ÄKS

Nuorisotiloilta löytyy mukavaa toimintaa ja avoimet ovet

11.06.2020 11:54
Ensimmäisessä keskiviikon taidetyöpajassa tehtiin Makramee -töitä ja korivirkkausta, kertovat Anita Hakalax, Merja Arffman ja Kaisa Keto. Kesäkuun seuraavissa taidetyöpajoissa on graffitimaalaus- ja rap-työpajat, jonne pääsee ilmoittautumisten kautta aiheitten ammattiohjaukseen noin 10 nuorta.
Nuorisotilojen keäsaukioloajat ovat puhuttaneet valtuustossa asti. Nyt tilat on auki ja nuorten ulottuvilla. Suolahden nuoristiloille ja Spottiin saadaan räp-työpajan ohjaajaksi itse Ossi Valpio.


Suolahden nuorisotiloilla on kesäkauden avajaisviikko takana. Kaikki merkit viittaavat siihen, että tilatoiminta tuli tarpeeseen.

Ei mahtanut valtuutettu Paula Pekonen valtuustoaloitetta laatiessa aavistaa kuinka kohdalleen hänen nuorisotilojen kesäaukioloaikoja koskeva aloitteensa napsahti. Maaliskuussa Suomen saavuttanut koronapandemia, valmiuslaki, tiukat rajoitustoimet, etäkoulut ja ennen kokemattoman poikkeuksellinen, maailmanlaajuinen terveyteen kohdistuva turvallisuusuhka ravisteli koko ihmiskuntaa. 

Epävarmuus jatkuu vielä

– Meillä on täällä tiukat toimintaohjeet siitä kuinka tulee käyttäytyä, montako saa olla kerrallaan missäkin, mitä toimintoja tehdään ja kuinka kaukana toisista on hyvä pysytellä, selvittävät nuorisotyöntekijä Merja Arffman ja koulunkäynninohjaaja Anita Hakalax

– Nuorilla on ollut ilmiselvästi ikävä toisiaan ja ikävä yhteistä, turvallista tekemistä ja olemista, kertoo koulunkäynninohjaaja Anita Hakalax.

Sama ilmiö oli nähtävissä jo koulumaailmassa, kun lapset ja nuoret pääsivät pitkän sulkuajan jälkeen viettämään aikaa yhdessä ja takaisin kouluympäristöön.

– Arvostus koulunkäyntiä kohtaan oli monien kohdalla silminnähden kasvanut. Enemmänkin voitaisiin nuorten parissa tehdä ja esimerkiksi meidän ohjaajien tieto-taitoa ja osaamista hyödyntää, Hakalax jatkaa.

Digitaaliset alustat auttavat, nuorten kohtaaminen on tärkeää

– Nuoret liikkuvat luontaisesti ja taitavasti digitaalisessa ympäristössä, mutta kaikille se ei aina ole mahdollista. Niin koulumaailmassa kuin vapaa-ajantoiminnoissakin digiaika ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat hyvänä apuna. Nuorten kanssa työskentelyyn on avointen ovien, taidetyöpajojen, retkeily- ja liikunta sisältöjen lisäksi tarjolla myös yhteisöllistä- ja yksilöllistä ohjausta ja toimintaa älylaitteiden välityksellä, discord alustalla, Arffman kertoo.

Äänekoski on mukana Nuoret ja osallisuus -hankkeessa, jota rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Sen puitteissa toteutetaan Suolahden nuorisotilojen graffiti -ja räp-työpajapäivät. Pajatoiminnasta vastaavat rap-artisti Ossi Valpio ja graffititaiteilija Janne Saarikoski

Heinäkuussa keskiviikon taidetyöpajat vaihtuvat painottuen liikuntaan ja retkeilyyn.

Suolahden tilojen viikko-ohjelma

ma 16-20 avoimet ovet (20 henkilöä kerrallaan sisällä tiloilla)

ti 15-17 avartti-ryhmä, 17-20 avoimet ovet

ke 9-16 taidetyöpaja

to 14-16 kutosklubi, 17-21 discord digitilatoimintaa

pe 16-20 avoimet ovet

Spotissa avoimien ovien toimintaa

Spotti onauki kesäkuussa, heinäkuussa ovat ovet kiinni, mutta avaamaan pyritään koulujen alkaessa. Nuorisotyöntekijä Petri Varis kertoo, että Spotissa ei ole lähdetty tekemään tapahtumia, vaan toiminta keskittyy avoimien ovien toiminnan ylläpitoon.

– Koronarajoitusten vuoksi sisään otetaan maksimissaan 20 henkilöä kerrallaan, Varis sanoo.

Spotin aukioloajat löytyy Nuorten Äänekoski some -kanavilta, Instagramista ja Facebookista.

Aamupäivisin nuorisotyöntekijä jalkautuvat sinne missä nuorten tiedetään liikkuvan.

– Jutellaan ja ollaan kuulolla, Varis sanoo.

Kesäkaara on aloittanut kurvailunsa pitkin kaupunkia.

– Arvatenkin kesäkaara parkkeeraa myös uimarannoille. Spotissa Rap -työpajaan päästään elokuussa, Varis vinkkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Äiti sanoo:

    Lomat pitäisi porrastaa siten, että nuorisotilat olisivat avoinna ympäri vuoden. On vain järjestelykysymys.

  2. Kaikkihan haluaisivat pitää lomansa Juhannuksesta heinäkuun loppuun. Kysynkin että onko äänekosken nuorisotilat nuorisoa varten ? Kun nuoriso on lomalla pitäisi palveluiden olla ehdottomasti auki ! Tällä saralla on menty pitkään, että näköjään työntekijöiden lomat ovat ensisijalla. Ja tämähän ei ole työntekijöiden vika, vaan esimiesten joilla ei ole tarpeeksi tahtoa / auktoriteettia toimia tarpeeksi nuorison hyväksi !

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy