ÄKS

Muistiluotsi auttaa muistisairasta muistamaan – lähde mukaan muistiryhmiin

22.08.2017 10:53
Muistiluotsin Enni Seppälä kannustaa tulemaan mukaan erilaisiin muistiryhmiin.
Muistisairautta voi kutsua jo kansantaudiksi. Äänekoskella vaikeaa tai keskivaikeaa muistisairautta sairastaa noin500 ihmistä. Muistiluotsi auttaa sairastunutta sekä hänen läheisiään. 

 

Keski-Suomen Muistiluotsi toimii maakunnallisena matalan kynnyksen tiedonvälitys- ja tukikeskuksena etenevää muistisairautta sairastaville ihmisille ja heidän läheisilleen. Keskus toimii myös suurta yleisöä varten erilaisisissa muistia koskevissa kysymyksissä ohjaten ja tiedottaen. Kumppanuus muiden toimijoiden kanssa lisää voimavaroja ja parhaimmillaan edistää muistioireisten, muistisairauteen sairastuneiden ja heidän läheistensä arjen sujumista. Äänekoskella Muistiluotsin toiminnasta vastaa Pohjoisen Keski-Suomen alueella geronomi, muistiluotsikehittäjä Enni Leppänen. Hänen toimipisteensä sijaitsee Saarijärvellä, mutta Leppänen jalkautuu Äänekoskelle muun muassa ohjaamaan erilaisia vertaistukiryhmiä.

Muistitreeniryhmä toimii Hoivapalvelu Maija-Liisan tiloissa Kauppakadulla. Syksyn ryhmiin on ilmoittautuminen parhaillaan jo käynnissä. Ensimmäinen ryhmä kokoontui elokuun puolivälissä ja seuraava kokoontuminen on 28. elokuuta.

– Kokoonnumme maanantaisin kahden viikon välein. Ryhmään mahtuu 11 osallistujaa. Ryhmässä tapaa samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia henkilöitä. Teemme erilaisia muistiharjoituksia, väliin niin innokkaasti, että pää savuaa, Leppänen nauraa.

Suolahdessa seurakuntatalolla kokoontuva muistiryhmä on tarkoitettu muistisairautta sairastavalle sekä hänen läheisilleen. Suolahdessa kokoonnutaan kahden viikon välein, seuraavan kerran keskiviikkona 30.8. kello 13. Suolahden ryhmään voi tulla mukaan ilman erillistä ilmoittautumista.

Äänekoskella alkaa muistisairautta sairastavien muisteluryhmä torstaina 30.8. Ryhmä kokoontuu Poken tiloissa Opinahjontiellä.

– Tervetuloa mukaan muistojen matkalle. Kokoonnumme joka toinen keskiviikko ja aloitamme päivän yhteisellä kahvihetkellä, Leppänen sanoo.

Samaan aikaan kokoontuu myös ryhmä muistisairautta sairastavien läheisille.

– Poken opiskelijat ohjaavat ryhmässä osallistujien toiveiden mukaista vaihtelevaa toimintaa, Leppänen kertoo.

Koska monella arki jatkuu diagnoosin saamisesta huolimatta vielä pitkään melko samankaltaisena, varsinkin jos sairaus on todettu hyvin varhaisessa vaiheessa, niin tärkeintä on jaksaa keksiä mielekästä tekemistä, joka aktivoi muistinystyröitä. Neljän seinän sisälle eristäytyminen pahentaa tilannetta.

– Ristisanat ja sudokut ovat hyviä, mutta myös kaikenlainen käsityö tai erilaisiin itselle mieluisiin askareisiin keskittyminen auttaa. Harrastaminen treenaa ja aktivoi aivoja, Leppänen muistuttaa.

Muistisairauteen liittyy ikävä kyllä edelleen tietty leima. Leppänen toivoo, että suhtautuminen muistisairauksiin muuttuu informaation myötä.

– Elämä kuitenkin jatkuu, vaikka diagnoosi olisikin lyöty tiskiin, Leppänen sanoo.

Äänekoskella muistisairaiden kanssa tehty työ on asiakaslähtöistä työtä ja mukana toimii joukko vapaaehtoisia. Keski-Suomen muistiyhdistyksellä toimii alaosasto myös Äänekoskella.

– He kokoontuvat säännöllisesti myös Konginkankaalla, Leppänen muistuttaa.

Muistisairaudella on  monet kasvot. Leppänen haluaa herätellä ajattelemaan tosiasiaa muistisairauden laajuudesta.

– Meillä on keskuudessamme todella paljon muistisairautta sairastavia henkilöitä. Suomessa muistisairausdiagnoosin saa päivittäin 39 henkilöä. Se on paljon, sillä meitä suomalaisia on vähän, Leppänen huokaa.

Keski-Suomen Muistiyhdistyksen muistiryhmä Suolahden seurakuntatalolla keskiviikkoisin kello 13-14.30. Seuraava kokoontuminen 30.8. 

Äänekoskella Hoivapalvelu Maija-Liisan tiloissa Kauppakadulla muistitreeniryhmä kahden viikon välein maanataisin kello 13-14.30. Seuraava kokoontuminen 28.8.

Pokella Opinajontie ykkösessä joka toinen keskiviikko muistisairautta sairastavien muisteluryhmä klo 9.30-11. Samaan aikaan kokoontuu ryhmä muistisairautta sairastavien läheisille.

Ilmoittautumiset ryhmiin Enni Leppäselle 044 7614925

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy