ÄKS

Musiikki vei mennessään – Veeti Tarvainen viisivuotisjuhlakonsertissa kuullaan kuinka komeasti haitari soi

28.10.2023 14:17
Veeti Tarvaisen taiturointia kuullaan Äänekosken valtuustosalissa 29.10.

Sunnuntaina 29. lokakuuta kuullaan huikean lahjakkaan Veeti Tarvaisen soittoa Äänekosken valtuustosalissa. 

 

Veeti Tarvaiselle istutettiin musiikin kipinää jo vauvana. Neljän kuukauden ikäisenä hänet vietiin vauvamuskariin ja siitä sai musiikillinen taival alkunsa.

14 vuotta myöhemmin Veeti valmistautuu elämänsä ensimmäiseen omaan konserttiin. Toki hän on ennättänyt esiintyä jo monta kertaa yleisön edessä, niin Ala-Keiteleen Musiikkiopiston konserteissa kuin matineoissakin, ja onpa hän päässyt esiintymään myös legendaarisen harmonikkataiteilija ja säveltäjä Veikko Ahvenaisen kanssa Suolahtisalissa pidetyssä konsertissa.

Menestystä on tullut kisoista, niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

– Harmi, että ikää on vielä niin vähän, ettei pääse vielä Kultainen Harmonikka -kisaan, sillä sinne on 17-vuoden ikäraja, Veeti naurahtaa.

Viime kesältä tuli hyvää menestystä Sata-Häme Soi juhlien yhteydessä järjestetyssä Suomen Pelimannimestaruuskilpailuissa, jossa Veeti sijoittui toiseksi 15-vuotiaiden sarjassa.

Veeti on siinä mielessä ihmeellinen tapaus, että harmonikan soitto alkoi vasta viisi vuotta sitten. Kun hän oli käynyt Musiikkiopiston, Koskelan ja seurakunnan musiikkikerhot, piti alkaa miettiä instrumentin valintaa. Valinta oli helppo, sillä kitara ei napannut.

– Kesällä vuonna 2018 otin harmonikan syliini, ja se oli kerrasta menoa. Minua viehätti nappuloiden paljous sekä runsas äänimaailma, jota soittimesta saa aikaan. Itselleni haitarin soittamisen salat avautuivat äkkiä, melodia löytyi ja bassopuoli tuli kuin itsestään, Veeti kertoo.

Häntä kiinnostaa vain haitarimusiikki, eikä edes kuuntele muuta.

– Minusta on mielenkiintoista katsella suomalaisten mestareiden soittoa ja siirrän heiltä sovituksia soittamiini kappaleisiin.

Veetin taidot huomattiin musiikkiopistossa. Hän siirtyi Silja Makkosen yksityisoppilaaksi ensimmäisen talven jälkeen. Veeti on viihtynyt Silja Makkosen opissa hyvin, kun kemiatkin kohtaavat.

– Silja on taituri. Jos esikuva pitää nimetä, niin niitä on kaksi: Kalle Kurvinen ja Jukka Lampela, Veeti sanoo.

Ensimmäinen oma konsertti lähestyy. Luvassa on 13 kappaletta, Metsäkukista Säkkijärven polkkaan ja Satumaasta Iltatähteen. Konsertti kantaa nimeä Jolly Gaballero – iloinen kavaljeeri. 

– Konsertti on viisivuotisjuhlakonserttini. Säestämään tulee rummuin Pekka Kosonen, bassolla Ari Kautto ja koskettimiin Tommi Kurtti.

Äänekosken kaupungintalon valtuustosalissa pidettävään konserttiin on vapaa pääsy ja kahvitarjoiluun voi osallistua vapaaehtoisella maksulla.

– Ja tietenkin saa tanssia, jos alkaa tanssijalkaa vipattamaan. Soittajalle on paras kiitos, jos soitto saa yleisön mukaan, Veeti vinkkaa.

Soittoharrastus on vienyt miehen alulta koko käden mutta niin on soiton pyörteeseen päässyt myös koko perhe. Isä-Veikko ja Tarja-äiti kannustavat sekä kuljettavat tilaisuuksiin. Kisamatkat ovat oma lukunsa, sillä niihin sisältyy paljon kuten verkostojen luomista.

Tarvaisilta löytyy 15 haitaria ja viikon jokaisena päivänä joku niistä soi.

– Harvinaisuuksiakin löytyy, mutta ehkä kaikista mieluiten tartun soittimeen, jolla koko harrastus alkoi. Soitan päivittäin vähintään tunnin, mutta joskus saattaa mennä kuusikin tuntia putkeen, kun oikein innostun. Vahvasti näyttää siltä, että soittoharrastuksesta tulee minulle ammatti, kun toiveena on saada ammattimuusikon tutkinto.

Jolly Gaballero – iloinen kavaljeeri: Veeti Tarvaisen 5-vuotisjuhlakonsertti 

Äänekosken kaupungintalon valtuustosalissa su 29.10. klo 16

Vapaa pääsy, kahvitarjoilu (vapaaehtoinen kahviraha)

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy