ÄKS

Musakorneri: Toisenlaiset tuutulaulut – Matushka

10.07.2020 18:00

Tänä sateisena perjantaina on hyvä hetki kuunnella tuutulaulu. 

 

Kaikki tietää, kuinka sadepäivänä väsyttää, ja kuinka sateen yksitoikkonen ropina kattopeltiin on varma keino saada unta kuulaan. Mutta vielä varmempi keino on kuunnella vanha kunnon tuutulaulu. Niitä kun ei enää nykymenossa tahdo kukaan muistaa kuunnella.

– Emme olleet Merjan ja Jaanan kanssa nähneet toisiamme yli kymmeneen vuoteen, emmekä olleet tällä kokoonpanolla laulaneet tai musisoineet aikaisemmin. Laulajia tuli äänekoskelaisten lisäksi Merja Jokela Espoosta, Heini Liimatainen Järvenpäästä, Jaana Terävä Hämmenlinnasta ja Tuula Andersson Hyvinkäältä. Myö halutaan, että lapset saavat kasvaa rauhassa ja tehtiin tämän tuutulaulun live-taltiointi upean akustiikan omaavassa Suolahden kansantalon salissa, kertoo kitaristi laulaja sekä sovittaja Sirpa Martins.

Tuula oli ensimmäistä kertaa Suolahdessa tallentamassa lauluja. Herkistyneenä ja valtavan onnellisena siitä, että prosessi eteni sujuvasti, vaikka ryhmän jäsenet ja laulu olivat osin toisilleen uusia

– Oli todella kivaa laulaa Olgan ja Henryn seurassa ja yhteishenki tällä porukalla katossa! Kehtolaulu, rauhan laulu on, juureva tapa luoda yhteys lapseen.

Jaanan mielestä on tärkeää välittää tuleville polville tiedon lisäksi tunteita, toivoa ja tahtoa.

– Että olipa ennenkin hankalaa, mutta oli myös ihmisiä, jotka halusivat luoda parempaa maailmaa! Me ollaan sitä maailmanparannusketjua ja toivotaan uusien sukupolvien jatkavan sitä työtä.

Merja komppaa Tuulaa ja Jaanaa.

– Ehkä lisäisin sen, että työväen- ja rauhan laulujen perinteen säilyttäminen, muistaminen ja ylläpitäminen on osa inhimillisen, solidaarisen ja demokraattisen elämän narratiivia. Jos emme ymmärrä ja ylläpidä tätä muistoa sekä historiassa että lauluissa, emme pysty rakentamaan onnellista tulevaisuutta tasapuolisesti kaikille maailman ihmisille, Merja pohtii.

Musakornerin toimituksessa muistellaan omaa lapsuutta. Se on hieman hankalaa, sillä muistikuvat pätkivät. Muistin sopukoista löytyy muistikuva tuutulaulusta.

– Tuu tuu tupakkarulla ja Lapin äidin kehtolaulu näkyvät muistikuvassa haaleina. Onpa ihana juttu, kun saamme muistuttaa tuutulaulusta. Tämä on ihana, toimituksen kellarissa todetaan ja jatketaan laulun hyräilyä, kun sanat eivät ensikuuntelulla vielä mieleen painuneet. Kuunnellaanpa uudelleen!

Matushka Säv. ven. trad. suom. sanat Kari Levola sov. Sirpa Martins & työryhmä

Laulu: Tuula Andersson, Merja Jokela, Heini Liimatainen, Jaana Terävä

Laulu ja kitara: Sirpa Martins

Kantele: Olga Kolari

Äänitys: Henry Kolari Art and Sound

Masterointi: Tmi Ville Liekkinen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy