Jouluun kuuluu tietysti kinkunpaisto. Paistorasvan kanssa kannattaa kuitenkin toimia harkitusti.
– Lämpimänä kinkusta irtoava rasva on juoksevaa, ja harvoin tulee mieleen, että jäähtyessään se muuttuu tahmaiseksi ja lopulta jämähtää viemäriputkien sisäpinnalle. Huuhtelukaan ei auta, koska kinkun rasvat liukenevat huonosti veteen. Kylmä vesi jopa nopeuttaa rasvan kovettumista ja samalla viemärin tukkeutumista, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen kertoo.
Viemärin tarkoitushan on pesuvesien poisjohtaminen, eikä suinkaan mikään roska-astia. Kinkusta irronneen rasvan kannattaa antaa ensin jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa. Joulukuisilla lämpötiloilla siihen ei kulu kuin pieni hetki parvekkeella tai ulko-oven vieressä. Sen jälkeen hyytynyt rasvaklöntti on helppo siirtää esimerkiksi biojäteastiaan.
Jos viemärisi kuitenkin tukkeutuu, niin parasta on kutsua apuun LVI-alan ammattilainen.