tässä asiassa apua tarvitsevia.

 2. Jarmo Aho sanoo:

  Jorman kirjoitus on ihan hyvä, mutta liian sovitteleva. Nykyhallituksen ilmastohysteria on aivan käsittämätöntä utopistista höpinää. Ei me suomalaiset tätä ilmastoa yksin pelasteta, nythän jo ollaan päästöjen suhteen paljon edellä monia muita valtioita. Odotellaan nyt ihan rauhassa, että monet isot saastuttavaltiot tekevät myös osansa ja poltellaan me täällä hyvällä omallatunnolla öljyä ja turvetta oman hyvinvointimme nimessä. Emme me pysty maailmaa pelastamaan yksiksemme !!!

  1. -marke- sanoo:

   Ei kannata kiirehtiä.

   Seuraavat eduskuntavaalit voivat tuoda paljon muutoksia myös tähän asiaan.Se tietysti edellyttää äänestää niitä puolueita jotka ovat huomanneet Suomen jo saavuttaneen Pariisin ilmastosopimuksen ja EU:n ilmastotavoitteet.
   Aivan turhaa tämän kokoisen maan alkaa keulia kun suuremmat maat jatkavat saastuttamista.
   Maailman pelastaminen ei meidän rahoilla onnistu.
   On tämä käsittämätöntä touhua.
   Ei niin etteikö öljyn poltosta olisi hyvä luopua,mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.
   Öljylämmityksen lopettamiseen Suomessa ei ole ilmastopoliittista tarvetta.Eikä öljylämmityksen kustannuksia pitäisi keinotekoisesti nostaa,niinkuin nyt tehdään.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy