ÄKS

Mikko Niskasen arvostuksen pitää näkyä Äänekoskella

25.07.2023 12:26 (muokattu 25.07.2023 12:48)
Mikko Niskasen elämästä ja työstä kertovaan näyttelyyn voi tutustua Äänekosken lukiolla.

Äänekosken lukiolle ripustettu näyttely Mikko Niskasen elämästä ja työstä poikii ihastusta ja herättää toiveen, että suurmiehestämme kertova näyttely saataisi vihdoinkin pysyväksi kaupunkiin. Tänään tiistaina katsotaan elokuva Käpy selän alla  ilmaisnäytöksenä Kino Hirvessä. 

 

Mikko Niskasen elämäntyö on noussut jälleen parrasvaloihin. Kaikkien aikojen menestynein suomalainen elokuvaohjaaja Jusseilla mitattuna kiinnostaa yleisöä. Ei vain aikalaisia sillä myös kotimaisen elokuvan uuden nousun myötä kiinnostusta riittää myös nuorisolaisten keskuudessa. 

– Olen saanut äärimmäisen kiitollista palautetta näyttelystä, ripustuksesta vastannut lukion rehtori Jaana Tani sanoo. 

Omalla ajalla pystytetty näyttely syntyi rakkaudesta kotiseutuun, rakkaudesta elokuvaan ja rakkaudesta oman kaupungin suurmieheen, Mikko Niskaseen. 

– On suuri kunnia olla muistuttamassa, kuinka merkittävän jäljen taiteiljaprofessori jätti valkokankaalle, Tani huokaa. 

Näyttely oli avoinna juhannusviikolla ja sitä seuraavalla, yhteensä kuuden päivän ajan. Kävijöitä oli reippaasti yli sata. 

– Ihmiset olivat aivan innoissaan, että näyttelykesä saa jatkoa kahden edellisen kesän näyttelyIlle. Tämä on myös vahva matkailuvaltti kaupungillemme, Tani sanoo. 

Hän on saanut kuulla monia tarinoita sekä saanut itse olla viemässä viestiä eteenpäin. 

– Oli mahtavaa saada nähtäväksi kuva Mikon syntymäkodista Pohjantieltä, Tani sanoo. 

Jaana Tani  pitää näyttelyä avoinna vielä elokuussakin. Lukiolaisille näyttely avautui jo hiihtoloman päätteeksi ja jatkuu vielä kesäloman jälkeenkin. Tani istuttaa kotiseututietoutta opiskelijoihin ja mikä onkaan tärkeämpää kuin tietää juurensa. Mikko Niskanen on oiva esimerkki, kuinka pienistä ja vaatimattomista oloista voi ponnistaa pitkälle. 

– Järjestän täällä lukiolla vielä keskustelu- ja muisteluillan Mikko Niskasesta, ja mukaan on luvannut jo tulla Jorma Niskanen sekä Marjo Steffansson. Mimi Steffansson puolestaan huolehtii musiikista, esittäen tunnettuja sävelmiä Mikon elokuvista, Tani vinkkaa. 

Tänään tiistaina elokuvakerho Kino Hopeahirvi esittää kulttimaineeseen kiitäneen elokuvan Käpy selän alla, joka oli aikansa jättipotti keräten elokuviin ennätykselliset 700 000 katsojaa. Elokuva on myyty 13 eri maahan ja kahmi kuusi Jussi-patsasta. Käpy selän alla kertoo neljän kaupunkilaisnuoren kesäisestä telttaretkestä ja kuvaa samalla terävästi aikansa nuorison asenteita. Mikko Niskasen elokuva on yksi suomalaisen elokuvahistorian merkkipaaluista. Se valmistui studiojärjestelmän romahtamisen jälkeen suomalaisen elokuvan kriisin ollessa pahimmillaan. Suomalainen uuden aallon elokuva merkitsi käännekohtaa ja toi eurooppalaisen tuulahduksen ummehtuneeseen elokuvakulttuuriin ja kotimaiseen filmituotantoon.

– Ennen elokuvaa pidän näyttelyä auki klo 14 – 17. Ja sitten näyttely on auki vielä 1. – 4.8. klo 8 – 16. Hieman muokattuna ja supistettuna näyttely pysyy lukion lukusalissa myös kouluvuoden aikana. Elokuvan jälkeen käydään yhteistä keskustelua millaisia tunteita ja ajatuksia vuonna 1966 ensi-iltansa saanut elokuva herätti, Jaana Tani sanoo. 

Kino Hopeahirvi esittää Kino Hirvessä elokuvan Käpy Selän alla tiistaina 25.7. klo 18:00, vapaa pääsy, kahvista ja teestä kerätään pieni maksu

Näyttely Mikon elämästä ja työstä Äänekosken lukiolla  25.7. klo 14-17 ja 1.-4.8 klo 8-16

Mikko Niskasen syntymäkodin osoite oli Pohjantie 9. Talo oli hänen isänsä Uuno Niskasen rakentama.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy