Hyvä päätöksenteko perustuu monipuoliseen tietoon ja ymmärrykseen. Se ei voi rakentua sanellun ideologian varaan, vaan edellyttää vastavuoroista keskustelua.
Elämme demokratiassa, jossa hyvä päätöksenteko edellyttää vuorovaikutusta ja vaihtoehtojen etsimistä myös niiden kanssa, jotka ovat eri mieltä. Se ei ole aina helppoa. Onnistuakseen neuvottelijalla on oltava luotettavaa tietoa, rakentava lähestymistapa ja kuuntelemisen taito.
Yksi Suomen suurimmista poliittisista haasteista on vasemmisto- ja oikeistoideologioiden lisääntyvä polarisoituminen, johon liittyy strateginen populistisen retoriikan käyttö. Se on harvoin toista kunnioittavaa tai kehittävää.
Yhtä aikaa Suomessa on todellisia, nopeaa puuttumista vaativia ongelmia. Jos aika ja poliittiset voimat kulutetaan keskinäiseen kalisteluun, kutistuu neljän vuoden päätöksentekokausi entisestään ja vakavat ongelmat jäävät ratkaisematta. Ne vaikeutuvat entisestään, ja arjen kuormat kasvavat.
Suomalaiset tarvitsevat nyt kipeästi turvaa, joka syntyy vain toimivan päätöksenteon tuloksena. Suomen on vahvistettava varautumistaan: turvallisuustoimijoiden resursseista on huolehdittava, jokaiselle suomalaiselle on riitettävä kotimaassa tuotettua ruokaa ja kotimaista energiantuotantoa on lisättävä. Maataloustuottajien jaksamisesta ja ruokatuotantoketjun reilusta tulonjaosta on pidettävä huolta. Poliisin ja muiden turvaajiemme määrää on lisättävä.
Arkiturvaa on parannettava: kaduilla on oltava turvallista, kouluissa on puututtava tiukemmin kiusaamiseen, lapsille ja opettajille on turvattava työrauha.
Yhtä lailla nuorten mielenterveystyöhön on panostettava, työssäjaksamista on tuettava ja suomalaisten terveysturvallisuus on varmistettava kaikissa oloissa. Vanhempi ikäpolvi rakensi meille tämän yhteiskunnan – on häpeä, että kaikille ei mahdollisteta arvokasta vanhuutta. Tekeviä käsiä on koulutettava ja palkattava lisää.
Näiden keskeisten ongelmien ratkaisemiseksi politiikassa on tehtävä yhteistyötä ideologisen jyräämisen sijaan. Puolueiden väliset ristiriidat eivät toki ole uutta, eivätkä yksinomaan huono asia. Ne pakottavat ajattelemaan ja siten kehittävät demokratiaa.
Tämä mahdollistuu vain, kun erilaisia näkökulmia käsitellään rakentavassa hengessä. Näen, että Keskustalla on mahdollisuus nousta tässä pelinrakentajaksi, kuten sen arvokas rooli historiassa on usein ollutkin.
Taakse jäävällä hallituskaudella Keskusta on taipunut kritiikin mukaan liikaa vasemmalle, sitä edellisellä oikealle. Kritiikkiä on syytä kuulla. Minusta me tarvitsemme maamme yhteisten asioiden hoidossa rakentavampaa ja toista kuuntelevaa otetta, mutta se ei kuitenkaan tarkoita omista arvoista tinkimistä. Tarvitaan myös jämäkkyyttä ja rohkeutta viedä määrätietoisesti eteenpäin asioita, joita on luvannut edustaa. Keskustan paikka on rakentavasti keskellä.
Eduskuntavaaleissa valta on äänestävillä suomalaisilla, sinulla ja meillä jokaisella. Pysähdy ja pohdi, mitä äänelläsi haluat edistää.
Jari Halttunen, Äänekosken kaupunginvaltuuston pj. (kesk.), eduskuntavaaliehdokas