Suolahdesta kotoisin oleva ammattimuusikko Mimi Steffansson hyppää tänä kesänä kevään 1918 Tampereelle ja sisällissodan pyörteisiin. Jyväskylän teatteriyhdistys Kulissilla nimittäin esitetään heinä-elokuussa suurmusikaalia Tytöt 1918, jonka takana on Suomen musikaalikentän tehokolmikko: Sirkku Peltola, Heikki Salo ja Eeva Kontu.
Tytöt 1918 kertoo Tampereen punaisten naiskaartin tyttöjen kohtalokasta tarinaa asettumatta kuitenkaan kummallekaan puolelle. Tytöt 1918 on toive kestävästä rauhasta.
Tytöt 1918 pohjaa Anneli Kannon romaaniin Veriruusut, mutta yli sata vuotta vanhoista tapahtumista huolimatta musikaali räjähtelee tämän ajan musiikin tunnelmissa. Mimi Steffansson nostaa esiin huikeana sen, että yleensä niinkin kuivaksi koetusta asiasta kuin historiasta on saatu musiikin avulla raikasta. Hän naureskelee, että Laajavuoressa kaikuvat kesällä räppi, träppi ja muut nykyajan musiikkisuuntaukset. Mimin mukaan musiikki tuo aiheen lähelle sekä helpommin käsiteltäväksi ja mahdollistaa sisällissotaan tutustumisen taiteen kautta joka ikäpolvelle.
Steffansson näyttelee musikaalissa Tampereen naiskaartin komentajaa, Hilmaa, joka ennen sotaa työskentelee Finlayssonin tehtaalla, jossa tehtaanjohtaja kourii nuoria tyttöjä ja työpäivät ovat pitkiä. Senaatin paetessa Vaasaan ja punakaartin ottaessa Tampereen haltuunsa naiset alkavat vaatia itselleen asemaa uudessa maailmanjärjestyksessä. Halutaan housut ja sama palkka kuin miehilläkin.
– Hilmahan on jämpti kuin mikä. Heti ensimmäisessä läpiluvussa tuntui, että nyt osui luonnerooli kohdalle, Mimi kertoo hymyssä suin.
Kaikki musikaalin naisroolit on kaksoismiehitetty eli Hilman roolissa nähdään myös Anne Kainu.
– Ollaan kaikki kolme, minä, Hilma ja Anne sellaisia joukon johdattajia ja toiminnan ihmisiä. Hilma pistääkin aikamoisen kapinan tulille.
Teos ei todellakaan ole esittäjälleen helppo. Steffansson kuvaa musiikkia äärimmäistä tarkkuutta vaativaksi ja kertoo, että treenikaudella on päässyt monetkin itkut, mutta musikaali on myös auttanut käsittelemään helposti ja turvallisesti nykymaailmastakin kumpuavia pelkoja. Mimi kuitenkin kertoo nauraen, että ei tämä musikaali pelkkää itkua ja surua ole, vaan rankasta aiheesta huolimatta mukaan on saatu nerokasta huumoria, toiveikkuutta ja lämpimiä hetkiä.
– Aluksi ajattelin, että onko tällaisessa teoksessa mitään järkeä kesäteatteriksi, mutta kyllä tässä on. Onneksi juuri tämä on valittu esitettäväksi, Steffansson summaa ja kehottaa kaikkia katsomaan ja katsomoon, sillä hänen mukaansa Kulissi on valinnut äärimmäisen kunnianhimoisen teoksen, joka toteutuu Laajavuoressa huolellisesti valmistettuna ja elämän hinkua sekä iloa raikuvana.
Tytöt 1918 tulee ensi-iltaan Laajavuoren kesäteatterissa 18.7. ja jatkaa esityskauttaan 29.8. asti. Lisätietoja musikaalista ja esitysajoista sekä lippukaupan löytää osoitteesta kulissi.fi