Kulinaristi Mikael Nygård ja Kahvila Korppu järjestivät Sumiaisissa vähän fiinimmän jouluruokailun.
Sumiaisten veteraanipirtti oli sisustettu upeaksi sunnuntaina 17. joulukuuta. Pöydät olivat vimpan päälle: oli kukkia, suomalaista havua, upeat kynttilät ja kauniit astiat. Päivän keittiömestarina toimi Mikael Nygård. Hän on ammatiltaan muotoilija ja asuu tätä nykyä Helsingissä, mutta hänellä on sydämessään varattu paikka Sumiaisille.
– Tutustuin Sumiaisiin 13 vuotta sitten rakkauden kautta, kumppanini Petri Vainio on kotoisin Sumiaisista ja minulla on paljon ystäväpiiriä täällä, Mikael tunnustaa hymyillen.
Suomenruotsalainen Mikael on luonut urallaan muun muassa suositun tv-sarja Strömsön ilmeen ja onpahan hän tuonut upeita muotoilijan taitojaan myös Sumiaisiin.
– Olen tekemässä isoa mosaiikkitaideteosta joka on kahdeksan metriä pitkä ja kaksi metriä korkea kylpyhuone tuolla Lohilahdessa, siitä tulee kattoineen ja lattioineen kokonaisvaltainen elämys. Tuota olen tehnyt nyt neljä vuotta kausittain. Olen ollut täällä parin, kolmen viikon kausia pari kolme kertaa vuodessa.
MIKÄ SUMIAISISSA ihastuttaa?
– Iloinen ja myönteinen temperamentti ja inkluderande attityd. Täällä on idyllinen järvimaisema ja tunnelma. Tää on sitä suomifilmi-Suomea, nämä ihmiset on suomifilmi-Suomea ja tää on yksi Hollywood koko Keski-Suomi, Mikael nauraa.
Muotoilijan ammatin sivussa on kulkenut rakkaana harrastuksena ja intohimona ruoka ja kokkaus aivan pienestä asti.
– Aloitin 12-13-vuotiaana tekemällä pitsaa kotona. Ja söin koko pellillisen pitsaa itse. Siitä se lähti, Mikael kertoo vierailleen.
Kulinaristina Mikael kehitteli påp-up -ravintolaideaa hyvien sumialaisten ystäviensä kanssa, joista oli suuri apu ideoinnin lisäksi myös keittiössä.
– Olemme pitkään puhuneet, että olisi kiva joskus tehdä tällainen keikka. Kahvila Korpun fantastinen Päivikki, fantastinen ystävä Jaana Kautto ja minä rakastamme sitä mitä teemme, luomme ja haluamme kokeilla, kehittää ja oppia jatkuvasti jotain uutta – olemme myös ehkä vähän yllytyshulluja!
– Tämä on tällainen suuruudenhullu projekti jossa kokeillaan ja pidetään hauskaa.
Eikä ideat tähän jää! Mikaelilla on unelmana luoda paikallisten yhdistysten tai yritysten kanssa kokonainen teemailta ruokineen ja ohjelmineen.
– Esimerkiksi nyt tuo biotuotetehdas. Sen ympärille olisi mahdollista luoda kokonainen teema siitä, miltä suomalainen metsä näyttää ja maistuu. Siinä voisi tuoda ihan erilailla esille monia asioita, Mikael sanoo.
SUNNUNTAINA pöytä oli koreana yhteensä kolmesti, aivan perä perää. Ja jokainen kattaus oli loppuunmyyty, eli yhteensä noin 120 henkeä pääsi nauttimaan Mikaelin joulupöydän antimista. ÄKSän saamien tietojen mukaan tulijoita olisi ollut enemmänkin.
Ruoka ei ollut ainoastaan jättebra, vaan suorastaan fantastiskt! Lintupaté oli hämmentävänkin herkullinen sekä yllättävän kevyt ja omenakompotti toi vielä inasen raikkautta ja makeutta lautaselle. Pääruoka oli näyttävä ja sinappikastike oli kaikessa mietoudessaan erittäin hyvää. Jälkkäri vei kielen mennessään, vattukastiketta olisi vaikka lusikoinut pelkiltään, eivätkä tryffelitkään voineet olla parempia. Oli ilo huomata, kuinka suomalaisen joulupöydän tutut ainekset saivat uudet muodot ja maut. Pikkuhippunen suolaa juureksiin ja rohkeampi tyrnin maku jälkiruoassa olisi tehnyt ateriasta täydellisen.
Tunnelma oli lämmin, ruoka herkullista ja puheensorina jatkuvaa. Pöydissä kuultiin paljon ylistäviä kommentteja.
– Tulee juhlallinen olo, kun tarjoillaan pöytiin.
– Tämä on hienosti erilaista ruokaa. Ei mikään perusjoulupöytä.
– Niin hyvää, että koko ajan tekee mieli lisää! Tästä saa inspiraatiota itsekin tehdä jotain tällaista.
HERKKUSUUT eivät meinanneet saada ollenkaan tarpeekseen, ja haaveilivat jo uusista mahdollisuuksista päästä Mikaelin pöytään.
– Mikaelhan voisi perustaa ravintolan Suolahden Vanhalle asemalla, eikös siihen etsitä yrittäjää, joku vihjaa.
Kahden kattauksen välissä oli toimittajalla aikaa heittää kiireiselle keittiömestarille vielä yksi tiukka kysymys. Strömsö vai Sumiainen?
– No Sumiainen tietenkin! Mikael huudahtaa iloisesti.
Mikaelin Joulumenu:
Alkuruoka
Lintupaté ja Omenakompotti
Pääruoka
Kuorrutettu porsaansisäfilé sinappikastikkeella
Jouluinen juuresnyytti & parsakaali-pyré
Jälkiruoka
Tyrni-tummasuklaa bavarois, valkoinen lumihiutale ja vadelmakastike
Loppuherkku
Kahvi ja valikoima käsintehtyjä suklaatryffeleitä & marsipaani-punssi-konvehteja