ÄKS

Mielipide: Psykiatriseen hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan jopa vuoden 

03.04.2025 15:11
Monimutkainen järjestelmä jättää puolet avuntarvitsijoista ilman hoitoa. Hoitoon pääsy kuukauden sisään toisi vuosittäin noin 340 miljoonan euron säästön, koska etuuksien käyttö vähenisi ja ansioverotulot kasvaisivat. Muutosta tilanteeseen haetaan Terapiatakuu-kansalaisaloitteella. Terapiatakuussa hoidon tarve tulisi arvioida välittömästi apua haettaessa, ja oireen mukaisen terapiahoidon pitäisi alkaa kuukauden sisällä.
Esimerkiksi masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä vain 10% on saanut psykoterapiaa. Muut ovat jääneet vaille vaikuttavaa hoitoa, eli ongelmat ovat monimutkaistuneet ja työkyky on mennyt. Puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista jää nyt hoidon ulkopuolelle, vaikka mielenterveyden häiriön kokee jossain vaiheessa elämäänsä joka toinen suomalainen.
Vakavat oireet, kuten ahdistus ja masennus, alentavat toimintakykyä. Ei silloin voi vaatia, että ihminen hallitsisi näin monimutkaisen järjestelmän päästäkseen hoitoon.
Tällä hetkellä mielenterveyspalveluihin hakeudutaan terveyskeskusten kautta. Monissa kunnissa kirjoitetaan edelleen lähete psykiatriselle poliklinikalle, jonne pääsyä pitää odottaa. Sieltä pitää saada erikoislääkärin lausunto, minkä jälkeen potilasta seurataan kolme kuukautta. Sitten Kela miettii vielä ainakin muutaman viikon asiaa. Kaiken tämän jälkeen henkilön pitäisi löytää itselleen terapeutti.
Suomalaisten terveysongelmissa on tapahtunut muutos. Enää fyysiset sairaudet eivät ole niin merkittävässä asemassa, kun ihmiset elävät pidempään ja terveempinä. Nykyään kansanterveyshaasteet ovat mielenterveyspuolella, eikä terveysjärjestelmä ole pysynyt perässä.
Apua haetaan enemmän kuin aikaisemmin, koska mielenterveydestä uskalletaan puhua enemmän. Palveluiden pitäisi tulla tässä vastaan.
Ehdotettu lakimuutos perusterveydenhuoltoon sisältyvien mielenterveyspalvelujen terapiatakuusta takaa kaikille nopean pääsyn hoitoon ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Hoidon tarve tulisi arvioida välittömästi apua haettaessa, ja oireen mukaisen psykoterapiahoidon tai muun psykososiaalisen hoidon alkaa kuukauden sisällä.
Terapiatakuun arvioitu 35 miljoonan euron kustannus muodostuu psykososiaalista hoitoa antavan ammattihenkilön työpanoksesta ja täydennyskoulutuksesta.
Mikäli koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevat henkilöt saisivat terapiatakuun myötä varhaista hoitoa perusterveydenhuollossa, arviolta 7500 henkilöä kuntoutuisi vuosittain etuuksien piiristä työelämään. Mielenterveys kriisipuhelin on supistettu ja vähennetty henkilökuntaa.  Monet hädässä olevat eivät pääse linjoille. Mutta alkoholia tuodaan kotiovelle asti. Mielestäni se on arvokysymys.
Ilidio Flores 
Kunta- ja aluevaaliehdokas vasemmisto (sitoutumaton)

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy