Äänekosken kaupungin ruokapalveluiden vastaus leipärasvan vaihtumiseen koulu- ja päiväkotiasiakkaillamme yhteistyössä ravitsemusterapeutti Eeva Nykäsen sekä Sydänliitosta Mari Olli ja Tuija Pusan kanssa.
Syödään ja opitaan yhdessä – ruokailusuositukset terveyttä edistämässä:
”Kasviöljyt ja margariinit sisältävät runsaasti pehmeää rasvaa, minkä vuoksi niiden tulee olla näkyvän rasvan lähteinä ruokavaliossa. Leipärasvana käytetään margariinia, joka sisältää vähintään 60 % rasvaa.”
Uusi esi- ja perusopetuksen kouluruokailusuositus kutsuu yhteiseen pöytään, nauttimaan hyvästä seurasta ja ruuasta ja oppimaan kuinka huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista! Varhaiskasvatuksen ja koulun maksuton ruokailu lisää terveyden tasa-arvoa, on malli terveyttä edistävästä ruuasta ja syötynä myös parantaa ravitsemussuositusten toteutumista käytännössä.
Suositus haastaa myös meidät aikuiset vanhempina ja ammattilaisina hyvinvoinnin yhteistyöhön.
Suosituksen tulee ohjata ruokapalvelun toimintaa elintarvikkeiden hankinnasta aina ruuan ja välipalojen valmistamiseen ja tarjoamiseen asti. Suositus on myös koulujen oppimateriaalia.
Suositus perustuu laajaan kansainväliseen tutkimusnäyttöön ja sen ravitsemustavoitteena on terveyden edistäminen ja ruokavaliosta riippuvien sairauksien ehkäisy. Suomessa keskeiset ravitsemukselliset tavoitteet liittyvät sydän- ja verisuonitautien ja lihavuuden ehkäisyyn.
Suosituksissa tavoitteisiin pyritään:
– Vähentämällä kovan, tyydyttyneen rasvan saantia ja korvaamalla sitä osin pehmeillä, tyydyttymättömillä rasvoilla
– Suosimalla kuitupitoisia hiilihydraattien lähteitä ja välttämällä sokereita
– Saamalla energiansaanti vastaamaan kulutusta
Ruoka-ainetasolla tähän päästään:
– Lisäämällä kasviöljyn ja niitä sisältävien tuotteiden ja vähentämällä runsaasti eläinrasvaa sisältävien tuotteiden käyttöä
– Lisäämällä täysjyväviljan, kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä
– Välttämällä sokeripitoisten tuotteiden käyttöä
Viimevuosien ruokatrendit kuten karppaus ja ruokien ja elintarvikkeiden mielikuviin perustuva arvottaminen näkyvät ruokavalinnoissa mm. täysjyväviljan käytön vähenemisenä ja lisääntyvänä voin ja voipohjaisten rasvojen käytössä. Kovan rasvan saannin lisääntyminen näkyy puolestaan merkitsevänä nousuna kolesteroliarvoissa.
Kasviöljyjen, pähkinöiden, siementen ja kalan sisältämiä pehmeitä rasvoja tarvitaan mm niiden sisältämien, elimistölle välttämättömien rasvahappojen saannin turvaamiseksi. Sydän- ja verisuonisterveyden osalta on puolestaan vahvaa tutkimusnäyttöä, että ruokavalion sisältämästä rasvasta suurin osa on tärkeää saada juuri tyydyttymättöminä rasvoina. Jotta rasvan laatumuutos hyödyttää ja energian saanti ei kasva yli kulutuksen on samanaikaisesti lisättävä pehmeän ja vähennettävä kovan rasvan saantia. Voita ja voi-pohjaisia levitteitä käyttämällä tämä yhtälö on haasteellinen toteuttaa. Kuluttajien ruoka- ja elintarvikevalintoja helpottamaan on luotu ”Sydänmerkki”, joka auttaa valitsemaan ne tuotteet, joissa nämä rasvan laatutavoitteet toteutuvat. Eri elintarvikeryhmille on olemassa vastaavat ravitsemuslaadun kriteerit myös suolan, kuidun ja sokerin osalta.
Ravitsemussuositusten toteuttaminen kertoo ruokapalvelun laadusta ja kilpailukyvystä ja ennen kaikkea ruokapalvelun vastuusta terveyden edistämisessä.
Julkisilla varoilla toteutetun palvelun tulee perustua tutkittuun tietoon ja edistää terveyttä.
Yhteistyöterveisin:
Raija Sällinen, vs ruokapalvelupäällikkö, Äänekosken kaupunki
Niina Liimatainen, ts ruokapalveluohjaaja, Äänekosken kaupunki
Eeva Nykänen, ravitsemussuunnittelija, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Mari Olli, tuotepäällikkö, Suomen Sydänliitto ry
Tuija Pusa, ravitsemusasiantuntija, Suomen Sydänliitto ry
Lisätietoa:
– Syödään ja opitaan yhdessä –kouluruokailusuositus. 2017. VRN, THL.
– Vartiainen E ym. FINRISKI– tutkimus: Väestön kolesterolitaso on vuosikymmenien laskun jälkeen kääntynyt nousuun. Suomen lääkärilehti. 35/2012 vsk 67.
– Ovaskainen M-L ym. Finravinto –tutkimus: Kovan rasvan käyttö kasvoi selvästi vuosina 2007-2012. Suomen lääkärilehti 14/2014 vsk 69.
Kuuluuko suosituksiin kotimainen puhdas lähiruoka ?
Suomi ei ole ruuan suhteen läheskään omavarainen. Jos ”puhdasta lähiruokaa” haluat syödä, nälkä voi tulla ja hintakin järkyttää.
Talvikaudella ateriasi koostuisi lähinnä juureksista, puolukoista ja kanasta. Hedelmistä älä unta näe.
Muut elukat kasvatetaan tuontirehulla ja suurin osa kalasta tuodaan ulkomailta, jopa Thaimaasta.
höpöhö
pö puppua!!!
Suurin syy sydän ongelmiin on sukurasite. Tottahan elintavoilla ja ruokailutottumuksilla on myös suuri osuus asiaan. Ei meistä kukaan saa ikuista elämää vaikka söisimme kaikkien asiantuntijoiden neuvojen mukaan.
Genetiikka määrää alle puolet, elintavat yli puolet ihmisen terveydentilasta.
Varhaiskasvatukseen ei kuulu opettaa lapsia syömään väärin niin kuin nyt tehdään. Ravitsemukselliset tavoitteet eivät toteudu kevytlevitteitä, rasvatonta maitoa ja hillitöntä määrää hiilihydraatteja nauttien. Jos ”asiantuntijat” vaivautuisivat lukemaan oikeita tutkimuksia, niin puhuisivat muutakin kuin puuta heinää. Tuo laaja kansainvälinen tutkimusnäyttö on väsätty elintarviketeollisuuden tuotekehitysyksiköissä eikä siten täytä tutkimukselle asetettuja vaatimuksia.
Höpöhöpö, hölmö mies. Kerropa mitä itse syöt, niin pääsemme jyvälle aivotoiminnan häiriöidesi syistä.
Paljosta vetoa, että einespitsaa, kaljaa ja lisäravinnetta kahden kilon purkista.