Iltalehdessä julkaistiin 20.4.2021 Kalevi Sorsa -säätiön raportti, jossa Suomen kunnat jaettiin neljään ryhmään. Raportti jakoi kunnat: Menestyvään pääkaupunkiseutuun ja kaupunkien vaikutusalueihin, kaupunkialueihin, joilla on sosiaalisen syrjäytymisen riskejä, keskiverto-Suomeen ja taantuviin alueisiin.
Valitettavasti tässä raportissa Äänekoski oli luokiteltu taantuviin alueisiin.
Voisiko asialle sitten tehdä jotain?
Ainakin voimme luoda kaupungista kuvaa yrittäjämyönteisenä kuntana. Yritykset ovat elinvoimaisen kaupungin kulmakivi ja kantava voima. Yritykset luovat uusia työpaikkoja, tuottavat palveluita ja maksavat kunnalle veroja.
Äänekoski on mitä suurimmassa määrin yrittäjäriippuvainen kaupunki, sillä julkishallinnon työpaikkojen prosentuaalinen osuus on melko pieni suhteessa yksityisen alan työpaikkoihin. Kaupungin ja kaupunkilaisten hyvinvointi ja menestys rakentuu paljolti niin pienten ja keskisuurten yritysten kuin suurteollisuudenkin työpaikkojen varaan.
Elinvoimaisen kunnan menestyksen edellytys on toimiva kumppanuus alueen yritysten, koulujen ja eri yhteistyö tahojen kesken.
Kaikkien yrittäjien sekä yrittäjiksi haluavien kynnys lähestyä kaupunkia ja kaupungin elinvoimayksikköä, tulisi olla erittäin matala. Näin mahdollisimman moni yrittäjyyden kipinän kanssa empinyt tai kehittämisidean pöytälaatikkoon jättänyt, voisi herkemmin lähteä testaamaan ideaansa yhdessä ammattilaisten kanssa.
Työllisyystilanteen parantaminen on meidän kaikkien toimijoiden yhteinen haaste. Kaupunkina voimme edistää uusien työpaikkojen syntymistä investoimalla yritystoiminnan edellytyksiin.
Äänekoski onkin satsannut viime vuosina runsaasti kaavoittamalla ja rakentamalla uusia ja kehittyviä yritysalueita (mm. Kotakennäs, Hirvaskangas, Koukkuniemi) mahdollistaen uusien yritysten sijoittumisen alueelle. Keskusta-alueen kehittämisellä olemme luoneet edellytyksiä menestyä niin palvelualan kuin muunkin kivijalkakaupan yrityksille.
Myös jokainen meistä voi tukea paikallisia yrittäjiä omilla ostopäätöksillään. Voimme tukea heitä ostamalla lähiyrittäjiltä sekä hankkimalla esim. lahjakortteja paikallisiin yritykseen. Jokainen ostopäätös, pienikin, on mahdollisuus auttaa ja tukea paikallisia yrittäjiä.
Kaupungin ja paikallisen yrittäjäjärjestön välinen yhteistyö on kitkatonta ja meidän tulee tehdä parhaamme, että pystyisimme jatkossa palvelemaan paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä yhä paremmin.
Yhteistyössä ja avoimesti asioista keskustellen päästään tässäkin parhaaseen lopputulokseen.
Kari Kiiskinen. kuntavaaliehdokas, sdp