ÄKS

Molemmilta laidoilta

31.10.2020 13:45 (muokattu 31.10.2020 13:46)
Marke Tuominen ja Sirpa Martins kertovat olevansa ääridemokraatteja.

Pitkän linjan poliitikot Marke Tuominen ja Sirpa Martins peräävät avoimuutta ja läpinäkyvyyttä päätöksentekoon. 

 

Sananvapaus ei ole sitä, että loukataan, kiusataan tai yllytetään toisia huonoon, jopa rikolliseen käytökseen.  

– Epäasiallisten ja perättöminen väitteiden esittäminen on myös rikollista toimintaa, Marke Tuominen (ps) ja Sirpa Martins (vas) muistuttavat. 

Politiikoilla on sananvapaus ja sen rinnalla kulkee myös sananvastuu. Politiikka on vastuullista työtä ja se vaatii kykyä yhteistyöhön. 

– Se vaatii myös erilaisten näkemysten arvostamista, vaikka oltaisi kuinka eri mieltä asioista, Martins pohtii. 

Asiassaan välillä kiivainakin kunnostautuneet Marke Tuominen ja Sirpa Martins ovat poliittisessa työssään oppineet myös arvostamaan ja kunnioittamaan toisiaan.

– Monissa asioissa tiedän voivani luottaa Marken apuun ja toisissa kysymyksissä voin luottaa siihen, että tukea siltä suunnalta on turha odottaa. Tällainen luottamus edellyttää tietenkin toisen tuntemista, mutta ennen kaikkea sitä, että voin luottaa Marken tarmoon tutkia ja selvittää asioita, sanoo Sirpa Martins hymyillen.

– Politiikka on yhteisten asioiden ajamista ja pitää tietää, mistä päätetään. Aina näin ei ole ja se pistää vihaksi. Välillä tietoa ei ole saatavilla – tai sitä ei etsitä. Luvattoman monet poliitikot ovat tulleet tähän kenttään pullistelemaan asenteillaan, ovat tietävinään ja touhuavat mitä sattuu, sanoo Marke Tuominen tuohtuneena. 

Kaiken politiikan, myös kuntapolitiikan, sen valmistelun ja päätöksenteon on oltava avointa ja läpinäkyvää. 

– On tärkeää, että mahdollisimman monet ihmiset saavat tietoa päätettävistä asioista alusta asti ja voivat näin osallistua osallistua keskusteluun ja vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Se on demokratiaa, kansanvaltaa. 

Toimiva, avoin kuntapolitiikka on lähidemokratiaa parhaimmillaan.

– Kabinettikähminnöille ja itsevaltaiselle toiminnalle annamme huutia, naiset sanovat.

Vaikka vastuullinen työ ottaa aikaa ja vaatii tarmoa, on se antoisaa ja kiinnostavaa, koska siihen kuuluvat ihmiset. 

– Vaikka kysymykset ovat välillä todella vaikeita ja monen ihmisen elämän kannalta jopa kohtalokkaita, on mahdollisimman toimivien ratkaisujen aikaansaaminen silloin erityisen palkitsevaa. Niitä hetkiä osaa arvostaa, koska niissä on monesti vuosien väännöt ja taistelut takana, yhdessä, lukemattomien ihmisten kanssa, Sirpa Martins ja Marke Tuominen sanovat. 

Vastaa

 1. Reetta Korjonen sanoo:

  Kiitos Sirpa ja Marke siellä äärilaidoilla

  Oli mieltä lämmittävää lukea, että näkemys politiikan ja kuntapolitiikan (yhteisten asioiden) hoitamisessa saa tekijänsä huomaamaan, että vene on sama , vain airot ovat erilailla kuvioituja ehkä eri värisiäkin.

  Pohdin vähän, kun olen pohtijaksi syntynyt ja päättäjänä 35 vuotta ollut. Me elämme kansalaisten, perustuslailla suojatussa demokratiassa. Aina ei tule ajatelleeksi, että perustuslakimme on kuin taulun raamit. Se on vahva ja sen olemassaolon unohtaa, jos kaikki toimii asianmukaisesti. Raami antaa ryhtiä kokonaistoiminnalle ja viimeistään sen avulla saamme yksilölle kuuluvan huomion. Tästä on ollut nyt paljon puhetta, Koronan vuoksi.

  Kuntapäättäjä ei aina muista, että kuntaa säätelevät monet lait ja asetukset ovat myös alisteisia perustuslaille. Tulkintoja tehtäessä on helppo sanoa, että tehdään nyt tämä keskitetty malli, jolla säästetään rahaa. Tai sanotaan, että säästetään, ei sitä silloin kukaan tiedä. Se konkretisoituu vasta muutaman vuoden kuluttua. Siis se on aina arvaus, joskus valistunut, joskus harhautus jonkun muun tavoitteen takia. Säästöillä on perusteltu monta lain vastaista ratkaisua.
  Monesti päätöksiä punnitaan kuntalaisen palvelutarpeen arvioinnissa hyvin vähän. Päätökset tehdään organisaatiokaavion mukaan ja joskus sen tekee täysin kuntakenttää tuntematon ammattilainen(tilattu konsultti). Useinkaan he, jotka ovat vastuussa (valtuutetut) eivät juuri ole mukana alusta loppuun suunnittelussa, arvioinnissa ja kuntalaispalautteen keräämisessä. Syntyy ”päätösharhaa”, josta kiistellään. Tähän sekoittuu puolueiden omat intressit, kyläpoliitikko, valtapolitiikka ja henkilöintressit, niin on oikea päätös, lue kompromissi, vaikeaa löytää. Sitä varten on sitten se äänestys ja sillä ratkaistu päätöksen tekeminen. Se ei ole huono ratkaisu, mutta valtapeli sen jälkeen on usein tuhoisa.
  Siksi politiikan tekijöiden olisi kasvettava tuntemaan vastuunsa kuntalaisista ja toisistaan, kuten nämä naiset sen kertoivat. Mielipiteet näkökulmista huolimatta ovat tarpeen haettaessa yhteistä päätöstä. Muuten syntyy harvainvalta, pahimmillaan diktatuuri, jota on tänäkin päivänä.

  Arvostamalla itseään ja omaa demokraattista oikeutta sanoa mielipiteensä, voi ajaa päätöksiin kansanvaltaa ja kunnassa kuntalaisten päätösvaltaa ja tasapuolisia palveluja.
  Tarvii nyt miettiä näitä, kun taas pääsemme äänestämään. Kiitos

 2. miriam sanoo:

  säilyttäkäähän työpaikat. eiköhän se ole tärkeintä mnessa junassa.

  1. marke sanoo:

   miriam

   Työllistämistoimet ovat tärkeitä toimia.
   Niiden pitää olla tehokkaita ja käynnissä.
   Niitä pidämme silmällä.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy