ÄKS

Ministeri Antti Kurvinen Äänekoskella: ”Tarvitaan leipää, lämpöä ja lähipalveluita – ei tehdä äkkiliikkeitä”

29.11.2022 14:51 (muokattu 29.11.2022 15:08)
Jari Halttunen (oik) toivotti Keskustan ministeri Antti Kurvisen tervetulleeksi Äänekoskelle.

Äänekoskella vieraillut maa-ja metsätalousministeri Antti Kurvinen otti puheeksi keskustan alhaiset kannatusluvut sekä hallitukseen kohdistuvat puheet. Hän kertoi Äänekosken olevan valtakunnassa biotalouden pääkaupunki.

 

Jari Halttunen toivotti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen tervetulleeksi Äänekoskelle. Hän valaisi ministeriä mitä kaikkea Äänekosken alueella tehdään: Aura -juustoa, Valtran traktoreita ja biotuotetehdas monine innovaatioineen. 

– Tehdasalueelta löytyy toistakymmentä tehdasta, joissa etsitään muun muassa korvaajaa muoville tai tehdään tekstiilikuitua ja valmistumassa on kertopuutehdas. Tämmöistä hyvää meillä täällä Äänekoskella on, Halttunen kertoi. 

Kurvinen oli niin sanotulla Keski-Suomen kierroksella, ja tavannut muun muassa metsäalan ammattilaisia ja tutustunut biotalouden mahdollisuuksiin. Hän ei ottanut niinkään kantaa hallituksessa viime päivinä otsikoihin nousseisiin riitoihin tai kohuihin. 

– Äänestäjät eivät ole palkinneet talouden kuntoon laittamisesta, joten haluan puolustaa hallituksen toimintaa, enkä lähde pohtimaan olisiko jostain pitänyt karsia tai lähteä sopeuttamaan aiemmin. Totuus on se, että jos valtio ei olisi lähtenyt ottamaan velkaa koronan ja sodan aikana, olisi meillä Suomessa nyt inhimillinen hätä. Meillä olisi päällä kovempi lama kuin 1990-luvun alussa, meillä olisi enemmän konkursseja, enemmän hätää ja työttömyyttä. Tämä vältettiin ja painotan, että se on tältä hallitukselta valtava saavutus. Tällä pelastettiin pienyrittäjiä, enkä missään nimessä kutsuisi hallitusta yrittäjävihamieliseksi. Valtio otti velkaa, jotta saatiin ylläpidettyä kotimaista kysyntää, tuettiin kuntia varsin avokätisesti avustuksilla koronan hoitamiseen. Uskon, että minkä värinen hallitus tahansa olisi toiminut samalla tavalla, sillä leikkaukset olisi ollut viimeinen virhe. Silloin oltaisi tapettu palveluyrittäjyys ja aiheutettu epävarmuutta talouksiin, Kurvinen sanoi.

Kurvinen muistutti, kuinka hallitus on lunastanut lupaukset työllisyyden nostamisesta. 

– Se on tärkein asia talouden hoitamiseen ja nousuun. On tärkeää saada mahdollisimman moni työikäinen suomalainen kokoaikaisiin töihin, Kurvinen sanoi. 

Kurvinen haluaisi kirkastaa puhetta suomalaisesta maa- ja metsätaloudesta. 

– Kun puhutaan maa- ja metsätaloudesta, silloin touhutaan suomalaisten metsien ja peltojen kanssa se ei ole ongelma. Äänekoskella jos missä, joka on valtakunnan biotalouden pääkaupunki,  tiedetään, että työpaikat syntyvät maa- ja metsätalosualoilla. Se on ratkaisu talousongelmiin, se on ratkaisu ilmasto- ja ympäristöongelmiin – toisin kuin väitetään. Rämettyvä talousmetsä ei sido hiiltä, jos talousmetsät jätetään hoitamatta, se ei ole luonnonsuojelua vaan se on ongelma, Kurvinen sanoi. 

Kulkutaudit ja sodat ovat tulleet takaisin meidän arkipäiväämme. Kurvinen pohti kuinka Venäjän pelottavan toiminnan vuoksi Suomessa koetaan turvallisuushaastetta.

– Omavaraisuus ja huoltovarmuus on noussut arvoonsa. Meidän täytyy olla omavaraisia: meillä pitää olla omaa ruokaa, energiaa ja puhdasta vettä. Peruspalveuiden täytyy toimia kuten myös koulutus. Ikäihmisille pitää löytyä hoivaa ja tukea ja että meillä on työpaikkoja ja tehtaita. Sanoisin näin pohjalaisena että meidän pitää olla ”ittellisiä”, Kurvinen painotti. 

Kurvinen laski, että Suomessa on käynnissä ruokapolitiikan kannattavuuskriisi, joka alkoi Krimin valtauksesta. Hän toivoi, että kaupan ala ei ahnehtisi tulostaan tuottajien kustannuksella. 

– Energian ja lannotteiden hinnat ovat pilvissä. Maatalous muuttuu, tilakoot suurenee ja luomun pinta-ala kasvaa ja nyt tuottajat kokevat, ettei työtä arvosteta, sillä kauppa ja teollisuus vie osansa. On todella kummallista, että Suomea hengissä pitänyt eläin, nauta, tuntuu olevan nyt kaikista suurin ilmastovihollinen. Meillä on huono ruokavienti siihen peilaten miten meillä olisi siihen mahdollisuuksia, sillä meille tuodaan enemmän ruokaa kuin me viedään, Kurvinen harmitteli. 

Kurvinen on aistinut, kuinka gallupit koettelevat kentällä toimivan keskustaväen uskoa. 

– Kriisit ovat osoittaneet sen, että perusasioihin panostaminen, arkipäivän parantaminen, leipä, lämpö ja lähipalvelut täytyy toimia Hangosta Ivaloon. Meillä ole varaa kokoomuksen seireeninlauluihin. Ikävä kyllä meillä on liian paljon pelottelupuolueita kun osa pelottelee velalla osa mamuilla. Ei kannata harmitella pintakuohuja ja identtisiä vouhotuksia, sillä tärkeintä on, että talot pysyy lämpöisenä ja lähipalvelut toimii myös täällä Äänekoskella. Viedään arkea oikeudenmukaisesti eteenpäin, se on ollut keskustan toiminnan ydin jo toistasataa vuotta. Ei tehdä äkkiliikkeitä, Antti Kurvinen sanoi. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy