Keski-Suomen Opiston ja POKEn yhteistyökuviot tarkentunevat tämän syksyn aikana. Opiston nykyisten kiinteistöjen tulevaisuus mietityttää.
Keski-Suomen Opisto pysyy vielä ainakin tulevan lukuvuoden Suolahdessa. Rehtori Hannu Salvi kertoo, että opiskelut aloitetaan normaalisti maanantaina 17. elokuuta.
Keski-Suomen Opisto on viime vuoden loppupuolelta lähtien käynyt keskustelua Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston kanssa yhteisen ylläpitäjän alle siirtymisestä.
– Keskustelut yhteistyön mahdollisista muodoista jatkuvat nyt. Kuviot varmistunevat vielä syksyn aikana, Salvi sanoo.
Ensimmäiset pohdinnat Keski-Suomen Opiston muutosta Äänekoskelle kerrottiin julkisuuteen jo alkuvuodesta 2014. Keskustelujen taustalla on paine toisen asteen rakenteiden kehittämiseen ja valtionavustusten pienentämisestä johtuvat aloituspaikkojen vähenemiset.
– Nyt jännitämme uusia säästöjä, joiden toteutuksesta valtiovalta päättää syksyllä. Leikkaustoimet ahdistavat pienet toimijat miettimään tarkasti tulevaisuuden ratkaisuja.
YHTEISTYÖKUVIOIDEN tarkentumista POKEa hallinnoivan koulutuskuntayhtymän kanssa mutkistavat Suolahden historialliset rakennukset, jotka ovat Keski-Suomen Kansanopiston Kannatusyhdistyksen omistuksessa.
– Osaamisen säilyttäminen seutukunnalla on kaikkien tavoite, mutta ajanhengen mukaan kiinteistöille ei ole kysyntää. Ja meille nämä rakennukset taas ovat kriittisiä, joudumme pitämään niitä mukanamme tulevaisuuden mietinnässä.
Keski-Suomen Opiston omistuksessa olleen Suolahtisalin hallintaoikeus siirtyy Äänekosken kaupungille tulevaksi kolmeksi vuodeksi vuodenvaihteessa. Opisto vastaa Suolahtisalin siivouksesta ja kiinteistönhoidollisista tehtävistä sekä korjauskustannuksista, joiden on arvioita olevan noin 211 000 euroa vuosina 2015–2025.
Kaiken kaikkiaan Keski-Suomen Opistolla on kiinteistömassaa 7500 neliön verran. Humakin lopettaminen, aloituspaikkojen väheneminen ja linjojen karsiminen on jättänyt kiinteistöjä tyhjäkäynnille.
Samoista syistä myös henkilökunnan määrä on pudonnut kolmen vuoden aikana kymmenellä henkilöllä nykyiseen 20, vaikka työmäärä ei olekaan vähentynyt yhtä radikaalisti. Trendi on samanlainen ympäri Suomea.
TÄNÄ SYKSYNÄ Opistolla opiskelee noin 90 nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajiksi valmistuvaa nuorta ja aikuista. Luvussa ovat mukana myös oppisopimuksella ammatin hankkivat. Vuodesta 2016 eteenpäin valtionavustukset tippuvat viidellä aloituspaikalla.
Yleissivistäviä, maksullisia linjoja, kuten RokkiBreikkiä, ei tänä vuonna edes harkittu järjestettäväksi vähentyneen kiinnostuksen vuoksi.
– Mutta perustutkinto vetää nuoria karsittavaksi asti. Uusia opiskelijoita aloittaa tänä syksynä noin 30, kevään yhteishaun hakijamäärä on pysynyt melko lailla vakiona viime vuodet.
Opiskelu aloitetaan elokuussa uuden opetussuunnitelman mukaisena. Hannu Salvin mukaan tulevaisuudessa yhteistyö työelämän kanssa tiivistyy entisestään. Koulun penkillä käytävän teorian määrä vähentyy ja sulautuu yhä enemmän käytännön työn sisälle, oppiminen tapahtuu tekemisen kautta.