ÄKS

Mistä aineksista syntyy Äänekoski-ilmiö? – Äänekosken strategiatyötä tehdään uudella tapaa avoimesti

12.10.2021 12:57

Äänekosken kaupungin strategiaa muotoillaan tänä syksynä uudella tavalla. Syksyn aikana Äänekosken kehittämisestä rakennetaan visiota, johon haetaan aktiivisesti myös kaupunkilaisten näkemyksiä. Strategiatyötä seurataan verkossa Äänekoski-ilmiö -sivustolla.

 

Kaupunkistrategia on kaupungin johtamista ohjaava työkalu, jota Äänekoskella valmistellaan vuoteen 2028 ulottuen. Strategiatyöhön ja sitä luovaan tulevaisuuspohdintaan halutaan osallistaa äänekoskelaiset uudella tavalla, siksi työtä seurataan omalla Äänekoski-ilmiö -nimisellä verkkosivustollaan sekä sosiaalisessa mediassa kaupungin tileillä ja hashtagilla #aanekoskiilmio.

– Kaupunki on isojen kysymysten äärellä, kun pohditaan, mihin suuntaan Äänekoski-nimistä laivaa halutaan tulevaisuudessa viedä. Toiveena on löytää uusia avauksia ja näkökulmia, joiden pohjalta rakentaa tulevaisuutta, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

Tuononen listaa tulevan strategiakauden haasteeksi kunnilta hyvinvointialueille siirtyvän sosiaali- ja terveystoimen, joka tarkoittaa merkittävää muutosta kunnan käytössä oleviin varoihin.

– Vielä varmaan lähes kaikille Suomen kunnille on hämärän peitossa, miten yhteiset varat jaetaan, hän sanoo.

Strategiatyön tuloksena Äänekoskella kiteytyy, mitä ihmisten, kuntatalouden ja ympäristön hyvinvointi tulevaisuudessa edellyttää ja mitkä teemat kehittämistä ohjaavat. Työn taustaksi tehtyihin strategiakyselyihin on jo vastannut yli 1000 äänekoskelaista. Strategiapolusta päättävät alkuvuodesta kaupunkilaisten valitsemat poliitikot.

Mikä Äänekoski-ilmiö?

  • Äänekosken strategiatyö 2028, käynnistyy valtuustotyöpajassa 13.10.2021
  • Tavoitteena kertoa työn vaiheista avoimen hallintotavan periaatteisiin pohjautuen
  • Työtä tehdään näkyväksi 12.10.2021 julkaistavalla Äänekoski-ilmiö -sivustolla osoitteessa https://ilmio.aanekoski.fi/ sekä somessa #aanekoskiilmio
  • Kaupungin 110-vuotisjuhlavuoden kunniaksi pyrkimyksenä on saada ainakin 110 kaupunkilaista osallistumaan työhön Äänekoski-ilmiö -alustan kautta

“Kaupunki, josta voi olla ylpeä” – Strategiatyön pohjana runsas kyselyaineisto

Äänekosken strategiatyön pohjaksi toteutettuun kaupungin strategiakyselyyn vastasi yhteensä 427 yli 16-vuotiasta kaupunkilaista. Kyselyssä kaupungin tärkeimpinä kehittämiskohteina pidettiin asukkaiden hyvinvoinnin edistämistä, liikenne- ja joukkoliikennepalveluiden kehittämistä sekä työllisyystoimia ja syrjäytymisen ehkäisyä. Merkittävänä pidettiin myös kaupunkiympäristön, taajamien ja kaupungin imagon kehittämistä.

Tulevaisuuden Äänekoski näyttäytyi kyselyn vastaajille muun muassa näin:

“Kaupunki, josta voi olla ylpeä.”

 “Turvallinen, kiireetön, tasa-arvoinen, kaikki ikäryhmät huomioiva kaupunki.”

 “Yrittäjäystävällinen, työllistävä kaupunki.”

 “Ekologisuuden edelläkävijä. Tulevaisuudestaan huolehtiva kaupunki.”

 Myös nuoret innokkaasti mukana

 Osana strategiatyön valmistelua myös äänekoskelaisnuorille toteutettiin oma kysely, johon vastasi yhteensä 757 vähintään 12-vuotiasta nuorta. Nuorten kyselyssä korostuivat toiveet vapaa-ajanviettotiloista ja maksuttomista harrastuksista sekä turvallisista ja kuuntelevista nuorten kanssa toimivista aikuisIsta

Nostoja nuorten vastauksista:

“Että kaikki nuoret ois tervetulleita nuorisotiloihin”

 “Turvallisia ja kaikenlaiset ihmiset sallivia ohjaajia nuorisotiloihin”

 “Edullisempia harrastuksia ja paikkoja mistä ei aina häädetä pois”

Vastaa

  1. Bullriver sanoo:

    Vietin lapsuuden ja teini-iän Äänekoskella. Harrastukset ja koulunkäynti täytti elämän. Viime vkolla piipahdin Äänekoskella ja tein iltakävelyn rannassa ja keskustassa. Todella hiljaista, mietin voisinko täällä vielä asua?

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy