Vierailin tyttäreni kanssa Metsä Groupin uuden sukupolven Biotuotetehtaassa 21.10.17. Kuuntelin tehtaan edustajien esitelmiä ja perehdyin opastiedotteeseen, joissa esiteltiin uusia biotuotteita ja kehitysvaiheessa olevia konsepteja. Sulattelin tuotantoon liittyviä lukuja ja visioita omasta näkökulmastani: Olen tehnyt 44-vuotisen työuran hienopaperitehtaassa, jossa valmistettiin myös pergamenttipaperia. Olen nähnyt kehityksen kulun ja saanut tutustua moniin metsäteollisuuden tuotantolaitoksiin ja tuotteisiin.
Uuden biotuotetehtaan kokonaisuuden ymmärtäminen vaati sulattelemista, pohtimista ja lukujen muuntamista. Esimerkiksi tehtaan vuosittainen sähköntuotanto on 1,8 terawattituntia vuodessa eli 1 800 000 000 (KwH) kilowattituntia. Sähkön kulutusta kotitalouksissa kannattaa suhteuttaa biotehtaan sähköntuotannon määrään, jolloin näkee, kuinka paljon tehdas tuottaa sähköä. Voi myös miettiä, kuinka pitkä jono tehtaan käyttämästä puumäärästä (6,5 miljoonaa kiintokuutiota) syntyisi, jos tuo määrä metrisiä halkoja asetettaisiin peräkkäin. Luvut ovat todella suuria, mutta puu hyödynnetään kokonaan eikä mitään mene hukkaan. Lisäksi yhtä kaadettua puuta kohden istutetaan kolme tilalle. Nykyteknologian ansiosta tehtaan päästöt ovat minimaalisia suhteutettuna tuotantomääriin ja verrattuna vuosikymmenten takaisiin päästöihin. Tehdas on mukana kehittämässä myös ympäristöystävällisiä tapoja tuottaa tekstiilikuituja ja muita konsepteja.
Tehtaan rakentaminen ja käynnistäminen etuajassa on suoritus vailla vertaa. Vastuuhenkilöt, rakentajat ja koko ketjussa työskentelevät saavat olla ylpeitä tästä tehtaasta. Tehdas on satavuotiaan Suomen merkittävin investointi, myöskin ekologisesti. Metsäteollisuudessa jatkuvuus on tärkein voimavara.
Pentti Sulkunen