ÄKS

Olennainen on tärkeää – Wanha Asema herätetään henkiin

12.11.2021 05:00
Suolahden Wanha Asema saa uudet emännät: Olennainen ry:n Tanja Kinnunen, Piia-Flink Liimatainen, Jaana Tikkanen ja Minna Kuusjärvi lähtevät pistämään rakennukseen eloa. 

Kuusi vuotta hyvin vähäisellä käytöllä ollut Suolahden upea, 123-vuotias Wanha Asema herää eloon. Ideoita pursuva naisnelikko käärii hihat ja ryhtyy elävöittämään taajaman kauneinta rakennusta. 

 

Olennainen ry on perustettiin Wanhan Aseman elävöittämisen ehdoille. Viime viikolla kirjoitettiin kaupungin kanssa vuokrasopimus Wanhan Aseman käytöstä. Ensin lähdetään liikkeelle pilotin omaisesti, ja siksi vuokrasopimus on viilattu vuoden 2022 loppuun saakka. Ensimmäisen kerran on ovet tarkoitus avata yleisölle Suolahden joulukadun avauksessa, 27. marraskuuta. 

– Yhdistyksellä on arvot, ja Olennaisen arvot ovat lähellä meidän omia arvojamme: panostamme yhteisöllisyyden lisäämiseen, avoimuuteen, vieraanvaraisuuteen, syrjäytymisen ehkäisyyn sekä lähimmäisen rakkauteen eli toisista välittämiseen arjen ja käytännön teoilla. Olemme luvanneet, että vuokran lisäksi herättelemme mahdollista yritys- ja yhteistyöverkostoa mukaan toimintaan, kertoo yhdistyksen puheenjohtajaksi valittu Tanja Kinnunen. 

Naisten mielessä on muhinut jo pitkään oman kahvilan perustaminen ja Wanhan Aseman elävöittäminen. 

– Siskoni Jaana Tikkanen alkoi puhua jo monta vuotta sitten, että olisi ihana alkaa pitää Ruusu-kahvilaa, Piia Flink-Liimatainen hymyilee. 

– Ruusu kuvaa hyvin elämää: se sopii arkeen ja juhlaan, oikeastaan elämän kaikkiin tilaisuuksiin, naiset valottavat Ruusu-kahvilaideaansa. 

Wanhalle Asemalle saadaan kahvila, mutta sen nimi ei ole Ruusu. Sitä tulee Café Möljä. 

– Kahvila ei tule kilpailemaan paikallisten yritysten kanssa, sillä olemme suunnitelleet aukioloaikoja iltapainotteiseksi, Jaana kertoo. 

Energisen joukon jokaiselle jäsenellä on omat vahvuutensa: Jaana ideoi täysillä tarjoiluja, visuaalista silmää omaava Piia ottaa haltuunsa sisustuksen, Tanja on hyvä verkostoituja ja Minna Kuusjärvi kirjanpitäjänä osaa pitää talouden ja paperiasiat kurissa ja järjestyksessä. 

– Olen minä käynyt vanhan kunnon emäntäkoulunkin, joten kauha ja vispilä pysyvät hyvin hyppysissä, Minna Kuusjärvi nauraa. 

On helppo uskoa, että kohta alkaa tapahtua, on nimittäin sen verran paljon ideoita ilmassa. 

– Niitä on ainakin sata, ja jos niistä toteutuu kymmenen se on jo paljon, Jaana laskee. 

– Hullut ideat vain pursuaa meidän päässä. Olen huomannut, että kun joku heittää idean ilmaan, alkaa toinen jalostaa sitä mielessään, Piia jatkaa. 

Ideoiden punaisena lankana on, että arvokas talo saadaan täyteen toimintaan: luvassa on kulttuuria monessa eri muodossa, taidenäyttelyitä, runoa, musiikkia ja keskusteluja ja lautapeli-iltoja! 

– Rakennus itsessään on meille sydämen asia ja painotamme, että se on meidän kaikkien omistuksessa, me mahdollistamme nyt, että talolla on käyttöä. 

Ihana miljöö keskellä kylää, järven rannalla, paikka on Äänekosken hiomaton timantti. 

– Tulevaisuudessa taloa voi vuokrata myös juhlakäyttöön, niin ilon kuin surujuhlaankin. Voimme myös järjestää tilaisuuksia itse, mutta silloin otamme mukaan ammattitaitoisen pitopalvelun. Vaikka meillä jokaisella on osaamista keittiössä, niin jätämme juhlajärjestelyt mieluusti toisiin käsiin. Meillä jokaisella on oma päivätyö, joten tästä ei voi tulla meille kenellekään täyttä vetovastuuta, Jaana pohtii. 

Tulossa on myös pop up -myyntiä, kuten huopatossuja ja kynttilöitä. 

– Joulukadun avajaisiin voi tulla myymään omia tuotteitaan. Haluamme erilaisia myyjiä mukaan, Minna sanoo. 

Yhteisöllisyyden perään toitotetaan ja sitä halutaan korostaa. 

– Toivotamme yhteistyökumppaneiksi yhdistyksiä sekä yrityksiä. 

Rajaa ei vedetä Paatelaan, vaan tervetulleeksi mukaan haastetaan myös äänekoskelaisia toimijoita. 

– Tämä talo jo itsessään taipuu moneksi. 

Kaamosaikaan tuo valo iloa ja voimaa elämään. Suunnitteilla on Valon polku, joka johdattaa keltaiseen, vuonna 1898 valmistuneen Bruno Granholmin suunnittelemaan asemarakennukseen. Asemana ei talo ole toiminut aktiivisesti 70 vuoteen! 

– Koemme tärkeäksi saada taloon valot päälle. Valaisemme aseman seutua virittelemällä jouluvaloja pitkin rantaraittia, ja tähän kutsumme muita yhdistyksiä mukaan, Piia vinkkaa. 

– Haluamme tuoda ihmisille valoa ja toivoa, Tanja lisää. 

Olennainen ry haluaa kiittää kaupunkia.

– Olemme olleet oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tavoitteena on tehdä tästä koko kylän paikan, ilman mitään aatepohjaa eli Olennainen ry on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton yhdistys, joten kaikki ovat tervetulleita, Tanja Kinnunen sanoo.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy