Valinnanvapauden oli tarkoitus ratkaista Suomen terveydenhoidon saatavuus- ja talousongelmat. Näin yksinkertainen asia ei ollut. Nyt vaarana on, että kunnat ulkoistavat jokainen omista pakon sanelemista lähtökohdistaan. Tulevan hallituksen on tehtävä älykkäitä päätöksiä tämän kehityksen katkaisemiseksi.
Hoivan ja terveydenhoidon trendi on, että yksi kerrallaan suuret kansainväliset yritykset ostavat pois paikalliset pienet kilpailijat. Hintoja polkemalla pienten yritysten liiketoiminnasta tehdään kannattamatonta. Markkinatalouden lakien mukaan on luonnollista päätyä monopolin kaltaiseen asemaan: tilanteeseen, jossa kuntien kyky kilpailuttaa ja päättää olisi näennäinen.
Bisneksen kannalta tilanne on ihanteellinen ja tavoiteltava, koska se takaa vapaamman hinnoittelun ja maksimaaliset katteet. Tilanne, jossa koko hoitoketju tutkimuksesta, lääkkeisiin ja hoitoon on suurten kansainvälisten yhtiöiden käsissä olisi kestämätön.
Kansainvälinen kasvoton pääomasijoitusyhtiö toimii ahneudesta vailla moraalia. Toimintamalleista olemme viime aikoina saaneet esimakua: verokeinottelua, hoitovirheitä ja laiminlyöntejä. Toiminnan polttopiste on kasvussa ja voitontavoittelussa, hyvinvoinnin sijaan.
Haluammeko, että suuri osa Suomen terveydenhoidosta siirtyy näihin yksityisiin käsiin? Kuvittelemmeko sinisilmäisesti, että ulkoistaminen ratkaisee ongelmat?
On suomalaisten etu, että teemme päätöksiä, jotka takaavat tutkimuksen ja hoidon puolueettomuuden. Poliitikkojen neuvonantajaksi tarvitsemme virkamiehet ja tutkijat lobbareiden sijaan. Julkinen kiinteistöjen omistus ja päätösvalta hoidosta takaavat sen, että suomalaisilla on ääni tulevaisuudessakin.
Äänekoskella on tehty rohkeita ratkaisuja. Vanhusten hoivaa ei ole ulkoistettu, vaikka terveysjätit lähestyivät kaupunginjohtoa ja poliitikkoja houkuttelevin tarjouksin reilu vuosi sitten. Nyt, kun hoivajättien laiminlyönnit vanhustenhuollossa ovat tulleet otsikoihin, Äänekosken ratkaisu osoittautuu viisaaksi.
Onko suomalaisten terveydenhoito kansainvälisten pääomasijoittajien käsissä? Tähän voit vaikuttaa äänestämällä tulevissa vaaleissa 14.4.
Olen lähtenyt kansanedustajaehdokkaaksi siksi, että näen suomalaisten edun vaativan nyt vahvaa puolustusta, laajaa tilannekuvaa ja kirkasta katsetta.
Raha on hyvä renki, mutta huono isäntä. Jos antaa pikkusormen se vie koko käden.
Maarit Kiiskinen
kansanedustajaehdokas (kesk.)
yrittäjä, LitM, tohtorikoulutettava