ÄKS

Mielipide: Pienelläkin rahalla voi parantaa kaupunkikuvaa

04.06.2020 12:13
Liikenneympyrä rehottaa ja odottaa taideteosta.
Äänekosken kokoomusjäjestöt peräänkuuluttavat kaupunkikuvan siisteyttä. Rikkaruohot ovat ottaneet vallan jo Äänekosken sisääntuloportilla.

Yksi Äänekosken perusongelmista on jatkuva asukasmäärän väheneminen ja sitä kautta verotulojen pieneneminen sekä väestörakenteen vinoutuminen. Kaupunkimme vetovoimaisuutta onkin viime vuosina pyritty parantamaan, osittain pakostakin, ns. suurella rahalla ja paljolti onnistuneestikin. Esimerkkeinä kannataa mainita terveyskeskus, koulut, liikuntapaikat, uudet asuntoalueet.

Nämä toimenpiteet menevät kuitenkin osittain hukkaan, kun ei pidetä huolta kaupunkikuvan siisteydestä ja yleisestä ilmeestä. Onko pienellä rahalla tehtävät siivous- ja kohennustoimenpiteet täysin unohtuneet. Onko oikein, että jo lyhyellä kierroksella keskustan alueella tai sisääntuloteillä parannuskohteita löytyy helposti useita. Ehkä asiaa parhaiten kuvaava kohde löytyy kaupungintalon pääsisäänkäynnin edustalta, jossa viimekesän keskuspuiston remontin jäljiltä on muurikivet vieläkin  (2.6.) nurin narin. Eikö kukaan ole tätä huomannut?  Vai onko niin, että korjaaminen ei ole kenenkään vastuulla. Toinen esimerkki on viiskulman ympyrä, johon on tulossa patsas, hienoa, mutta sitä odotellessa voisi edes roskat kerätä pois ja voikukat ja muut rikkaruohot kitkeä.

Luonnon monimuotoisuuden kannalta ovat lahopuualueet tärkeitä, mutta onko sellaisen paikka Äänejärveä kiertävän kävelyreitin varrella? Ainakin kyltti mistä ryteiköstä on kysymys!

Kyllä kaupungilla pitää olla mahdollisuus vaatia tienpitäjältä, että kaupungin läpikulkevan tien, lumiaurauksilla rikotut, reunakivet korjataan mahdollisimman pian talven jälkeen. Samoin, kun ydinkeskustan alueella on hakkuita pitää jäljet siistiä ja pinon pohjat poistaa ainakin teiden reunoilta, esimerkkinä Ääneniementie.

Herää kysymys, pitääkö vanha julkisivulautakunta herättää henkiin ja sitä kautta saada ”risukot ja pusikot” ja muut  kaupunkikuvaa pilaavat kohteet kartoitettua. Tekijöitä sitten kyllä varmasti löytyy.  

Toivomme, että kaupunkimme organisaatiosta löytyy vastuuhenkilö hoitamaan nämä pienet, mutta kaupunkikuvaa pilaavat asiat kuntoon. Edellä vihkjeeksi muutama tärppi.

Toimenpiteitä odottavat

Äänekosken Kokoomus järjestöt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Airi Hämäläinen sanoo:

  Sitten kun kitkijöitä/roskankeräilijöitä löytyy, yhteen kohteeseen riittää 2-3 työntekijää. Onneksi turvaväli määräys auttaa tässä asiassa!

 2. Sini Mailanen sanoo:

  Tuntuu että joka kevät ja kesä keskitytään vain Rantapuiston puiden karsimiseen vaikka sitä olisi muuallakin lähialueilla.Ja sitten voitais kerätä kaikki aidanteet ja ylimääräiset esteet pois kaupunki kuvaa rumentamasta ja viedä pois.Näistä asioista ei tunnu olevan kellään vastuuta.

 3. Bullriver sanoo:

  Hyvä kirjoitus. Eikä ole pelkästään tämän vuoden ongelma. Olen samaan kiinnittänyt huomiota aiemminkin. Kannattaa muistaa, että kaupungin siisti julkisivu todellakin vaikuttaa kaupungissa vierailevien mielikuvaan alueesta. Ja toki lisää itse kaupunkilaistenkin viihtyvyyttä kotikaupungissaan. Pienellä organisaatiolla asia hoidettavissa. Työvoimana voisi käyttää myös nuoria, jotka etsivät vielä kesätöitä.

  1. -erittäin hyvä kirjoitus,kunhan vielä saataisiin päätiestö kuntoon(lähinnä kotakennääntie),jotta rekat voisivat huoletta ajaa 80km/h !!
   -on se vaan kumma,että ei saada puututtua nopeuksiin ko väylällä,vanha fraasi,että ensin on tapahduttava jokin onnettomuus jne..
   -kaupungin rahojen?keskittäminen uudistettava !

 4. Kaupunki siistiksi sanoo:

  Ei muuta kuin kokoomuksen paikallisjärjestöt omin kätösin talkoisiin, jos ko. kohteet häiritsevät.

  1. Bullriver sanoo:

   Ei kannata tahallaan väärinymmärtää. Asia on tärkeä niin kaupunkilaisten kuin kaupungin imagon vuoksi. Toki joku instanssi voisi järjestää myös talkoohengessä siivoustalkoot yhdessä Kaupungin kanssa tempauksen asian tiimoilta? Stig Ry, Pekka Häyhä, ÄU, Huima jne.

  2. Köyhä, katkera ja kiukkuinen sanoo:

   Niinpä.

   Meitä ihmisrikkaruohoja kun yrittävät jatkuvasti saada pois päiväjärjestyksestä. Menkööt sinne ojanpientareelle vuorostaan. 😡

 5. Pekunen sanoo:

  Hiekoitushiekan poisto keväisin on hoidettu huonosti. Kun tänä vuonna oli vähän parannusta viime vuotiseen, niin edelleen hiekasta jää harjaamatta/keräämättä useita prosentteja. Paikoitellen hiekka on harjattu pois huolellisesti, mutta liian monin paikoin on jäänyt isohkoja hiekkajäämiä. Keväisin ne pölyää häiritsevästi ja porukka aivastelee. Keväästä syksyyn nämä hiekkajäämät sitten keräävät humusta itseensä. Viimeistään seuraavana keväänä lähtevät rikkaruohot ja voikukat nousemaan katujen ja kevyen liikenneväylien alueilla. En tiedä, onko taustalla kaupungin tytäryhtiön kannattavuuden maksimointi vai mikä. Harjataan niin huonosti kuin on varaa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy