Uusi opiskelupaikka tuo mukanaan monenlaista muistettavaa. Uudelle paikkakunnalle muutto lisää mausteita soppaan. Muista hoitaa nämä mielellään jo ennen opintojen alkua:
1. OPINTOTUKI
Uuden opiskelijan kannattaa hakea opintotukea heti, kun hän on saanut tiedon opiskelupaikasta, jotta välttää elo–syyskuun hakemusruuhkan, Kelasta neuvotaan.
Hakeminen on kätevintä verkossa. Kelan e-asiointi-sivuille tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, ja hakemuksen liitteet voi myös lähettää sähköisesti.
– Opintorahaa ja lainatakausta voi hakea heti, kun opiskelija on saanut tiedon opiskelupaikasta. Asumislisä kannattaa hakea vasta sitten, kun asunto on tiedossa. Näin opintorahaa ja opintolainaa koskeva hakemus saadaan käsiteltyä nopeammin, Kelan opintotukiryhmän pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen opastaa.
2. OPISKELIJAKORTTI
Opiskelijakorttiruuhka alkaa olla käsillä, joten hanki omasi ajoissa! Mikko Jauhiainen opiskelijaetupalvelu Frankista kertoo, että koulut tiedottavat yleensä hyvin itsekin, miten opiskelijakorttiasian suhteen tulee toimia.
Jauhiaisen mukaan Suomen Lukiolaisten liiton ja Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki ry:n esittelijät kiertävät toisen asteen oppilaitoksissa kertomassa käytännön asioista, ja korkeakoulut lähettävät usein tiedotteen kotiin valitsemiskirjeen mukana. Lukiolaisten liittoon voi liittyä jo kesälomalla lähettämällä ilmoittauttumisen mukana kouluunhyväksymiskirjeen, liiton nettisivuilla kerrotaan.
— Opiskelijakortti kannattaa olla aina mukana, etenkin jos on juuri aloittanut opiskelun. Silloin voi yllättyä, miten monesta paikasta etuja saa, Jauhiainen kertoo.
— Tärkeintä on pitää huoli siitä, että kortissa on voimassaoleva lukuvuositarra. Konkreettisen rahallisen hyödyn lisäksi opiskelijakorttia voidaan käyttää kampuksilla kulunvalvontaan, tulostamiseen tai kirjastokorttina, Jauhiainen selittää.
3. OPISKELIJA-ASUNTO
Jos opiskelusi alkavat toisella paikkakunnalla, kannattaa asunnon etsinnässä lähteä ajoissa liikkeelle. Asiakkuuspäällikkö Tiia Matilainen Keski-Suomen Opiskelija-asuntosäätiöstä vinkkaa, että osoitteesta SOA.fi löytyy opiskelija-asuntoja ympäri Suomen. Vaatimuksissa ei kannata olla turhan kranttu.
— Kannattaa muistaa, ettet ole yksin liikkeellä. Hakijoita on paljon, ja tunkua on etenkin näihin toivekohteisiin, joita on harvemmin vapaana. Tärkeintä on että saa edes jonkunnäköisen asunnon, Matilainen muistuttaa.
— Edullinen soluasunto voi olla hyvä alku. Jos on ihan uudessa kaupungissa, solussa voi asua jo joku pidempään opiskellut, joka osaa neuvoa parhaat opiskelijabileet ja bussiaikataulut!
Opiskelija-asuntojen lisäksi kannattaa tutkia myös yksityisiä markkinoita ja heittää kaikki verkot veteen: olikos sillä tädin miehen veljellä tuttuja Helsingissä, saisiko sitä kautta tiedon vapautuvasta asunnosta?
Matilainen neuvoo kaikkia opiskelunsa aloittavia hoitamaan rohkeasti omia asioitaan ja muistamaan hyvät tavat.
— Asiat selviävät kysymällä. Aina kannattaa olla avoimin mielin eikä jäädä nurkkaan jurottamaan. Soluasuntoon muuttaessa kannattaa muistaa, että se on myös jonkun toisen koti. Reippaasti tutustumaan kämppiksiin ja koulukavereihin, hän rohkaisee.
Lisää aiheesta