ÄKS

Muuntamon teippaus on kultuuriteko

26.10.2023 09:50
Mikonraitin muuntamo teippauksesta vastasivat Äänekosken kaupunki ja Äänekosken Energia. Toteutuksen teki Mainostyöt J. Ijäs. Jorma Niskanen on otettu isänsä Mikko Niskasen saamasta huomiosta. 

Mikonraitille saatiin upea ja informatiivinen teippaus elokuvaohjaaja Mikko Niskasen elämäntyöstä. 

 

Äänekosken katukuvaa kaunistaa muutama teipattu muuntaja. Ensimmäisenä teippauksen sai kesällä 2021 Äänekosken Energian sähkönjakokaappi Äänekosken keskustassa, jonka taiteellisesta ulottovuudesta vastasi taiteilija Ari Liimataisen teos Työskistä. Kukkasin teipatut Energian sähkökaapit ilahduttavat Halpa-Hallin ja Pankkarin välisessä maastossa. Myös Taidepuisto on toteuttanut sähkökaappeihin maalauksia.  

Viime viikolla teippauksen sai myös harmaa muuntajarumilus Mikonraitilla. Äänekosken Energian aloitteesta on iso muuntamo on ensin puhdistettu ja nyt teipattu.

– Olemme huomanneet, kuinka teipatut sähkökaapit ovat saaneet olla töhryistä rauhassa. Uuden, parhaillaan rakentuva koulurakennuksen vieressä oleva muuntamo ei ollut kovin kaunis näky, Äänekosken Energian Toni Latvala kertoo. 

Äänekosken Energia vastasi teippauksen kustannuksista ja kaupunki osallistui parillasadalla eurolla elokuvajulisteiden oikeuksiin. 

– Tässä on oiva esimerkki, kuinka pienellä rahallisilla panostuksella voidaan saada näkyvää ja positiivista koristamaan kaupunkikuvaa, Mikko Niskasen todelliseksi faniksi tunnustautuva, elokuvakerho Hopea Hirven Jaana Tani sanoo. 

Äänekosken  taidemuseolta tuli mieluisa soitto Marjo Steffanssonille. Koska kyseinen muuntamo sijaitsee parinkymmenen metrin päässä Mikko Niskasen syntymäkodista, Pohjantie yhdeksästä, ei tarvinnut teippauksen aihepiiriä miettiä.  

– Museoamanuenssi Tapani Pentikäinen lähestyi minua pyynnöllä, että pohtisin, mitä muuntamon kylkeen voisi teipata, ÄKSän päätoimittaja, Mikko Niskasen elämäkerran kirjoittanut ja kaksi näyttelyä ohjaajan työstä ja elämästä pitänyt Marjo Steffansson iloitsee. 

Ensimmäisenä päähän tullut ajatus on nyt toteutettu Mainostyöt J. Ijäksen toimesta, kun muuntajaa koristaa 14 elokuvajulistetta, eli Mikko Niskasen elämäntyö. 

– Minulla oli tiedossani elokuvien ja samalla elokuvajulisteiden oikeudet. Otin yhteyttä kolmeen eri tahoon, ja nyt on julisteet näkyvällä, ja todella oivalla paikalla, Steffansson sanoo. 

Niskasen syntymäkodin paikalla on muistokivi joten myös siinä mielessä paikka on paras mahdollinen kaupungin suurmiehen huomioimiseksi.

  Nämä 14 elokuvajulistetta kertovat Mikko Niskasen elämäntyön laajuudesta sekä tärkeydestä kotimaiselle elokuvalle. Toivottavasti julisteisiin tutustujat innostuvat katsomaan Mikon elokuvia, ja toivottavasti myös nuoremman polven sydän alkaa sykkiä Mikon töiden pariin, Steffansson huokaa. 

(juttu jatkuu kuvan alla)

Mainostyöt J. Ijäksen Jyrki Ijäs teki millintarkkaa työtä.

Teollisuuskadulla  tehdään monenlaista mainostyötä vankalla kokemuksella ja Mainostyöt J. Ijäksen tekemä työ huomataan Äänekosken katukuvassa – nyt myös Mikonraitilla. Reipas kolmen tunnin työ valmistui ongelmitta, vaikka kylmä sää hieman hidasti työtä. 

– Esimerkiksi Vaasassa on teipattu kaikki sähkökaapit ja muuntajat. Teippauksella saadaan kaupungin kuvaa kauniimmaksi, 35 vuotta Äänekoskella teipannut yrittäjä Jyrki Ijäs kertoo. 

Elokuvajulisteet tulevat komeasti esiin: niin kokonsa kuin värityksensä puolesta. Kannattaa käydä katsomassa! 

– Pinta on sellainen, että sitä voidaan pestä tarvittaessa, Ijäs sanoo. 

Toteamme, että Mikonraitin muuntamon teippaus on kulttuuriteko – ja on upeaa, että omasta kaupungistamme löytyy ammattilainen toteuttajaksi. 

Teippauksen edistymistä seuraamaan tullut Jorma Niskanen katselee Ijäksen työntekoa liikutuksen vallassa.

– Tällainen huomionosoitus tuntuu erittäin hienolle sillä tämä on suuri kunnianosoitus isäänI kohtaan. Tässä se on Mikko poikasena juoksennellut, ja eipä silloin ollut hänellä vielä elokuvat mielessä, Jorman Niskanen naurahtaa ja kiittelee Äänekosken kaupunkia ja Äänekosken Energiaa toteutuksesta. 

Jaana Tani iloitsee uudesta Mikko Niskasen näkyvyydestä Äänekoskella. Tani piti viime kesänä Mikon Matkassa -näyttelyä lukion lukusalissa, jossa voi yhä käydä katsomassa  seinälle ripustettuja kuvia Mikko Niskasesta. 

– Olen nyt aivan äärettömän onnellinen. Tämä on aivan huikean hieno osoitus siitä, ettei aina tarvita isoja rahoja, vaan pienillä yhteistöillä voidaan saada tällainen aikaiseksi. Ehkäpä alamme kunnostaa tätä puistoa vaikka talkoilla Mikon puistoksi.
Tanilla alkaa ideat lentää. Opastaulu siintää jo mielessä. 

– Nyt kun seisomme tässä puistikossa, niin huomaa, että puisto voisi toimia levähdyspaikkana ja uskon, että myös koululaiset osaavat arvostaa tätä. Uskon, että nämä upeat elokuvajulisteet kiinnostavat myös laajemmin, Jaana Tani sanoo. 

Mikko Niskanen (s. 31.1.1929 Äänekoskella, k. 25.11. 1990 Helsingissä), hän oli  elokuvaohjaaja, näyttelijä ja professori ja voitti ohjauksistaan kaikkiaan kuusi Jussi-patsasta – enemmän kuin kukaan muu tähän mennessä. Hän ohjasi kaikkiaan 14 pitkää elokuvaa – ja näiden elokuvajulisteet koristavat nyt Mikonraittia. 

Pojat (1962)

Sissit (1963)

Hopeaa rajan takaa (1963)

Käpy selän alla (1966)

Lapualaismorsian (1967)

Asfalttilampaat (1968)

Laulu tulipunaisesta kukasta (1971)

Kahdeksan surmanluotia (1972)

Pulakapina (1977)

Syksyllä kaikki on toisin (1978)

Ajolähtö (1982)

Mona ja palavan rakkauden aika (1983)

Elämän vonkamies (1986)

Nuoruuteni savotat (1988)

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy