Äänekosken päiväkodeissa on saatu osallistua kasvisaarteen arvoituksen ratkaisemiseen. Pienet salapoliisit osoittivat erinomaisia ruokarohkeita taitoja maistelemalla enakkoluulottomasti kauden kasviksia.
– Näillä taidoilla on hyvä jatkaa kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin tutustumista, Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista ruoka-asiantuntijat Eeva-Liisa Kivimäki ja Mirja Pummila iloitsevat.
Kasvisaarteen arvoitus –tapahtuma materiaaleineen on kehitetty leikki-ikäiselle sopivaksi toimintamalliksi. Valtakunnallisesti järjestetään kolmesataa toimintamalliin perustuvaa tapahtumaa joilla tavoitetaan 12 000 leikki-ikäistä. Äänekoskella aarretta arvuuteltiin neljässä päiväkodissa.
– Lisäksi tavoitteina on lisätä tietoa ja kiinnostusta kasviksista, hedelmistä ja marjoista, terveellisistä ruokailutottumuksista ja aistilähtöisestä ruokakasvatuksesta leikki-ikäisten perheissä. Tapahtumien ja materiaalin avulla kannustetaan päiväkotien henkilöstöä hyödyntämään aistilähtöistä ruokakasvatusta, naiset kertovat.
Alkulan, Karhunlähteen ja Teken päiväkoti- ja eskariryhmät ovat saaneet jo maistella, tunnustella ja haistella kauden kasviksia ja hedelmiä ja ratkoa samalla salapoliisitehtäviä. Kasviksien kanssa saa ottaa kaikki aistit käyttöönsä. Tiesittekö, että kasviksia voi myös kuunnella?
– Porkkanaa popsiessa oman pään sisällä kuuluu aivan erilainen ääni, kuin ääni joka syntyy kun kaveri haukkaa palan porkkanasta, kuunnelkaa vaikka, Pummila ja Kivimäki kertovat ja jakavat kaikille palan porkkanaa kuunneltavaksi.
– Multa voi irrota hammas, Roni sanoo maitohampaat suussaan iloisesti heiluen.
– Tää kuulostaa ihanalta, sellaiselta rouskunnalta, rivissä tuumataan.
Monelle maistajalle löytyi suuhun aivan uusi tuttavuus: kyssäkaali. Vaikka nimi oli outo, niin pala kaalia meni ääntä kohti vilauksessa.
– On hienoa nähdä, että lapset maistavat eivätkä anna ennakkoluulojensa pilata makuelämyksiä, Kivimäki sanoo.
– Pitää maistaa, muuten ei tiedä tykkääkö vai ei, napauttaa Lotta viisaasti.
Kasvikset ovat kauniin värisiä ja ne maistuvat mehukkailta salapoliiseiksi valmistuvat eskarit luonnehtivat.
– Näitä kun syö tulee vahvemmaksi. Jos ei tykää yhdestä voi maistaa toista, eskarit tietävät.
Kivimäki ja Pummila kiittelevät Äänekosken päiväkoteja aktiivisuudesta. Kolme päiväkotia on koluttu ja perjantaina on aika suunnata vielä Konginkankaalle.
– Kasvisaarteen arvoitus leikki-ikäisille -hankkeen ensisijaisena tavoitteena on lisätä 3–7-vuotiaiden lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä käytännönläheisellä ja makukoulumenetelmiin perustuvalla neuvonnalla. Pitkäntähtäimen tavoitteena on edistää leikki-ikäisten terveyttä, Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Kivimäki kertoo valtakunnallisen hankkeen tavoitteista.
Sai suunsa makeaksi ja vieläpä kunniakirjan sekä suurennuslasin päälle. Oikein oiva ja opettavainen juttu kerta kaikkiaan. Mutta mikä on se aisti, jonka avulla tiedetään miltä ruoka maistuu.
– Se on suuaisti!
– Eikä ole. Se on maistoaisti.