Äänekosella nuorille järjestetty Mikä v***ttaa -ilta poiki kymmeniä vinkkejä, kuinka kaupunki olisi nuorisolle viihtyisämpi ja mukavampi paikkaa kasvaa, opiskella ja elää. Äänekoskelle iso peukku nuorten osallistamisesta!
Äänekosken nuorisotiloilla, niin Konginkankaalla, Suolahdessa ja Sumiaisissa sekä Äänekoskella keräännyttiin samalla kellon lyömällä kuulolle, mitä nuorilla on asiaa: eli missä mättää ja mikä harmittaa.
Spotissa, Äänekosken nuorisotiloilla tuli kuulolle kulttuuri- ja tiedeministeri Petri Honkonen, kaupunginjohtaja Matti Tuononen, tarkalla korvalla paikalla olivat myös Citymarketin Mika Lankinen ja S-Marketin Katja Hyötyläinen, sekä Suolahden Suosikista Suosikista Heli ja Ilpo Romppanen. Monessa harrastutoiminnassa mukana oleva opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Timo Pulli kuunteli ja kannusti nuoria mukaan harrastuksiin. Mukana olivat myös Poken ja seurakunnan edustajat, poliisi ja olipa paikalla myös liikemies, vaikuttaja Peter Vesterbacka, joka lupasi viedä nuorten toivomaa kansainvälisyysasiaa eteenpäin ja toivetta, että Äänekoskella voisi opiskella myös Viron kieltä.
Tilaisuuksissa oli ajatuksiaan kertomassa noin sata nuorta. Ministeri Petri Honkonen lupasi viedä terveisiä Arkadianmäelle saakka.
– Kuulin, kuinka ammattikoulun puolella ei saa opetusta ja ohjausta tarpeeksi, sama palaute tulee kaikkialla Suomessa. Tähän voidaan puuttua lakia säätämällä, Honkonen sanoi.
Kaupunginjohtaja Matti Tuononen istahti Ronin seuraksi pizzan syöntiin. Roni antoi reippaasti suoraa palautetta.
– Haluaisin, että kouluruokailussa olisi tarjolla muutakin kuin näkkileipää. Että olisi edes joskus vaaleaa leipää, sämpylää tai ruisleipää. Muuten olen oikein tyytyväinen kaupunkiin, Roni sanoi.
– Tähän on varmasti helppo puuttua. Tämä oli hyvä mielipide, Tuononen tuumasi.
Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen sai nuorilta hyviä ideoita.
– Syksyllä perustamme kouluruokaraadin nuorten äänitorveksi ja mukana on oppilaita kaikista kouluista, ruokapalveluiden väkeä, opettajia ja kouluterveyden edustaja. Raati keskustelee ja vie nuorten toiveita eteenpäin, Sällinen sanoi.
Keskustelujen kärkiaiheeksi nousi tilojen puute. Sellaisten, jossa nuoret voivat hengailla ja tavata toisiaan. Nuorisotilojen aukioloajat saivat kritiikkiä, ne kun ovat kiinni usein koululaisten lomien aikaan. Uudet, Koulumäen C-osaan rakentuvat nuorisotilat eivät eivät saaneet varauksetonta kannatusta.
– Ihan tyhmää, että kun olet päivän koulussa, niin olet sitten vielä illankin samalla tontilla. Me ollaan kerätty pitkä lista mikä täällä vituttaa: mulla ei ole kavereita, opettajat eivät ennätä auttaa, en tykkää koulusta, vihaan kasin aamuja, eikä täältä pääse mihinkään. Äänekoski voisi olla kaupunkina parempi, sillä ei täällä ole mitään tekemistä, ellei harrasta urheilua. Mä haluaisin lisää paikkoja jossa voi vain olla. On hienoa, että ulkona on penkkejä, mutta kuka niillä tällaisella säällä istuu, Anu paukuttaa.
– Kun nuorilla ei ole kokoontumispaikkaa, he kokoontuvat kauppoihin. Äänekoskella on verrattain hyvin käyttäytyviä nuoria. Kyllä marketeissamme saa olla, jos vain noudattavat meidän sääntöjämme, Hyötyläinen ja Lankinen sanoivat.
Soppi lupasi edistää omassa vaikutuspiirissä olevin keinoin, että saataisiin Äänekosken nuorille enemmän paikkoja kokoontua ja hengailla silloin kuin se nuorille sattuu sopimaan. Lankinen puolestaan toivoo, että nuorten kahvila-ajatukset yökahvilasta puoleen yöhön asti otettaisi tosissaan.
Suolahden, Sumiaisten ja Konginkankaan suunnasta on hankalaa päästä liikkumaan, jos ei ole vielä ajokorttia.
– Parempia linja-autoaikatauluja toivotaan ja tästä meillä alkaa neuvottelut Jyväskylän kanssa tänä vuonna, Tuononen kertoi.
Palautetta tuli paljon ja niin myös lupauksia. Moni asia on helppo, edullinen ja nopea toteuttaa. Myös poliisi lupasi jalkautua enemmän Äänekosken kouluille.
– Ainakin sohvia saamme sinne Tekelle, Koulunmäen koulun virka-apulaisrehtori Seija Hinkkanen sanoi.
– Nuorten harrastustoiveita saadaan toteutettua Harrastamisen Suomen mallin kautta. Vien eteenpäin sitä, että saadaan paremmat yhtyedet pelikerhoa varten. Vien eteenpäin nuorten toivetta, että opettajat tekisivät tunneilla muistiinpanoja taululle. Kuljetusoppilaat joutuvat tulemaan kouluun joka aamu klo 8, katsomme kuljetussuunnittelijan kanssa voiko tälle tehdä jotain, kasvatuksen ja opetuksen palvelukoordinaattori Satu Tarvainen sanoi.
Paikalla olleena voi vain todeta: hieno ja hienosti järjestetty tilaisuus. Ja iso kiitos nuorille, jotka tulivat rohkeasti kertomaan, mikä Äänekoskella mättää tai mitä täältä puuttuu.