ÄKS

Oma koti irti öljystä valtion myöntämän tuen avulla

05.10.2020 10:34
Äänekosken Energian asiakkuus- ja myyntipäällikkö Ari Nyholm ja tuotantoinsinööri Atte Myllylä esittelevät Karhunlähteen kaukolämmön varalämpökeskusta. Energian toimitusvarmuuteen on panostettu tuntuvasti, mutta toiveena on, että polttoöljylaitokselle olisi mahdollisimman vähän käyttöä.

Valtio tukee kaukolämpöön siirtymistä.

 

– Nyt on meidän lämpöverkkomme varressa sijaitsevilla öljylämmitteisillä omakotitaloilla hyvä tilaisuus vaihtaa kaukolämpöön, sillä valtio tukee muutosta 4000 euron avustuksella, kertoo Äänekosken Energian asiakkuus- ja myyntipäällikkö Ari Nyholm, ja tarkentaa että kannattaa ainakin selvittää tilanne ja muutoksen hyödyt. Hän arvioi, että Ely-keskuksesta haettava avustus kattaa merkittävän osan muutoskustannuksista. Hän toteaa, että mahdollisia muutoskohteita on useita kymmeniä.

– Meiltä saa neuvontaa muutoshankkeen suunnitteluun, kustannusten arviointiin ja opastusta myös asennus- ja laitehankintoihin. Kiinteistön laiteasennuksia ja tarvittavia muutostöitä emme enää itse urakoi, mutta Äänekoskelta kyllä löytyy osaavia tekijöitä näille töille.

Nyholm toteaa, että energian kulutuksen kustannuslaskelmat kannattaa tehdä pitkällä tähtäimellä. 

– Öljy on tällä hetkellä halpaa, mutta kuinka kauan? Välillä hinta on vaihdellut nopeasti ja tuntuvasti. Hän arvioi, että tulevaisuudessa ympäristönsuojelu painottuu entisestään ja paineet öljyn käytön vähentämiseen sen kuin vain kasvavat. Hinnan ohjailu, esimerkiksi haittaveroin, on yksi mahdollisista konsteista vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Yhä enemmän on niitäkin, joille päätökseen luopua öljystä perusteeksi riittää, kun luonto kiittää.

– Kustannusarvio on toki hyvä tehdä aina, kun ryhtyy lämmityksen uudistuksiin ja pitkäaikaisiin sitoumuksiin. Hän kertoo, että monenlaisia ratkaisuja on tarjolla erilaisine huolto- ja toimintavakuuksineen, mutta toimintavarmuus ja pitkän aikavälin kustannukset kannatta laskea ammattitaidolla ennen päätöksiä.

– Ettei tule sitten pettymyksiä, Nyholm opastaa.

Äänekosken kaupungin omistaman yhtiön kaukolämpöä tuotetaan Äänekoskella ja Suolahdessa puupohjaisella polttoaineella yhteistyössä metsäteollisuuden kanssa. Sumiaisissa ja Hirvaskankaalla lämpö syntyy metsähakkeesta.

Poikkeustilanteita varten on kevytöljykäyttöisiä varalämpökeskuksia. Nyholm kertoo, että viime vuonna Äänekosken taajaman lämpöverkossa ei käytetty öljyä lainkaan. Suolahdessa polttoöljyä jouduttiin käyttämään tovi Kumpuniemen biovoimalaitoksen huoltotöiden vuoksi. Koko Äänekosken kaukolämpö oli viime vuonna yli 99-prosenttisesti biolämpöä.

– Varalämpökeskuksia tarvitaan toimitusvarmuuden takaamiseksi mahdollisten laitehäiriöiden ja poikkeavien kulutushuippujen, esimerkiksi pitkäaikaisten tulipalopakkasten vuoksi.

Toimitusvarmuuteen on investoitu, varalämpökeskukset toimivat nyt kevyellä polttoöljyllä. Laitteet ovat hyvässä kunnossa ja valmiudessa, Ari Nyholm kertoo. 

 

Vastaa

  1. N sanoo:

    Mieluummin ilma-vesilämpöpumppu ja puskurivaraaja. Ne vaihdetaan vanhan löljypolttimen tilalle päivässä.

    Kaukolämmön hinta nousee jatkossa, jos kaukolämpö tuotetaan polttamalla.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy