Äänekosken VPK: saa vallitsee mahtava ryhmähenki. Sukupuolella ei ole merkitystä, kunhan homma luistaa ja on uskallusta. Kauton Emmalla ja Kauhasen Lunalla sitä löytyy roppakaupalla.
Emma Kautto on pyörinyt VPK:lla pienestä asti. Paloautot, sammutusvälineet ja yhtenäinen ryhmä on tullut läpikotaisin tutuksi viimeisen kymmenen vuoden aikana.
– Isäpuoli on ollut VPK:ssa iät ja ajat, ja sitä kautta minäkin aloin täällä pyörimään, nyt 19-vuotias Kautto kertoo.
– Minä lähdin mukaan nelisen vuotta sitten, kun Eloriehassa äitin kaveri pisti osallistumaan sammutusharjoitukseen, 16-vuotias Luna Kauhanen muistaa.
PELASTAMINEN on naisilla jo selkäytimessä ja tulevaisuuden suunnitelmissa. Kauhanen opiskelee lähihoitajaksi, ja aikoo erikoistua ensihoitoon. Myös Kautto pohtii ensihoitajan uraa. Kautto unelmoi varovasti myös palomiehen ammatista.
– Kaukainen unelma se vielä on, kun kunto ei varmaan kestäisi vielä sitä. Mutta kyllähän sitä vielä ajattelee, Kautto kertoo.
– Kyllä minustakin pelastusalan ihminen vielä tulee, Kauhanen lupaa.
VPK:lla sukupuoli ei vaakakupissa paljoa paina. Porukkaa ei jaotella miehiin ja naisiin, kaikki toimivat yhdessä. Eikä kukaan turhaan tytöttele tai epäile toistensa taitoja. Miehistössä hälytyksiin nykyään suuntaava Kauttokin on vain yksi osaa toimivaa joukkoa.
– Minähän se yleensä ensimmäisenä olen menossa! Kautto naurahtaa.
NAISEUDESTA ei siis ole haittaa tässäkään harrastuksessa, tai edes pelastajan ammatissa. Pieniä mutkia matkaan kuitenkin välillä tulee kun miesvaltaisella alalla puuhataan.
– Kaikki varusteet on tehty miehille! Tietyistä kohdista aina puristaa ja sitten on oltava kokoa isommissa kamoissa. Mutta siihenkin tottuu, Kautto nauraa. – Ja joidenkin autoleikkureiden kanssa oli kyllä vaikeaa, kun ne painaa niin paljon. Mutta ei niitä isot miehetkään kevyesti käsittele, Kauhanen sanoo.
Naiset kiskovat päälleen varusteitaan kuvaa varten. Kauhanen pukeutuu vielä sinisiin junnuhaalareihin, mutta Kautto repii niskaansa sammuttajan työasun.
– Oli se hienoa, kun nämä sai ekaa kertaa laittaa päälle. Kyllä kannatti junnuissa harjoitella, että pääsi miehistöön, Kautto vinkkaa Kauhasen suuntaan.
VPK:SSA TUTUSTUTAAN palomiehen ammatin kiemuroihin, aina varusteista itse sammutukseen. Täysi-ikäisenä käytävät sammutustyön ja pelastustyön kurssit valmistavat toimintaan. Kautolle koulutukset ovat tuoneet varmuutta työhön ja Kauhanen jaksaa tuskin odottaa kursseille pääsyä.
– Kurssit kiinnostaa ehkä enemmän, mutta odotan sitäkin, että täysi-ikäisenä pääsen hälytyksiin ja mukaan auttamaan, Kauhanen sanoo.
TIESIX?
– Suomessa on kouluttautunut yhteensä viisi naispalomiestä. Heistä yksi on äänekoskelainen Tiina Kokkonen
– Pelastajan ammatissa kuntovaatimukset ovat miehillä ja naisilla samat
– Konginkankaan VPK:n hälytysosastossa on tällä hetkellä kaksi naista, Äänekosken VPK:n hälytysosastossa neljä naista, ja junioriosastossa viisi