Musakornerissa vakuututaan yksinkertaisuudesta.
Musakorneri on tunnetusti arvostanut aina syviä yhteyksiä Äänekoskeen ja äänekoskelaisuuteen. Mutta koska toimituksemme ei harrasta syrjintää, myös pinnallinen yhteys sallitaan. Tänä iltana todistamme ehkä kauneinta pinnallisuuden muotoa musiikkibisneksessä, eli levyn kansitaidetta.
Suontausta & Puusaari -duon debyyttialbumilla Kasvot kohti aurinkoo on arvostettu äänekoskelaista kuvataidetta ja kansitaiteen ovat luoneet äänekoskelaiset Antti ”Andy” Makkonen ja Sampo ”Smapo” Rossi. Makkonen oli vastuussa huikeasta kuvaamisesta ja Rossi viimeisteli työn velhomaisen taitavalla graafisella suunnittelulla.
Mutta aloitetaas alusta: Miten levy syntyi?
– Oltiin reilun vuoden verran keikkailtu duona menemään ja tuntui että olisi korkea aika saada biisejä myös äänitettynä ihmisten korville. Soitin äänittäjämies Joonatanille että olisko aikaa pikku projektille ja myöntävän vastauksen jälkeen Puusaarelle että nyt tehdään muuten levy! Jani Suontausta kertoo.
Levy itsessään on yksinkertaisesti timanttinen kokonaisuus, joka iskee kuin metrinen halko. Toimituksemme suosittelee kuuntelemaan musiikkia hämärässä huoneessa oman olevaisuuden tai muutaman hyvän ystävän kanssa. Samalla voi kierrättää porukassa herkullisen taidokasta levyä kauniine kuvineen ja taittoineen.
Miten äänekoskelaiset miehet tulivat osaksi tätä poikkitaiteellisuuden multihuipentumaa.
– Anttiin tutustuin sillä tavalla sattumalta, kun meillä tuli putkiremppa asunnossa ja päädyttiin sen kämppikseksi alivuokralle pariksi kuukaudeksi. Sampo tuli sitten sen kautta mukaan hommiin. En oo itse asiassa vieläkään tavannut miestä henkilökohtaisesti, Suonatusta kertaa.
Kertokaa nyt hyvänen aika, että miten hervottoman kovaan musiikkiin oikein syntyy sen arvoinen kansitaide?
– Otin ensin promokuvat, joita käytettiin niissä kansissa ja otin sit myös kuvituskuvia Janin ohjeistuksen mukaan lyriikkoja mukaillen. Kuuntelin levyä kuvatessani. Se on kyllä tosi hyvä levy. Jani on Suomen mittapuulla ihan oikeasti huippuluokan sanoittaja, Makkonen kehaisee.
Huippuluokan kuvaaja ei vaadi huippuluokan kalustoa, tai ei ainakaan sitä kalleinta, kunhan löytyy silmää. Ja tässä tapauksessa erilainen kuvaustyyli tuotti lähes järisyttävän komeaa, mutta silti simppeliä jälkeä.
– Mun kuvaustyyli sopii hyvin niiden musaan, joka on tosi maanläheistä. Kuvaan pelkästään neuvostoliittolaisilla manuaalilinsseillä ja digirungolla. Venäläislinsseissä kiinnostaa niiden omalaatuinen luonne ja arvaamattomuus. Osa niistä on ihan nykystandardienkin mukaan tarkkoja ja hyviä ja osa taas tekee ihan mitä huvittaa, Makkonen kertoo.
Koska pelkkä maaginen kuvaustyyli ei riitä koko kansitaiteen luomiseen, otti Makkonen mukaan yhden kaverin.
– Andy kysyi teenkö. Ei tarvinnut miettiä, koska se oli ottanut niin helvetin hyvät kuvat levylle, ettei sitä voinut tössiä. Omassa työssä pyrin samaan ku pojat levyllä. Yksinkertaiseen ja tyylikkääseen, suunnittelijaguru Rossi avaa.
No, mitä mieltä ne jannut sitten oli lopputuloksesta?
– Oltiin ihan ällikällä lyötyjä! Ei itsellä oikein löydy silmää kuvalliselle ilmaisulle, eikä oikein osattu kertoa edes, mitä lähdettäisiin hakemaan, mutta ukot hoiti kyllä hommat todella tyylikkäästi maaliin. Biisien tekstit ja raakamiksaukset annettiin, että tehkäähän tuosta, Suontausta kertoo.
Levyllä kuullaan duon lisäksi myös vierailevia muusikkoja, jotka ovat tarttuneet muun muassa perkussioihin ja mandoliiniin. Liika kikkailu on jätetty amatööreille ja miehet ovat keskittyneet syvääluotaamaan suomalaista mielenmaisemaa.
– Pääosassa tässä musiikissa ovat tekstit ja tarinat, ja kokonaisuudesta tuli sellainen että ne sieltä kuulijoille välittyvät. Biiseistä osa oli ollut valmiina ja livesoitossa jo hieman pidempäänkin, mutta esimerkiksi Kirje Eleonoralta valmistui ehkä paria päivää ennen äänityksiä.
Musakorneri biisiksi valikoitiin nimenomaan tuo Kirje Eleonoralta, joka on hempeä, riisuttu ja rehellinen. Biisiä ei voi sanoa levyn parhaaksi, sillä biisin jokainen kipale on omalla tavallaan yhtä makoisa kokemus.
– Eihän tää biisi riitä mihinkään. Tahdon lisää!
– Mä taas en voi lakata öögaamasta tätä kansilehdykkää, toimituksen ammattiosasto ilmoittaa.
Kansitaidetta voi ihailla muun muassa bändin Facebookissa. Mutta suosittelemme ostamaan levyn. Se on siistimpää sillein.