Kesäkuun valtuustoon tulee päätettäväksi uudet paikkajaot lautakuntiin ja kaupunginhallitukseen. Uusi valtuustoryhmä sotkee pakkaa ja paikkajakoa.
Kesäkuussa 2021 valittiin kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsenet kaksivuotiskaudelle, lukuun ottamatta keskusvaalilautakuntaa. Nyt on tullut aika valita uudet jäsenet tai jäsenet uudelleen.
– Neuvottelut on käynnissä ja maltillisten pakka sotkee paikkajakoa. On tulossa monimutkainen juttu, kaupunginjohtaja Matti Tuononen tietää, vaikka ei virkamiehenä osallistukaan neuvotteluihin.
Jos ryhmät eivät pääse sopuun voidaan kesäkuun valtuustossa joutua vaaliin, jossa asia ratkaistaan.
– Kaikki paikat ovat uudelleen avoinna, eli ei ole olemassa tietyn puolueen tai tietyn henkilön paikkoja, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä muistuttaa.
Valtuusto voi tehdä henkilövalinnat yksimielisesti, jos poliittisten ryhmien kesken on saavutettu neuvotteluissa sopuratkaisu.
Tai sitten valtuusto voi käydä vaaleihin ja äänestämällä valita henkilöt toimielimiin. Vaali voi olla enemmistövaali tai se voi olla suhteellinen vaali. Suhteellinen vaali toteutetaan siinä tapauksessa, jos sitä vaaditaan. Asettaako kukin ryhmä oman listansa vai onko niin että tulee joitakin muita koalitioita? Mielenkiintoinen kokous tulossa.
– Suhteellisesta vaalista on kuntalaissa tarkat säädökset, jolloin kukin ryhmä saa yhtä suuren suhteellisen osuuden kaupunginhallituksen jäsenten paikoista tai valittavan lautakunnan jäsenten paikoista kuin on kyseisen ryhmä osuus valtuustopaikoista, Heikkilä kertoo.
Paikat ovat muuttuneet kesän 2021 jälkeen, kun valtuustosaliin on muodostettu kokonaan uusi maltillisten ryhmä, jonka myötä perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ryhmät ovat pienentyneet.
– Tässä mielessä voi vahvasti sanoa, että perussuomalaisten ja vasemmistoliiton suhteellinen osuus kaupunginhallituksen ja lautakuntien paikoista on vähäisempi kuin kaksi vuotta sitten. Jos päädytään suhteelliseen vaaliin voi viisihenkinen valtuustoryhmä, maltilliset, saada yhden jäsenen yhdeksän jäsentä käsittävään kaupunginhallitukseen tai lautakuntaan, Heikkilä laskee.
SDP:n valtuustoryhmän suhteellinen osuus toisi heille yhden lisäpaikan hallitukseen, ollen siten kolme paikkaa.
– Laskennallisesti näin voisi käydä jos kukin ryhmä äänestäisi vain omia jäseniään. Eli keskusta saisi kaksi jäsentä, vasemmistolle, perussuomalaisille, kokoomukeslle ja maltillisille tulisi kullekin yksi hallituspaikka, Heikkilä sanoo.
Heikkilä sanoo, ettei kuntavaalitulosta ei kirjoiteta uusiksi, sillä valtuustossa istuvat he, jotka ovat valtuustoon henkilövaalein valittu.
– Millaiset ryhmäjaot syntyy, se on valtuutetuista itsestään kiinni, Heikkilä lisää.
Lisämaustetta valintoihin tuo tasa-arvolaki, jonka mukaan kussakin toimielimessä on oltava vähintään 40 prosenttia sekä naisia että miehiä.
– Jos toimielimet valitaan suhteellisella vaalilla, kukaan ei etukäteen tiedä, tuleeko 40 prosenttia vaalissa täyteen. Jos tulee tilanne, että näin ei käy, vaalin tulosta ei voida hyväksyä, vaan ottaa asia uudelleen käsittelyyn seuraavassa valtuustossa. Asiaa käsitellään niin kauan, että tasa-arvolain pykälä toteutuu, Heikkilä sanoo.