Ilmassa leijuu paljon puhetta monenlaisista uhkakuvista, jotka vaarantavat hyvinvointiyhteiskuntamme toimintakyvyn. Itse näen suurimpana uhkana sen, mitä aiemmin niin yhtenäiselle kansallemme on tapahtunut viimeisten vuosien aikana. Elämme jo eräänlaisessa sisällissodassa, jota käydään sosiaalisen median palstoilla, kaduilla ja ihmisten ajatuksissa. Eduskunnan kyselytunnitkin ovat nykyään vain huutokuoroa ja syyttelyä sen sijaan, että yritettäisiin edistää kansalaisten hyvinvointia.
Minne rakentava keskustelukulttuuri on kadonnut? Mitä ihmisten ajattelulle on tapahtunut? Yhteisymmärrys ei tarkoita enää yhteisten ratkaisujen etsimistä, vaan toisten nöyrtymistä omaan tahtoon. Kuunnellaan vain heitä, joita halutaan kuulla. Puhutaan vain heidän puolesta, jotka ovat omalla puolella. Jokainen vuorollaan puhuu yhteistyöstä ja rakentavasta vuorovaikutuksesta, mutta kukaan ei ole itse valmis siihen sitoutumaan.
Yhteiskunta on meidän yhteinen koti, jossa edistetään yhteisiä asioita. Erilaiset näkökulmat eivät ole uhka demokratialle, vaan mahdollisuus tehdä laadukkaampia ja yhteistä hyvää ajavia päätöksiä. Sen sijaan, että lähdetään sokeasti seuraamaan tiettyä poliittista ideologiaa ja sulkeudutaan omaan kuplaan, on parempi pysähtyä miettimään asioita syvemmin. Kyky ymmärtää asioita kokonaisvaltaisemmin vaatii sitä, että kykenee haastamaan muiden lisäksi myös omia ajatuksiaan. Tätä politiikka tällä hetkellä kaipaa kipeästi niin kuntien, hyvinvointialueiden kuin valtion tasolla.
Suuret muutokset lähtevät liikkeelle pienistä teoista. Kun kunta- ja hyvinvointialuepäättäjät löytävät rakentavan vuorovaikutuksen ja luottamuksen siemenen, on se askel kohti parempaa yhteiskuntaa. Myös Äänekosken kuntaan ja Keski-Suomen hyvinvointialueelle tarvitaan päättäjiä, jotka ovat tähän valmiita sitoutumaan ja ymmärtämään sen, että demokraattisessa yhteiskunnassa asioista saa olla eri mieltä ja joskus joutuu joustamaan.
Parempi huominen syntyy yhdessä rakentaen, toisiamme kuunnellen ja ymmärtäen. Hyvinvoivampi arki syntyy toisiamme tukien, toisiimme luottaen ja aidosti välittäen.
Timo Pasanen, yhteisöpedagogi (AMK), kunta- ja aluevaaliehdokas (kesk.)